Z devetimi dogodki vabijo na čezmejno raziskovanje kraške gmajne

Z dopoldanskim sprehodom po posestvu Kobilarne Lipica, ki mu bosta sledila še pohod po kraški gmajni in ogled Krompirjeve jame, se v nedeljo začenja jesenska izvedba festivala Kraška gmajna. Z devetimi dogodki, ki bodo vse do 15. oktobra potekali na širšem območju bodočega čezmejnega geoparka Kras-Carso, vabijo na čezmejno raziskovanje enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi, hkrati pa bodo obeležili tudi 6. oktober, mednarodni dan geopestrosti.

Obiskovalci jesenske izvedbe festivala Kraška gmajna se bodo 
tokrat podali tudi v Krompirjevo jamo.  Foto: Špela Volčič
Obiskovalci jesenske izvedbe festivala Kraška gmajna se bodo tokrat podali tudi v Krompirjevo jamo.  Foto: Špela Volčič

KRAS, BRKINI > “Program jesenske izvedbe Festivala Kraška gmajna poleg aktivnega preživljanja prostega časa dodaja ozaveščevalno noto,” je povedala Katja Kralj iz ORA Krasa in Brkinov, ki festival organizira skupaj z Regijo Furlanija Julijska krajina, Kobilarno Lipica, zavodom Turizem Miren-Kostanjevica, Botaničnim vrtom Sežana, Parkom Škocjanske jame, Mitskim parkom, Zavodom RS za varstvo narave, Inštitutom za raziskovanje krasa, Turističnim društvom Brest in Razvojnim društvom Pliska. Vsak izmed devetih dogodkov v luči obeleževanja mednarodnega dneva geopestrosti obiskovalce ozavešča o pomenu pestrosti geoloških, geomorfoloških in hidroloških oblik in procesov ter ohranjanju geološke, geomorfološke in hidrološke naravne dediščine.

Obiskovalcem bodo na voljo raznolike oblike odkrivanja kraške gmajne, od skritih kotičkov lipiškega posestva, značilnosti Krompirjeve in Grofove jame, do spoznavanja posebnosti geološkega stika apnenca in fliša v Mejamah. V sežanskem Botaničnem vrtu se bodo lahko udeležili delavnice oblikovanje gline, se pridružili raziskovanju območja od Ribiškega naselja do temačnega gozda Črničje ter ostankov dinozavra Antonia, na pohodu od Lipice do Vrhpolja pa spoznavali geološke posebnosti 36. etape trase Alpe Adria Trail. Prihodnjo soboto bo v Parku Škocjanske jame Gobarski dan, posvečen spoznavanju gliv, ki uspevajo na območju Krasa in Brkinov, 8. oktobra vabijo na kolesarsko turo med geološkimi točkami in Barkovljanko, festival pa bodo zaključili 15. oktobra s tematskim pohodom po Pliskini poti.

Med 15. oktobrom in 15. novembrom na Kras in v Brkine vabi tudi Festival Brkinske sadne ceste, ki ga bo s prikazi tradicionalnih dejavnosti sadjarstva in žganjekuhe ter ponudbo domačih sadnih jedi povezal Kostanjev praznik v Rodiku. Dogajanje v Parku Škocjanske jame bo 7. oktobra oplemenitil Dan biosfernega območja Kras. Pestro jesensko dogajanje pa bodo na Krasu sklenili s tradicionalnim martinovanjem, ki bo tokrat povezalo čezmejno območje Krasa v razpršeno prizorišče bogatega dogajanja.


Najbolj brano