Let 3 so še vedno izgubljeni in niso edini

Skupina Let 3 je izolski izgubljeni sin, ki se je resda rodil na Reki, vendar ima v Izoli toplo nedrje, veliko kot Kvarner. Mrle, Prlja in ostala glasbena druščina že skoraj 40 let hodijo po robu med kičem in alternativo, punkom in etnom, a četudi jih je Mama Šč ponesla na Evrovizijo, je recital Ciklama tisti cukrček, ki njihove stare oboževalce potolaži, da se uspehu navkljub ni nič spremenilo.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Na oder izolskega Hangar bara, ki so ga kot predskupina segreli Implosia, torej Elvis Šahbaz, Denis Radulovič in Devid Bizjak ter po 12 letih tišine udejanjili svoj veliki come back, so Let 3 stopili odeti v suknje z metuljčki in to opravo ohranili vse do Mame Šč, ko so si nadeli “evrovizijske” plašče in le solo nastop basista Mrleta je prinesel tisto prepoznavno, odštekano, kabarejsko podobo, ki skupino Let 3 odlikuje od začetkov sveta.

Zakaj vse to pripovedujemo? Ker je bila kostumografija vedno enakovredna glasbi, saj je zadovoljevala željo po dramatičnem in provokativnem ter dajala “meso” idejam mladih modnih oblikovalcem. Let 3 so se obdržali kot platforma za vse, kar je drugačno, četudi zaradi tega, predvsem svojih nagih zadnjic, tokrat pokritih, izgubijo kakšnega poslušalca. Ampak le kdo, ki premore vsaj malo (samo)ironije, bi se zaradi kostumografskih dogodivščin odpovedal pristni dozi reškega rokenrola.

Z udarno Izgubljeni, ki ostaja legendarna že od leta 1989 in albuma Two dogs fuckin'. Pa s skladbo Drama (Oj, dužine i širine, ekvatori, paralele ...), Vjernim psom (Doći će takav dan, kad će ljudi umjesto, umjesto da govore, početi da laju ...), skladbo Kontinentio, neponovljive 999 (S vrha katedrale, bacat ću banane ...), nakar je že sledila Guska, znamenita zaradi trenutka, ko ženska publika mjauka, moška pa laja, za njo pa seveda Srničica in po Mrletovih besedah največja ljubezenska pesem vseh časov - Ciklama.

Slediti Mrletu v tem fantastičnem cirkusu delanja norca iz samega sebe je vedno užitek. Sladokusci so dobili tudi Nafto in hit Žene varam (Grickao sam curice ko slaninu mačak ...), vmes je zazvenela tudi Mama Šč, medtem ko Profesora Jakova v petek ni bilo na spregled.

Slovo od Let 3 je bilo k sreči zelo počasno, Mrletu, ki se je sprehodil med poslavljajočim se občinstvom, pa so najbolj ognjene dlani stisnile roko, ga potrepljale po ramenih in si olajšane otrle oči - Rečani so ostali svoji Evroviziji navkljub.


Najbolj brano