Prihajata leti naložb, ne samo zaradi EPK

Projekti za EPK bodo finančno največji zalogaj za blagajno občine. V dveh letih bo za šest osrednjih naložb, brez prenove železniške postaje, šlo 12,4 milijona evrov, od tega jih bosta 7,5 dali država in EU. “Projekti EPK so ključni. A to ne pomeni, da smo zanemarili ostala področja,” pravi župan Samo Turel, ki poudarja stanovanja, gospodarstvo, zeleni prehod in razvoj podeželja.

Glavnina bo v znamenju EPK, a najdražja naložba, razen prenove železniške postaje,  ostaja prizidek zdravstvenega doma.   Foto: Leo Caharija
Glavnina bo v znamenju EPK, a najdražja naložba, razen prenove železniške postaje, ostaja prizidek zdravstvenega doma.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Skoraj 60 milijonov v letu 2024 in 49 v letu 2025 naj bi se nateklo v blagajno novogoriške občine, porabili pa naj bi 64 in 47,6 milijona, so pred potrjevanjem proračuna za prihodnji dve leti obelodanili na mestni občini. Kot je napovedal župan Samo Turel, bodo v prihodnjih dveh letih pomembni štirje sklopi: EPK, zeleni prehod, gospodarstvo in stanovanja ter razvoju podeželja.

Prioriteta je EPK, a vse ne bo stalo zaradi tega

Ni skrivnost, da bo, predvsem v letu 2024, večina podrejena naložbam in programom, ki so potrebni za izvedbo Evropske prestolnice kulture. Za te projekte, brez nadgradnje železniške postaje, bo skupno šlo 12,4 milijona evrov, od tega občina prispevala 4,8 milijona. “Najpomembnejši projekt je EPK, zato je ključno, da izvedemo načrtovane infrastrukturne projekte,” potrjuje Turel in jih našteje: Super 8 (1,6 milijona), EPIC (5,6 milijona), Trg Evrope (3, 1 milijona), podhod pod železniško postajo (850.000 evrov) in podporna infrastruktura ob Vili Rafut (2,1 milijona). Za delovanje javnega zavoda GO! 2025 bo obenem v letih 2024 in 2025 šlo 14 milijonov evrov, od tega jih bo občina plačala 3,2 milijona. “Prioriteta je EPK, kljub temu nismo zanemarili ostalih področij. Zadeve ne stojijo, kar je potrebno, bomo izvedli, pri nekaterih smo zamaknili časovnico, kjer se da, bomo nadaljevali s pripravo dokumentacije,” poudarja Turel.

108,5

milijona evrov naj bi se v dveh letih steklo v blagajno mestne občine

111,6

milijona evrov pa naj bi porabili

Polovica denarja bo leta 2024 šla za naložbe

“Pred nami je leto investicij,” potrjuje direktor uprave Aleš Markočič. Od 59,5 milijona, kolikor bodo porabili v prihodnjem letu, bo polovica, 29,5 milijona, šlo za naložbe. Ne le za EPK. Med največjimi bo prizidek zdravstvenega doma, ki bo skupno stal devet milijonov evrov, del od 6,3 milijona evrov kredita bo šel za gradnjo podzemne garaže, za kanalizacijo Kromberk bo šlo 1,7 milijona evrov, za urejanje objektov šol dva milijona v dveh letih, če dobijo sofinanciranje se lotijo 3,1 milijona evrov vredne kanalizacije na Gradišču nad Prvačino. “Eden ključnih razvojnih usmeritev občine je zeleni prehod. Za postavitev sončnih elektrarn v dveh letih namenjamo 1,5 milijona evrov, evidentirali smo 15 objektov, kjer jih je možno postaviti, za osem imamo soglasja,” napoveduje Turel. Obenem se z investitorji dogovarjajo o gradnji 2,4 megavatne sončne elektrarne na CERO v Stari Gori, vredne tri milijone evrov. Turel, ki napoveduje uvajanje nove parkirne politike, dodaja, da naj bi za potrebe mestnega avtobusnega prometa kupili tudi električne avtobuse.

Po partnerja za oskrbovana stanovanja

Na področju gospodarstva so se lotili priprave OPPN za Poslovno cono Kromberk zahod, prostorskih izhodišč za revitalizacijo območja SIA v Solkanu, obujajo načrte za poslovno cono v Prvačini. Turel napoveduje nova stanovanja na Streliški, veliko pa stavi na načrte SDH, ki naj bi gradil na Majskih poljanah. “Pri tem gre za socialna, nizkonajemna in tržna stanovanja,” pravi in dodaja, da se premika tudi projekt oskrbovanih stanovanj ob Kornu. “Za to območje se pridobiva dokumentacija za gradbeno dovoljenje za gradnjo 103 stanovanj. Če pridobimo strateškega partnerja, se gre v gradnjo, ki bo trajala dve leti.”

Samo Turel

župan

“Najpomembnejši projekt v je EPK, zato je ključno, da izvedemo načrtovane infrastrukturne projekte.”

Z Markočičem napovedujeta, da bo občina ojačala participativni proračun, ki bo tokrat trajal tri leta, bo pa občina zanj namenila 600.000 evrov, ki naj bi jih usmerili v zelene vsebine, torej kolesarske poti, igrišča in podobno. “Prihodnji dve leti bomo za delovanje in investicije v KS namenili dobra dva milijona evrov. Sredstva, namenjena za krajevne skupnosti, smo glede na leto 2023 bistveno povečali, 30 odstotkov v letu 2024 in 13 odstotkov v letu 2025,” poudarjata. Poleg številnih naložb bo vzdrževanje objektov za rekreacijo po KS po novem skrbela (in plačala) občina.

Aleš Markočič

direktor občinske uprave

“Pred nami je leto investicij. Zanje bomo prihodnje leto namenili polovico proračuna.”


Najbolj brano