Eksces je pokazal, da proti nasilju ne naredimo dovolj

Zadnji odmevni primer izživljanja dijakinje nad oskrbovanko doma za starejše v Trebnjem je pristojne v državi prepričal, da se je treba nasilja nad starejšimi lotiti bolj odločno. Med ukrepi bo moralo biti tudi reševanje kadrovske problematike v domovih za starejše, čeprav pomanjkanje kadra nikoli ne bi smelo biti izgovor za nasilje.

Rešitve za preprečevanje nasilja nad starejšimi bodo skupaj iskali 
in uveljavljali predstavniki civilne družbe, strokovne javnosti in 
resornega ministrstva. Na sliki z leve Valerija Poljšak Lekič, Simon 
Maljevac, Darinka Klemenc in Monika Ažman.     Foto: STA
Rešitve za preprečevanje nasilja nad starejšimi bodo skupaj iskali in uveljavljali predstavniki civilne družbe, strokovne javnosti in resornega ministrstva. Na sliki z leve Valerija Poljšak Lekič, Simon Maljevac, Darinka Klemenc in Monika Ažman.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Šlo je za ekscesni primer, ki pa kaže, da za preprečevanje nasilja nad starejšimi ne storimo dovolj,” je po včerajšnjem posvetu o preprečevanju nasilja nad starejšimi ugotavljal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

Treba bo ozaveščati, izobraževati ...

Zakonodaja dovolj dobro ureja področje preprečevanja nasilja, ocenjujejo na ministrstvu, a strpnosti in primernega odnosa do sočloveka se, žal, ne da uzakoniti. “Nasilje prinaša stigmo, marsikdo si ne upa spregovoriti, zato načrtujmo ukrepe predvsem v smeri ozaveščanja in izobraževanja,” je Maljevac napovedal skupno delo na terenu.

Simon Maljevac

minister za solidarno prihodnost

“Tisti, ki skrbijo za najstarejše, so steber naše socialne države, morajo biti primerno plačani in družba jim mora dati veljavo.”

Med takojšnjimi ukrepi bodo pregled vseh protokolov, priročnik za preprečevanje nasilja nad starejšimi in izobraževanja s tega področja. Za preprečevaje nasilja na dolgi rok bodo predstavniki civilne družbe, strokovne javnosti in resornega ministrstva pripravili tudi posebno strategijo in akcijski načrt.

... in kadrovsko okrepiti domove

Ministrstvo obljublja tudi, da se bodo celovito lotili pomanjkanje kadra v socialnem varstvu, a ukrepi, kot so zaposlovanje tujcev in spodbujanje mladih za te poklice tudi s podeljevanjem kadrovskih štipendij, ne bodo učinkovali takoj. “Naša skupna naloga je, da dvignemo veljavo tem poklicem v javnosti. Tisti, ki skrbijo za najstarejše, so steber naše socialne države, morajo biti primerno plačani in družba jim mora dati veljavo,” je včeraj poudaril minister.

Valerija Poljšak Lekič

Skupnost socialnih zavodov Slovenije

“Za izvajanje vseh teh aktivnosti potrebujemo pogoje, to je infrastrukturo in kadre.”

Na posvet o preprečevanju nasilja je v prostore ministrstva povabil predstavnike Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, Varuha človekovih pravic, kabinetov predsednika vlade in predsednice republike, Zbornice babiške in zdravstvene nege Slovenije, društva Srebrna nit, Društva za nenasilno komunikacijo, Skupnosti varstveno delovnih centrov Slovenije in Skupnosti organizacij za usposabljanje Slovenije.

Valerija Poljšak Lekič iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je opozorila, da preprečevanje nasilja nad starejšimi ni prioriteta niti po svetu niti pri nas. “Vrsto let že opozarjamo na sistemske rešitve, ki bi zmanjšale tveganje za vse vrste nasilja,” je poudarila in se zavzela, da bi čim prej udejanjili ukrepe, za katere so se dogovorili včeraj. “Za izvajanje vseh teh aktivnosti potrebujemo pogoje, to je infrastrukturo in kadre. Nujno je, da se sprejmejo kadrovski normativni na področju zdravstvene nege, ki stojijo v predalu ministrstva za zdravje že desetletje,” je dodala.

Darinka Klemenc

Srebrna nit

“Vedno opozarjamo na to, da so starejši šibek člen.”

Starejši težko spregovorijo o nasilju

Zbornica zdravstvene in babiške nege ima priročnik in že vrsto let tudi protokole za obravnavo in preprečevanje nasilja, to pa je treba zdaj prenesti v prasko, je poudarila predsednica zbornice Monika Ažman. V zbornici opozarjajo na pomanjkanje strokovnjakov, ki bi imeli znanje za pogovor po prijavi zlorabe s strani žrtve ali osebe, ki je nasilje zaznala. Menijo tudi, da bi moralo biti uvajanje pripravnikov, dijakov, študentov in vseh ostalih v delo v socialnovarstvenih zavodih del osnovnih nalog zaposlenih.

Čeprav je bil poudarek včerajšnjega posveta na varni starosti v socialnovarstvenih zavodih, so razsežnosti nasilja nad starejšimi veliko širše. Starejši so šibek člen in težje spregovorijo o nasilju, je izpostavila Darinka Klemenc iz društva Srebrna nit. “Lahko so osamljeni, zanemarjeni, nasilje se dogaja za štirimi stenami, včasih ga izvaja edini sorodnik žrtve ...” je naštela, zakaj žrtve včasih ne zmorejo spregovoriti.


Najbolj brano