Hladna jutra se začasno poslavljajo. Topleje bo, a tudi deževno.

Danes in v prihodnjih dneh bo na Primorskem oblačno. Največ padavin lahko pričakujemo prav danes, ko so možne tudi nevihte in močnejši nalivi, zaradi česar je Arso izdal oranžno opozorilo. Več padavin pa lahko pričakujemo tudi v petek zvečer, ko bo nad našimi kraji glavnina vremenske fronte, nam je povedal dežurni meteorolog na Arsu Luka Ravnik.

V nekaterih hladnejših krajih Primorske so se  minuli konec tedna 
zbudili v prvo letošnjo slano.      Foto: Danijel Cek
V nekaterih hladnejših krajih Primorske so se minuli konec tedna zbudili v prvo letošnjo slano.  Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA > Bo pa za razliko od minulih dni, ko je bilo zlasti zjutraj precej hladno, v prihodnjih dneh topleje. Zjutraj se bodo temperature povzpele do okoli 15 stopinj Celzija, podnevi pa bo prijetnih 20, v petek tudi do 25 stopinj Celzija, je povedal Luka Ravnik. Na severnem Primorskem bodo zaradi vpliva alpskega sveta sicer nekoliko nižje temperature. “Konec tedna bo malce hladnejši, v soboto in nedeljo bodo še možne občasne padavine,” napoveduje Ravnik. Morje je imelo včeraj 22 stopinj Celzija.

Prva letošnja slana

Po prehodu hladne fronte minulo nedeljo je bilo treba praktično čez noč poletno garderobo zamenjati malodane za zimsko, saj se je v ponedeljek zjutraj temperatura močno znižala. Na več merilnih postajah so prvič v letošnji jeseni izmerili temperature pod nič stopinj Celzija, v nekaterih hladnejših krajih Primorske so se zbudili v prvo letošnjo slano. Tudi v gore je ob koncu tedna prišla zima, meja sneženja se je spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov.

Oranžno opozorilo zaradi napovedanih močnih nalivov na Primorskem

Predvsem na Primorskem se bodo danes pojavljali močni in dolgotrajni nalivi, zato je agencija za ta del Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo. “Vodotoki lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Možni so zemeljski plazovi,” ob izdanem opozorilu za Primorsko navaja Arso.

V Franciji vroče, v Libiji hladno

Je pa bilo pred tem, od 26. septembra pa vse do 14. oktobra, nenavadno toplo vreme za ta čas. Nad južno polovico Evrope in večjim delom Sredozemlja je vztrajalo območje visokega zračnega tlaka s pretežno sončnim vremenom. Vremenske fronte s cikloni so se večinoma pomikale prek severne polovice Evrope, na vreme pri nas pa je v glavnem vplival le obsežen anticiklon nad južno polovico Evrope, pojasnjujejo na Arsu.

Na širšem območju Alp se je na nadmorski višini 1500 metrov temperatura gibala večinoma med 12 in 18 stopinj Celzija, kar v celotnem obravnavanem obdobju pomeni povprečno kar štiri do pet stopinj Celzija nad dolgoletnim povprečjem. Nad Francijo je temperaturni odklon presegel šest stopinj Celzija, medtem ko je bilo nad Libijo in bližnjo okolico bistveno hladneje od dolgoletnega povprečja, so pojasnili na Arsu.

Konec tedna bo nekoliko hladnejši, v soboto in nedeljo bodo še možne občasne padavine.

Megla je ponekod vztrajala tudi popoldne

Dolgotrajno toplo obdobje se je končalo s prehodom izrazite hladne fronte v nedeljo, 15. oktobra, za katero je pritekal bistveno hladnejši zrak, povprečna temperatura pa je večinoma padla pod dolgoletno povprečje. Do vključno 14. oktobra je bila dnevna povprečna temperatura zraka povsod po Sloveniji nad dolgoletnim povprečjem.

Večina dni je bila pretežno sončnih, le ponekod po nižinah je megla vztrajala tudi večji del dopoldneva, kakšen dan ali dva pa celo do zgodnjega popoldneva.

Celotno 19-dnevno obdobje je bilo po nižinah od tri do štiri stopinje Celzija toplejše od dolgoletnega povprečja, v hribovitem in goratem svetu pa je odklon presegel tudi pet stopinj Celzija, so navedli na Arsu. Ponekod je bila povprečna temperatura obdobja celo najvišja med vsemi 19-dnevnimi obdobji med 20. septembrom in 20. oktobrom v letih od 1950 do 2022. Na večini merilnih mest pa je bilo doslej najtoplejše obdobje med 20. septembrom in 8. oktobrom v letih 1981 in 1985.

23. septembra 1985 je bilo kar 33 stopinj Celzija

V zadnji tretjini septembra smo namreč na Primorskem izmerili tudi že več kot 32 stopinj Celzija, celo nad 33 stopinj Celzija. Tako vroče je bilo 23. septembra 1985. V gorah je bilo doslej najtopleje ob koncu septembra leta 1967, ko je bilo po podatkih homogeniziranih nizov na Kredarici 15,4 stopinje Celzija, na Voglu pa 22,2 stopinje Celzija.

Bolj izstopajoče so bile letošnje najvišje izmerjene vrednosti v prvi polovici oktobra. V Dobličah pri Črnomlju je bil z 31,3 stopinje Celzija postavljen nov oktobrski rekord za vso Slovenijo. Drugod je bila letošnja najvišja temperatura oktobra večinoma manj kot stopinjo oddaljena od rekordne vrednosti.


Najbolj brano