Z gledališčem na pot

Ker vemo, da preteklosti ne moremo ubežati ter prav tako, da se lahko iz nje učimo in snujemo za prihodnje rodove, smo v prejšnji številki priloge Tantadruj začeli niz objav, s katerimi bomo do konca sezone “po mesecih” skušali odgovoriti na vprašanje, kje je bilo Gledališče Koper pred desetletjem ali dvema in na kaj so danes v koprskem gledališču lahko ponosni. Torej, bilo je nekoč v oktobru leta ...

Leta 2011 Gledališče Koper v sodelovanju s turistično agencijo Kompas pripravi  prvo “gledališko popotovanje” v Beograd. V 
naslednjih letih je gledališče na pobudo tedanjega organizatorja  Dragana Klarice svoje abonente odpeljalo še na ogled predstav 
v Sarajevo (2012), Dubrovnik in Podgorico (2013), Novi Sad in Beograd (2014), Brno in Bratislavo (2015 - na fotografiji), Mantovo, 
Parmo in Modeno (2016), Banjaluko in Jajce (2017) ter Budimpešto (2018). Foto: Arhiv gl KP
Leta 2011 Gledališče Koper v sodelovanju s turistično agencijo Kompas pripravi prvo “gledališko popotovanje” v Beograd. V naslednjih letih je gledališče na pobudo tedanjega organizatorja Dragana Klarice svoje abonente odpeljalo še na ogled predstav v Sarajevo (2012), Dubrovnik in Podgorico (2013), Novi Sad in Beograd (2014), Brno in Bratislavo (2015 - na fotografiji), Mantovo, Parmo in Modeno (2016), Banjaluko in Jajce (2017) ter Budimpešto (2018). Foto: Arhiv gl KP

2001

Trije oslički in kozica Rozica Vanje Pegana so prva uprizoritev za otroke, ki jo v Gledališču Koper igrajo tudi v italijanskem jeziku.

2002

Gledališču se pridruži dramski igralec Boris Cavazza, ki se z vlogo Fabricija v Goldonijevi Krčmarici Mirandolini v režiji Katje Pegan prvič predstavi koprskemu občinstvu.

S predstavo Martina McDonagha Samotni zahod gledališče prvič gostuje na Borštnikovem srečanju v Mariboru; na festivalu se predstavi tudi z razstavo Gledališke sezone v Kopru 1951-1968.

2003

9. oktobra župan MOK Boris Popovič izda odlok o ustanovitvi javnega zavoda Gledališče Koper Teatro Capodistria.

Gledališče za dijake in študente odpre gledališko šolo Gledališki trening.

2004

Gledališče prejme priznanje MOK za oživitev profesionalnega gledališkega dela na Obali.

2005

Prva nagrada na Borštnikovem srečanju; nagrado za glasbo v uprizoritvi Sofoklesovega Kralja Ojdipusa v soprodukciji s PG Kranj in režiji Vita Tauferja prejme Aldo Kumar.

2006

V gledališču se zaposli režiser Jaka Ivanc.

2011

V tednu otroka gledališče pripravi prvi Festival gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku, ki skupaj z drugimi obgledališkimi dejavnostmi preraste v Gledališče za otroke Svetilnik.

2014

Prva soprodukcija z Mestnim gledališčem ljubljanskim: Švejka Colina Teevana režira Jaka Ivanc, v naslovni vlogi nastopi Gašper Tič.

2016

V sodelovanju s časnikom Primorske novice gledališče pripravi prvi pogovor iz niza Intervjujev Primorskih novic na odru, ki jih vse do leta 2020 vodi novinarka Vesna Humar.

2018

S podpisom petletne pogodbe z družbo Luka Koper se razstavno prizorišče na prostem Galerija ob morju preimenuje v Galerijo Luke Koper.

2020

Predsednik Republike Borut Pahor gledališču preda zahvalno listino “ob 20. obletnici ustanovitve gledališča in 10-letnici festivala gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku za dosežke v razvoju uprizoritvenih umetnosti in vidne uspehe pri negovanju gledališke kulture med mladimi”.

Gledališče prejme priznanje MOK za “desetletno uspešno širjenje gledališke umetnosti in kulture med najmlajše ter učinkovito povezovanje vzgojno-izobraževalnih institucij širše regije”.

2021

Obiskovalce gledališča iz Pirana in Izole na predstavo pripelje (in odpelje domov) prvi Artbus, ki je za abonente brezplačen.


Najbolj brano