Istra v primežu pobesnele narave

Letošnje poletje se bo v zgodovino zapisalo kot eno najbolj vremensko ogrožajočih. V začetku avgusta so ujme močno prizadele zlasti Koroško, Gorenjsko, Štajersko in osrednjo Slovenijo, zadnji avgustovski teden pa se je pobesnela narava najbolj znesla nad Istro. Prizadeti so bili tudi drugi predeli Primorske.

V ponedeljek se je sredi dneva nad Istro razbesnelo silovito neurje. Naenkrat se je povsem stemnilo. V Kopru in Izoli je poplavilo trge, ulice in hiše v starem delu mesta, iz meteornih jaškov je bruhala voda, blatna brozga je zalivala cestišča, parkirišče za koprsko tržnico se je spremenilo v jezero, orkanski veter je podiral drevesa, v Šmarjah je odnesel streho tamkajšnje osnovne šole, polomljena drevesa so razdejala zdravilišče na Debelem rtiču, v Istri se je sprožilo več zemeljskih plazov ...

“Grozno je bilo. Veter je bil tako močan, da sem se morala s svojo težo nasloniti na vrata, da se ne bi na stežaj odprla. Kasneje sem na dvorišču zagledala pravo razdejanje,” je posledice vremenske ujme za naš časopis slikovito opisala Dijana Mahnič iz Padne, kjer je poškodovalo kar 14 streh. “Vse je šlo. Pohištvo, stroji, obleke, čevlji. Vse, kar smo imeli,” je bil v sredo obupan Ilija Kukolj iz Šalare. Iz bližnjega hudournika so se naenkrat prelile enormne količine vode. Vse, kar je bilo v hiši, je zalila blatna brozga, ki je segala do pasu in še čez.

In kot da bi silovita nevihta z orkanskim vetrom v ponedeljek ne bila dovolj, so obilne padavine v sredo zvečer in v noči na četrtek dodatno prizadele Istro. Pod vodo so bili Lucija, Strunjan in Portorož, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Zaradi dveh je bil oviran promet na glavni cesti od Izole proti Luciji.

Narava pa ta teden ni prizanašala niti drugim delom Primorske. Na Krasu in v Vipavski dolini je toča oklestila nekaj vinogradov, zalivalo je kleti, podvoze, orkanski veter je odkrival strehe ...


Najbolj brano