Dan odprtih vrat slovenske kulture: od Šavrink do razstave rocka

Ta veseli dan kulture, neformalni praznik, ki ga že 23. leto praznujemo na dan rojstva velikega Franceta Prešerna, bo tudi ta konec tedna priložnost za brezplačen obisk številnih hramov vsakovrstne umetnosti, dediščine in kar je še kulturnega med Alpami in Jadranom.

Po razstavi Ne/vidne ženske Istre: Istranke, potovke, Šavrinke, ki jo 
v muzejski galeriji Pokrajinskega muzeja Koper odpirajo danes,  
bodo vodili tudi v nedeljo ob 11. uri.
Po razstavi Ne/vidne ženske Istre: Istranke, potovke, Šavrinke, ki jo v muzejski galeriji Pokrajinskega muzeja Koper odpirajo danes, bodo vodili tudi v nedeljo ob 11. uri.  

SLOVENIJA > Med številnimi dogodki, kot so vodstva po stalnih, občasnih in novih razstavah, gledaliških predstavah in drugih, ki vabijo ta konec tedna, smo jih nekaj odbrali s primorskih koncev.

Že danes ob 12. uri bodo v muzejski galeriji Pokrajinskega muzeja Koper odprli novo občasno razstavo, naslovljeno Ne/vidne ženske istre: Istranke, potovke, Šavrinke. Avtorica, etnologinja Tina Novak Pucer, ki bo po razstavi vodila tudi v nedeljo ob 11. uri, na koprski postavitvi predstavlja tako imenovane “sekundarne pridobitvene vloge žensk od konca 19. do sredine 20. stoletja, ki so na ta način povečevale družinske prihodke in poskrbele za varčno porabo”. Projekt je plod sodelovanja koprske ustanove s Pomorskem muzejem Sergej Mašera Piran in Etnografskim muzejem Istre.

V nedeljo ob 15. uri bo z Brola krenil literarni sprehod po Kopru, na katerega vabi Kulturni klub Koper. S slavistko Jasno Čebron bodo pohodniki osvežili spomin na prostore, kjer so živeli in ustvarjali številni književniki.

Postojnski rock v muzejskih vitrinah

V Notranjskem muzeju Postojna drevi ob 19. uri odpirajo prav posebno razstavo, ki jo je pripravil kustos Tine Kaluža in na kateri pod naslovom Rock Postojna predstavljajo zgodovino rock glasbe na Postojnskem s sprehodom skozi več žanrsko raznolikih desetletij. Ker je, kot so zapisali v muzeju, tamkajšnji kustos zgodovinar velik glasbeni navdušenec, poznavalec glasbene zgodovine in bobnar v rock skupini, je med drugim zbral številna pričevanja rock glasbenikov, njihovi neprecenljivi spomini, zgodbe z lokalnih, nacionalnih in svetovnih odrov ter dogodivščine iz zaodrja pa vabijo v muzej tudi v nedeljo, kjer bo ob 10. uri vodenje po razstavi, ob 11. uri delavnica za otroke Presnete kasete, sočasno pa tudi voden ogled razstave Muzej Krasa.

Že jutri ob 11. uri bo po svoji pregledni razstavi ob 50-letnici ustvarjanja v družbi kustosinje Nives Marvin vodil vsestranski likovni umetnik in pedagog Aleš Sedmak.

Na brezplačna nedeljska vodstva v Vili Bartolomei v Solkanu ob 9.30 in na Gradu Kromberk ob 11. uri vabijo v Goriškem muzeju, na javno vodstvo po razstavi Razstavljamo čas ob 15. uri tudi na gradu Gewerkenegg v Idriji, ob 11. uri pa bodo v Cerkljanskem muzeju vodili po razstavi Partizanska bolnica Franja - skriti dragulj Evrope.

Večina dogodkov, ki so jih pod “blagovno znamko” Ta veseli dan kulture prireditelji prijavljali Ministrstvu za kulturo, je moč najti na strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Nikakor pa tam niso zbrani vsi, zato se velja o programih posameznih priljubljenih kulturnih hramov še posebej prepričati po spletu ali preprosto s pomočjo dobrega starega telefonskega klica.


Najbolj brano