Beli zmagovalci in posoški poraženec

Minuli praznični dnevi so - skupaj, z začetkom božično - novoletnih šolskih počitnic, prinesli vstop gorskih turističnih centrov v glavno smučarsko sezono. Narava sicer z ljubitelji belih radosti in s tistimi, ki si z njimi režejo turistični kruh, ni najbolje sodelovala, a je nekaj bele odeje v gorskih centrih le natresla. V Sloveniji je omembe vredna le na Gorenjskem (v Ratečah 15, na Voglu 40 cm) in na Pohorju (do 50 cm).

Centri, ki delujejo na teh območjih, so kljub toplemu vremenu zadnjih dni in začasno ustavljenemu tehničnemu zasneževanju, zmagovalci nove sezone. Pred njo so, tudi ob pomoči razpisa ministrstva za gospodarstvo, vlagali v izboljšave zimsko-športne infrastrukture. V soboto se je ob novem sistemu zasneževanja začela smučarska sezona na Soriški planini nad Podbrdom, kjer po novem ponujajo tudi nočno sankanje po tehnično zasneženi progi. Na Mariborskem Pohorju in Rogli so že prej odprli novi sedežnici, na bližnjem RTC Jakec Trije kralji pa so to storili na prvi dan počitnic. Naprave so posodobili tudi v Cerknem. Snežni topovi so pripravljeni, a je zaradi toplega vremena snega na progah le za vzorec in bo treba na prvo vijuganje še počakati.

“Poraženec začetka zimske sezone je zgornje Posočje, kjer žičnica na na goro z največ snega v Sloveniji in v vzhodnih Alpah Italije in Avstrije ni več dobila dovoljenja za obratovanje.”

Poraženec začetka zimske turistične sezone je zgornje Posočje, kjer ostarela in ne povsem pravilno vzdrževana dostopna žičnica na Kanin ni več dobila dovoljenja za obratovanje. In to se je zgodilo na smučišču, kjer je ta čas daleč največ snega v Sloveniji in tudi več kot na smučiščih v sosednjih pokrajinah Italije in Avstrije. Za dober meter ga je.

Tako imajo turistični prihodek le na delujoči italijanski strani Kanina, Bovec z okolico pa spet izginja z zemljevida zimskih turističnih krajev. Kakšna škoda! Zgolj s poletno sezono resnega preživetja od turizma ni. Seveda je celovita prenova slovenskega Kanina prevelik zalogaj za občino Bovec in bo nujna pomoč države. Pa vendar: tudi Bovčani bodo morali stopiti skupaj in veslati v isto smer, če želijo še ostati resen turističen in celo leto živ center. Predvsem pa se bo treba kaj naučiti iz starih napak in načrtovati razvoj po potrebi tudi etapno - z majhnimi koraki.

Do izgradnje nove žičnice bo preteklo še veliko Soče. Treba bo čim prej podaljšati življenje obstoječi 50-letnici, kar je tehnično gotovo mogoče. Nenazadnje v Cortini d Ampezzo - z rednimi posodobitvami - držijo pri življenju žičnico na goro Tondi, s katero se je olimpijski slavi naproti leta 1956 vozil znameniti Avstrijec Toni Sailer. Ob tem bo treba, tudi na meddržavni ravni, iskati rešitve za Kanin, v navezi z upravjalci žičnic na italijanski strani gore.


Preberite še


Najbolj brano