Azijsko-pacifiški forum v znamenju srečanja Xi-Biden

Kalifornija bo med sredo in petkom gostila forum azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec), največje državniško srečanje v San Franciscu po letu 1945. Priprave na forum potekajo v znamenju napovedanega srečanja predsednika ZDA Joeja Bidna s kitajskim kolegom Xi Jinpingom, ki bosta poskušala zgladiti spore med velesilama.

Kitajski predsednik Xi Jinping in ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Profimedia
Kitajski predsednik Xi Jinping in ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Profimedia

SAN FRANCISCO > Voditelja ZDA in Kitajske sta se nazadnje srečala pred enim letom na vrhu skupine G20 v Indoneziji. Xi Jimping pa je ZDA nazadnje obiskal ZDA leta 2017, ko ga je na Floridi sprejel Bidnov predhodnik v Beli hiši, Donald Trump.

Odnosi med največjima svetovnima gospodarstvoma so že tradicionalno napeti, v času predsedovanja Joea Bidna pa odnose bremenijo predvsem nestrinjanja glede Tajvana in ameriške omejitve izvoza naprednih tehnologij na Kitajsko.

Odnose je v začetku leta pretresel tudi incident s kitajskim balonom nad ZDA, ki ga je ameriška vojska, v prepričanju, da gre za vohunsko plovilo, sestrelila. Kitajska je takrat odziv ZDA označila kot histeričnega. Zaradi balona je ameriški državni sekretar Antony Blinken februarja celo odpovedal svoj obisk na Kitajskem, Peking pa je nato obiskal junija. Šef ameriške diplomacije je sicer le eden v nizu visokih predstavnikov ZDA, ki so v zadnjih mesecih odpotovali na Kitajsko.

“Kitajska se ne boji konkurence, vendar nasprotujemo opredeljevanju odnosov med Kitajsko in ZDA v smislu konkurence,” je pred Xijevim odhodom v Kalifornijo povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Pekingu Mao Ning.

V opisu vsebine pogovorov je navedla, da bosta Xi in Biden razpravljala o globalnem miru in razvoju, ZDA pa je pozvala, naj ne poskušajo spremeniti Kitajske, saj da Kitajska ne poskuša spreminjati ZDA. V tej luči je ponovila stališče Pekinga, ki vidi Tajvan kot del lastnega ozemlja.

Otok, ki deluje neodvisno od Kitajske od konca državljanske vojne leta 1949, uživa izrazito vojaško pomoč ZDA, kar ni pogodu Kitajski. Zaradi niza obiskov ameriških politikov na Tajvanu, kot tudi napetosti na področju trgovine, je Kitajska prekinila stike med vojskama ZDA in Kitajske.

Washington je pred srečanjem sporočil, da je Biden odločen, da te stike obnovi. Kot je v pogovoru za televizijo CBS povedal njegov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, je to pomembno, da tekmovanje ne bi preraslo v konflikt. Po njegovih besedah se bosta predsednika dotaknila tudi vprašanja Irana.

ZDA želijo tudi, da bi Peking odigral bolj konstruktivno vlogo pri reševanju konfliktov v Ukrajini ter na območju Palestine in Izraela.

Kitajska v zadnjih letih sicer krepi svojo diplomacijo po svetu, kot je razvidno iz letošnjega dogovora o obnovitvi odnosov, ki sta ga s pomočjo Pekinga podpisali Savdska Arabija in Iran.

Glede vojne v Ukrajini kitajska vlada ohranja nevtralno držo, njen mirovni načrt za končanje konflikta pa je naletel na neodobravanje Zahoda. Podobno kot v Ukrajini, Peking k premirju poziva tudi med trajajočim izraelskim obleganjem Gaze.

Apec, ki je bil ustanovljen leta 1989, sestavlja 21 držav na obeh straneh Tihega oceana, v katerih živi več kot tretjina svetovnega prebivalstva. To so Avstralija, Brunej, Kanada, Kitajska, Čile, Južna Koreja, ZDA, Filipini, Hongkong, Indonezija, Japonska, Malezija, Mehika, Nova Zelandija, Papua Nova Gvineja, Peru, Rusija, Singapur, Tajvan, Tajska in Vietnam.

Moskva bo kljub ameriškim sankcijam zastopana v San Franciscu. Namestnik premierja Aleksej Overčuk namreč ni na listi sankcioniranih in bo po napovedih State Departmenta lahko sodeloval na forumu.


Najbolj brano