Slovenec na Malem Lošinju: Trdil je, da dela plažo, uničil pa izvir pitne vode

Že dve leti si prebivalci Svetega Jakova na Malem Lošinju na Hrvaškem prizadevajo, da bi pristojni ukrepali proti slovenskemu državljanu, ki po njihovem grobo posega v pomorsko javno dobro v uvali Studenac. Vložena je bila anonimna prijava, pisali so celo pristojnima odboroma v hrvaškem saboru.



Na Malem Lošinju so prepričani, da je prišlek iz Slovenije storil 
kaznivo dejanje. Foto: Ivan Brčić
Na Malem Lošinju so prepričani, da je prišlek iz Slovenije storil kaznivo dejanje. Foto: Ivan Brčić

MALI LOŠINJ > Domačini so se že lansko pomlad povezali z Iniciativo za legalnost na Lošinju. Kot je za portal morski.hr (fotografije si lahko ogledate na povezavi) povedal Petar Banić iz iniciative, jih je uničenje, ki so ga zagledali v uvali, šokiralo. Slovenski državljan je pojasnil, češ da dela plažo in da bo potem vse le še lepše. Na vprašanje, ali bi tako ravnal tudi v Sloveniji, je odvrnil, da ne bi.

Pristojna inšpektorica naj bi se bila zadovoljila z izjavo Slovenca, da so zgolj očistili obalo, piše portal. “Seveda, z bagrom in kamionom,” je kritičen Banić. Ko se je na pobudo hrvaškega ministrstva za morje, promet in infrastrukturo le zgodilo soočenje Slovenca in prič, se je domnevni uničevalec uvale branil, da so zgolj odstranili mulj, da pa mu ni znano, kdo je v uvalo nato nasul tone in tone kamenja.

Iniciativa za legalnost na Lošinju je lastnika prijavila. Prepričani so, da so tako njegova hiša kot vse zabetonirane površine na območju pomorskega dobrega v lasti ali mesta ali Republike Hrvaške. “In za zdaj se ni zgodilo nič,” je ogorčen Banić.

Prebivalci opozarjajo, da je (bil) na dnu uvale Studenac, kjer so pred spornim posegom prebivale žabe in želve in rasle mediteranske trave kot naravni filter morske vode, izvir pitne vode. Zdaj pa je zabetoniran! Zakaj? “Ker se je domišljavi Slovenec odločil, da ga motita oglašanje žab in divje rastje,” je za morski.hr sklenil predstavnik iniciative.


Najbolj brano