Nadzor na italijansko-slovenski meji od popoldanskih ur

Nadzor na meji s Slovenijo, za uvedbo katerega se je italijanska vlada odločila zaradi spremenjenih razmer v Evropi, se bo danes začel ob 14. uri, smo izvedeli od tržaške kvesture. Na mednarodnih mejnih prehodih bo prisotnost pripadnikov varnostnih organov - policisti bodo lahko v omejenem obsegu računali na podporo karabinjerjev in vojakov - stalna, torej 24 ur na dan, na maloobmejnih pa občasna.

Nadzor na italijansko-slovenski meji se bo danes začel ob 14. 
uri. Foto: Arhiv Primorskega dnevnika
Nadzor na italijansko-slovenski meji se bo danes začel ob 14. uri. Foto: Arhiv Primorskega dnevnika

TRST > V Furlaniji - Julijski krajini so za izvajanje nadzora na mejnih prehodih napotili 350 pripadnikov varnostnih organov, največ, približno 135, naj bi jih prišlo na Tržaško, na Videmsko 110, na Goriško pa 75.

Piantedosija skrbi Bosna

O odločitvi za uvedbo nadzora na meji, nad katero so nekateri navdušeni, spet drugi vse prej kot to, kot kažejo večdnevni odzivi iz politike in civilne družbe, je spet spregovoril tudi italijanski notranji minister Matteo Piantedosi. Povedal je, da morski prihodi čez Sredozemsko morje omogočajo identifikacijo ljudi, ki vstopajo v državo, in preverjanje njihovih podatkov v raznih podatkovnih bazah, kar omogoča specifične kontrole. “Balkanska pot je drugačna, gre za pot po kopnem, ljudje prihajajo iz držav, kot je Bosna, za katero nam vsi analitiki navajajo, da je država, ki nekako deluje kot žarišče za okolja in skupine, povezane z islamsko radikalizacijo.”

Navedel je še, da so prihodi po balkanski poti sicer številčno manjši od tistih čez Sredozemsko morje, da pa izsledki analiz kažejo, da je ravno meja s Slovenijo najbolj občutljivo območje. “Od tod odločitev za mejni nadzor,” je povedal notranji minister. Šlo naj bi za začasen ukrep, najprej za deset dni, z možnostjo šestmesečnega podaljšanja. Piantedosi je v zadnjih dneh večkrat “obljubil” tako začasnost kot sorazmernost ukrepa, ki v veljavo stopa danes.

“Pragmatizem, ne ideologija”

Pragmatična, ne pa ideološka, je vladno odločitev za uvedbo nadzora na meji s Slovenijo označil predsednik deželne vlade FJK Massimiliano Fedriga. Meni, da je bilo to potrebno za zagotavljane notranje varnosti, ob tem pa upa, da bo trajanje takega ukrepa čim krajše. V dejstvu, da se tudi druge države odločajo za suspendiranje schengenskega režima, guverner FJK vidi potrditev, da gre za pravilno potezo.


Najbolj brano