Zelo resno se moramo pogovoriti o EPK

Zavod GO! 2025, ki vodi projekt Evropske prestolnice kulture, bo, kot kaže, kmalu dobil novo vodstvo. A to še zdaleč ne bo rešilo vseh težav.

Pogovoriti se moramo o EPK. Vsi skupaj. Ne danes, že včeraj. Da se ne bi leta 2026 skrušeno pogovarjali, kje se je zalomilo in kdo je odgovoren ... smo zapisali v komentarju junija lani, ko smo analizirali, na kateri točki je obtičal projekt desetletja. Za izhodišče smo vzeli kontroverzni film Pogovoriti se morava o Kevinu, nastal po romanu avtorice Lionel Shriver, o portretu težavnega odnosa matere in sina, z očetom, ki si zatiska oči pred opozorili, da ni vse, kot bi moralo biti, prepleta odgovornosti in krivde ... dokler se ne zgodi tragedija. Ki ji sledi samoizpraševanje, kje se je zalomilo, zakaj ni bilo pravočasne reakcije in kdo je odgovoren.

Zdaj je bistveno, da se pregrete glave ohladijo in najdejo kompromisno rešitev, ki bo ustrezna za vse in ne bo škodila projektu, ampak mu morda celo dala zagon. Možnosti so. Samo menjava vodstva pa ne bo rešila vseh težav. Zato je skrajni čas, da se še zadnjič zelo resno pogovorimo o EPK. Druge priložnosti ne bo.

Seveda nismo vlekli neposrednih vzporednic s projektom Evropske prestolnice kulture. Bili pa smo zaskrbljeni prav zaradi opozorilnih znakov, da zadeve ne tečejo, kot bi morale. Poldrugo leto od pridobitve naziva je imel Zavod GO! 2025 peščico zaposlenih, direktorica Kaja Širok je po treh mesecih odhajala v kabinet premierja, zamenjave še ni bilo, kot tudi ne programskega vodje in pomočnika za finance, ministrstvo za kulturo ni pljunilo še niti centa ... Pri prenovi Trga Evrope, kolodvora in EPIC-a so bili na začetku. Odgovorni so mirili, da nič ni izgubljeno, obljube nove oblasti v Ljubljani z močno goriško zasedbo in zavezo, da je EPK nacionalni projekt, so bili obliž, ki naj bi vlil optimizem.

In kje smo zdaj, 15 mesecev kasneje? Zagotovo bistveno bolj naprej. Ekipa, čeprav še relativno majhna za takšen projekt, se je popolnila, vključno z direktorjem in programskim vodjo, ministrstvo je zagotovilo deset milijonov za program, infrastrukturni projekti so se premaknili. So torej razlogi za zaskrbljenost manjši? Ja in ne.

Prenova Trga Evrope, za katerega so mednarodni natečaj objavili “davnega” marca 2020, ima projekte, nima pa še izvajalcev, kaj šele, da bi gradbinci tam že delali. Obljuba odgovornih: šlo bo zelo na tesno, a smo še v časovnici, da ujamemo leto 2025. O celoviti prenovi železniške postaje, vključno z gradnjo prepotrebnega podhoda in prenovo osrednje stavbe, se z gradbinci, ki so postavili previsoko ceno, pogajajo, če se ne bo zalomilo, se lotijo letos. Obljuba odgovornih: šlo bo zelo na tesno, a smo še v časovnici, da ujamemo leto 2025. Kaj pa prenova prostorov za EPIC, kjer bo osrednja razstava, in Super Osmico? V torek bodo prešli v last mestne občine, ki jih bo prenovila. Obljuba odgovornih: šlo bo zelo na tesno, a smo še v časovnici, da ujamemo leto 2025. Če upoštevamo še, da bodo tri gradbišča naenkrat odprta na istem območju ... Manevrskega prostora ni več, potrebovali bomo zelo veliko spretnosti (pri “privijanju” gradbincev) in pomoči tistega tam zgoraj, da ne bodo osrednja prizorišča ob začetku EPK gradbišča.

A če bi bile negotovosti pri infrastrukturnih projektih, na katere ima občina Nova Gorica omejen vpliv, vse, kar ne bi dalo spati, bi bili morda celo pomirjeni. Opozorilni znaki, da ni vse, kot bi moralo biti, se kopičijo tudi na drugih področjih. Niso vsa društva, nevladniki in javni zavodi, ki so del programa, zadovoljni, ključni akterji, predvsem GO! 2025 in EZTS, delno pa tudi občini, sodelujejo, a vsak po svoji poti, premalo je sinergij, ki bi reševale vsebinske in praktične zagate, tudi oziroma predvsem čez mejo. Pa bi bile nujne, tudi zaradi togega sistema financiranja, ki bi ga država morala rahljati. Osrednja razstava v EPIC-u ima koncept, upamo, da se dela tudi vsebina, ker je časa vse manj. Dobro leto pred začetkom je marketing EPK kot elitne blagovne znamke Goriške in Slovenije komaj opazen. In sosednja Furlanija razmišlja, da bi teritorij promovirala sama. Se razume, kateremu delu čezmejnega območja bi dala prednost. Goričani na obeh straneh o projektu EPK slišijo veliko besed, a ga kljub koncertu Editors, Patti Smith in plesnim predstavam ne čutijo. Razumljivo. In glavna točka preloma: zavod letošnjega 1,55 milijona evrov ministrstva še ni uspel porabiti.

Spor med županom Samom Turelom in direktorjem zavoda GO! 2025 Gorazdom Božičem je bil neizogiben. O tem, ali gre za neučinkovitost direktorja, zaradi česar se mora posloviti, ali za politiko, se nasprotniki ne bodo strinjali. Prav, v tem trenutku to ni več najbolj pomembno. Dejstvo je, da zaupanja med glavnima akterjema ni. Prav zaupanje pa je ključno, če hoče Nova Gorica projekt EPK izpeljati vsaj okvirno tako, kot ga je zastavila. Seveda je za menjavo pozno. Ker bi bila tako ali tako označena kot politična, bi bilo morda smiselno, če bi se zgodila spomladi. Dogovorno, brez težkih besed o “malomarnosti” in “političnem linču”. Ne glede na to je zdaj bistveno, da se pregrete glave na obeh straneh ohladijo in najdejo kompromis, ki ne bo škodil projektu, ampak mu morda celo dal zagon. Možnost za to je.

Samo menjava vodstva še zdaleč ne bo rešila vseh težav. Zato je skrajni čas, da se še zadnjič zelo resno pogovorimo o EPK. Druge priložnosti ne bo več. Če seveda hočemo, da bo to katalizator, ki bo Goriško tudi po letu 2025 dvignil na višjo raven.


Preberite še


Najbolj brano