Nekaj sekund veselja ob pokih ima lahko hude posledice

Najboljša preventiva je, da pirotehnike ne uporabljamo, je poudaril Erik Markovič, vodja preventive v koprski gasilski brigadi. Na včerajšnji novinarski konferenci v Kopru so predstavniki policije, gasilcev in zdravstva opozorili na nevarnosti in posledice nepremišljene uporabe petard in drugih pirotehničnih izdelkov.

Iztok  Cah,  Matej  Rubelli  Furman  in  Erik  Markovič  so  včeraj  
opozorili,    naj  bodo  ljudje,  zlasti mladostniki,  pri uporabi pirotehnike    previdni  in uvidevni.   Foto: Sijan  Pretnar
Iztok Cah, Matej Rubelli Furman in Erik Markovič so včeraj opozorili, naj bodo ljudje, zlasti mladostniki, pri uporabi pirotehnike previdni in uvidevni.  Foto: Sijan Pretnar

KOPER > V nekaterih strnjenih naseljih je že slišati poke petard, čeprav je uporaba tako imenovanih ognjemetnih izdelkov kategorije F1, pri katerih je glavni učinek pok, dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, prodaja pa od 19. do 31. decembra. Policisti s preventivnim delom v šolah vsako leto začnejo že novembra, je pojasnil Iztok Cah, inšpektor iz koprskega sektorja uniformirane policije.

“Želimo, da pirotehniko uporabljajo varno, po navodilih proizvajalcev,” je pozval Cah in dodal, da se z leti starostna meja tistih, ki uporabljajo pirotehnične izdelke, niža. Med lanskimi prazniki so na območju koprske uprave obravnavali 13 kršitev, v kar sedmih primerih so imeli v postopku mladoletnike, večinoma srednješolce, pa tudi šolarje iz zadnje triade osnovnih šol.

“Živalim ne moremo dati čepkov za ušesa”

Uporaba pirotehničnih izdelkov deluje zelo stresno na živali, pse, mačke, ptice, tudi konje. “Živali trpijo. Ne moremo jim dati čepkov za ušesa, jih izolirati,” je opozoril Loris Čendak. Živali ne morejo opisati svojih občutkov. Andreja Bogataj Krivec iz Obalnega društva proti mučenju živali pa je opozorila, da se vsako leto med prazniki izgubi kakšna muca ali pes, po ognjemetih preštevajo mrtve ptice. Po njenih izkušnjah kakšna žival na silvestovo “konča življenje”. “Pokanja je res manj, a še vedno preveč,” je poudarila. Žal ji je, da v piranski občini za praznike znova pripravljajo ognjemet. “Žalosti me, da smo šli korak nazaj, sploh ker so na voljo laserske in druge moderne tehnologije,” je dodala. Na policiji še opozarjajo, da je obmetavanje živali s petardami kaznivo dejanje mučenja živali, za katerega je zagrožena tudi zaporna kazen.

Cah je še dejal, da si želijo čim manj prijav in čim manj poškodb. A reševalci in zdravniki vsako leto oskrbijo več poškodovanih, ki so pirotehnične izdelke uporabljali nepremišljeno ali objestno, je pojasnil Matej Rubelli Furman, vodja prehospitalne enote pri koprskem zdravstvenem domu. “Nekaj sekund zadovoljstva in veselja ima lahko hude posledice,” je opozoril. Največkrat oskrbijo opekline, rok, nog, poškodbe obraza, raztrganine rok, lahko pride tudi do poškodb sluha in vida. Vsako leto obravnavajo približno deset takšnih primerov.

“Varnost naj bo na prvem mestu”

Porast števila poškodb opažajo zlasti med mlajšo populacijo, pri mladoletnikih in otrocih. Pri nekaterih starejših opažajo, da so opiti ali pod vplivom različnih nedovoljenih substanc, ki vplivajo na njihovo psihično stanje, to pa lahko privede do nepremišljene uporabe. “Bodite pozorni in previdni. Lastna varnost in varnost drugih naj bo na prvem mestu,” je pozval vodja koprske prehospitalne enote.

Da pri nepremišljeni uporabi pirotehnike lahko hitro pride do hujših posledic, je opozoril tudi Erik Markovič iz koprske gasilske brigade. Spomnil je na velik požar v obrtni coni v Srminu, ko naj bi pred dvema letoma zagorelo zaradi signalne rakete, ki je padla na streho. Lani pa so zaradi nepravilne uporabe pirotehnike gasili požar na hiši.

Zaradi pirotehnike vsako leto gorijo zabojniki za smeti, travnate površine, gozd, pa lesene barake, vrtne hiške. Nastanejo poškodbe na fasadah, oknih, vratih. Ko počijo stekla, lahko poškodujejo tudi ljudi. Markovič svetuje ljudem, naj po uporabi poskrbijo, da ostanki pirotehnike ne tlijo več. Pazijo naj, da v bližini ni gorljivih materialov. S seboj naj imajo vodo ali gasilne aparate, da lahko v začetni fazi sami pogasijo požar.

Ne eksperimentirajte!

Tako policisti kot gasilci vsem svetujejo, naj pozorno preberejo navodila proizvajalcev in naj s pirotehniko ne eksperimentirajo. Prav tako naj jih ne povezujejo, da bi povečali njihovo pomoč, saj je to lahko zelo nevarno.

Loris Čendak s koprske policijske uprave je opozoril, da pogosto pride do poškodb, ko se petarda ob prvem prižigu ne aktivira, ob ponovnem pa lahko reagira drugače in hitreje poči. “Če pirotehnični izdelek nima deklaracije, je to signal, da je bil kupljen na črnem trgu ali v tujini. To ni dovoljeno, v takih primerih ga zasežemo,” je pojasnil Cah.

Na novinarski konferenci so pozvali starše in skrbnike otrok, naj bodo pozorni in naj se z njimi pogovorijo o nevarnostih. Sicer pa naj denar za te nakupe raje porabijo za kaj bolj koristnega.


Najbolj brano