Ko mir dolgo iščeš in ga na koncu najdeš v knjigah

Življenje v oblakih je osrednja tema letošnjega 29. puljskega sejma in knjižnega praznika Sa(n)jam knjige u Istri, ki še do nedelje v svoje osrčje postavlja strip. “Povsod sem iskal mir, a našel sem ga v kotu med branjem knjige,” je na odprtju dejal veliki italijanski stripovski mojster Milo Manara.

Sinoči se je v Pulju predstavila tudi  slovenska pesnica  Anja Zag Golob, ki je na performansu Šesto čulo nastopila 
s skladateljem Dragom Ivanušo (na fotografiji z nastopa v Kopru leta 2021) in ilustratorjem Danijelom Žežljem. Foto: Maja Pertič Gombač
Sinoči se je v Pulju predstavila tudi slovenska pesnica Anja Zag Golob, ki je na performansu Šesto čulo nastopila s skladateljem Dragom Ivanušo (na fotografiji z nastopa v Kopru leta 2021) in ilustratorjem Danijelom Žežljem. Foto: Maja Pertič Gombač

PULJ > Letošnji sejem in prvovrstni onkrajliterarni festival, ki do nedelje na več prizoriščih z osrednjim v Domu hrvaških veteranov poleg številnih knjižnih predstavitev in pogovorov ponuja tudi bogat spremljevalni program, je posvečen nedavno preminulemu profesorju in zgodovinarju Istre Miroslavu Bertoši, od katerega so se simbolično v petek poslovili s predstavitvijo njegove zadnje knjige spominov, naslovljene Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći.

Strip in stripovska umetnost je letos programska rdeča nit, gosti pa med drugim razpravljajo o temah nove utopije in eskapizma. V Pulju se predstavljajo priznani tuji in domači avtorji, razprav pa se udeležujejo tako stripovski mojstri, književniki in teoretiki kot filozofi, sociologi, zgodovinarji, znanstveniki in umetniki. Približno sto dogodkov, ki so namenjeni namenjenih občinstvu vseh starosti, zajema tudi koncerte, performanse, koncerte, projekcije filmov in razstave.

Med slednjimi je že ob napovedi sejma veliko pozornosti pritegnila razstava znanega italijanskega stripovskega mojstra Mila Manare, naslovljena Milo Manara: med stripom, literaturo in filmom. Manaro, ki je med drugim sodeloval tudi s slovitim režiserjem Federicom Fellinijem, je v petek predstavil svojo stripovsko izdajo znamenitega romana Umberta Eca Ime rože, ki je letos izšel pri italijanski založbi Oblomov.

Med novostmi v hrvaščini tudi Anja Zag Golob

Od slovenskih avtorjev je na sejmu prisotna tudi pesnica, kritičarka, dramaturginja in prevajalka Anja Zag Golob, ki je sicer minuli teden med domače bralce poslala že svojo peto zbirko, naslovljeno Watson po svojem pasjem prijatelju. Sinoči je v sklopu programa Ljubljana bere, ki je plod sodelovanja med istrskim sejmom ter mestom Ljubljana in ljubljansko Mestno galerijo, v Istrskem narodnem gledališču zaživel performans Šesto čulo. Ta temelji na pesniški zbirki Anje Zag Golob Da ne, ki je te dni v prevodu Aljoše Pužarja izšla tudi pri hrvaški založbi Sandorf. Pesnico sta spremljala priznani slovenski skladatelj in pianist Drago Ivanuša ter eden od najbolj prepoznavnih hrvaških striparjev in ilustratorjev Danijel Žeželj, tudi avtor naslovnice njene hrvaške zbirke, ki je na odru pesmi interpretiral z risbo. Danes ob 11. uri je pesnica gostja Zajtrka z avtorico.

Do nedelje obiskovalce čaka še pestro dogajanje, med drugim bo svoj roman danes predstavil britansko pakistanski aktivist, novinar in pisecTariq Ali, jutri bo gostja zajtrka ameriška publicistka Susan Orlean, o svojem novem delu pa bo v petek spregovoril tudi pri nas dobro znan Andrej Nikolaidis.


Najbolj brano