V Ajdovščini šivajo mrežo pomoči za osebe z demenco

Občina Ajdovščina bo z Zavodom D - Svetovalni center za demenco začela program za izboljšanje oskrbe in kakovosti bivanja oseb z demenco in svojcev v domačem okolju. Vzpostaviti želijo mrežo pomoči, ki bo povezala osebe z demenco, svojce, oskrbovalce, strokovnjake in svetovalce.

V Ajdovščini bo zaživel nov program za podporo oseb z demenco 
in njihovih svojcev.  Foto: unsplash.com
V Ajdovščini bo zaživel nov program za podporo oseb z demenco in njihovih svojcev.  Foto: unsplash.com

AJDOVŠČINA > Demenca je prisotna skoraj v vsaki družini in zaznamuje življenje širše družine, ne le osebe z demenco, so pojasnili na občini, ki želi na tem področju narediti korak naprej. “Gre za nov program za izvajanje posebne oskrbe in izboljšanje kakovosti bivanja oseb z demenco in njihovih svojcev v domačem okolju,” je povedala Tina Velikonja.

Vzpostaviti želijo mrežo pomoči, ki bo povezovala osebe z demenco in svojce, oskrbovalce, strokovnjake in svetovalce in prispevati h krepitvi sposobnosti življenja z boleznijo. Program bo izvajal Zavod D-Svetovalni center za demenco, ki ga vodi dr. Vlado Dimovski. Kot pravita s soustanoviteljico zavoda dr. Anamarijo Kejžar, so osebe z demenco kljub temu, da je bolezen vse pogostejša, še vedno izolirane od svoje socialne mreže in iz življenja v skupnosti. “Zato zelo pozno poiščejo zdravniško pomoč za diagnozo in ustrezna zdravila, področje postdiagnostične podpore pa je v Sloveniji še zelo slabo razvito,” je pojasnil Dimovski.

S svetovalnim programom želijo okrepiti ljudi z znanji o tem, kako prilagoditi domače okolje, ali je potrebna selitev v institucijo pri napredovali demenci oziroma kako skrbeti za obolelo osebo doma. “Ljudje pogosto ne vedo, katere pravice jim pripadajo, odkrivamo, da zaradi preobremenjenosti družinski člani v vlogi neformalnih oskrbovalcev ne razmišljajo o nefarmakoloških aktivnostih, ki lahko pozitivno vplivajo na osebo z demenco in celotno družino,” dodaja Kejžarjeva.

Občina načrtuje, da bo uvodno srečanje, tudi s predavanjem za širšo javnost, novembra. “V svetovalnem delu je predvidenih šest individualnih srečanj, v katerih bo udeležencem predstavljeno, kako ustrezno komunicirati, ohraniti lastno zdravje, kakšne pravice pripadajo osebi z demenco, kakšne so možne oblike bivanja, izdelan bo tudi osebni načrt oskrbe in izdelava priporočil za prilagoditev v domačem okolju,” so dodali. Za izvedbo programa je zagotovila 10.000 evrov oziroma do največ 500 evrov na udeleženca iz občine, lastna udeležba je 250 evrov. “Glede na razpoložljiva proračunska sredstva in najvišji znesek sofinanciranja bomo lahko sofinancirali 20 udeležencev,” so še pojasnili na občini.


Najbolj brano