Niti povezovanja, ki z lahkoto ogrejejo

Ob 20. obletnici društva idrijskih klekljaric je sekcija Pr'fark h klekljanju izdelkov iz volne za osrednjo razstavo Čipka, ki ogreje, povabila idrijske čipkarice. Razstavo Niti ustvarjanja, niti povezovanja, ki je plod medgeneracijskega dela, so dodale še čipkarice skupine Črni Vrh - Godovič.

Rezultati študijskega krožka Volna v čipki na dveh razstavah v Spodnji 
Idriji. Foto: Saša Dragoš
Rezultati študijskega krožka Volna v čipki na dveh razstavah v Spodnji Idriji. Foto: Saša Dragoš

SPODNJA IDRIJA > V Spodnji Idriji je med množico dogodkov praznovanja velikega šmarna osrednja razstava domače skupine čipkaric. Z letošnjo osveščajo, saj so jo sklekljale iz lokalne volne, ki jo ovčarji običajno odvržejo. Nastala je množica uporabnih izdelkov za razstavo Čipka, ki ogreje. Ker je ob 20. obletnici občinskega društva klekljaric poudarek na sodelovanju, so jo soustvarile s čipkaricami iz Idrije in dodale še medgeneracijsko razstavo kolegic skupine Črni Vrh - Godovič Niti ustvarjanja, niti povezovanja.

Volnena nit ni običajna, a je za klekljanje uporabna

“Ponosna sem, da se lahko učim od mojstric klekljanja v skupini Pr'farke,” je razstavo uvedla najmlajša članica sekcije Petra Marinko Rus. Predstavila je vse članice, ki so se skupaj s sosedami iz Idrije v študijskem krožku spopadle z vprašanji, kako najbolje uporabiti neobičajno volneno nit za čipko, to za oplemenitenje zastarelih oblačil ali dekoracijo doma in tega polepšati z naravnimi materiali tako, da za delom ne bi ostalo odpadkov.

Tina Koder Grajzar

oblikovalka razstave

“Sočasno smo iskale kar največjo uporabnost vseh nastalih izdelkov oplemenitenih s čipko iz volne, saj je to garancija, da bo čipka ostala med nami.”

“Recikliranje v čipki je izziv in odprta tema za raziskovanje. Z razstavo želimo osveščati o pomembnosti trajnosti. Sočasno smo iskale kar največjo uporabnost vseh nastalih izdelkov oplemenitenih s čipko iz volne, saj je to garancija, da bo čipka ostala med nami,” je dodala oblikovalka čipk in tokratne razstave Tina Koder Grajzar.

Skupaj z Andrejo Uršič je narisala vzorce čipk za dodatke k oblačilom, hišnemu tekstilu in drugemu dekorju domov. Rusova pa je sklekljala inovativni niz dekorativnih predmetov od cvetja do ovitkov za knjige.

Medgeneracijsko raziskovanje

Dvajset klekljaric je volni, ki so jo barvale z naravnimi materiali, tu in tam dodalo debelejši bombaž ali lan. Podobno čipkarice iz Črnega Vrha in Godoviča, ki sta jim abstraktne študijske vzorčke za dekoracijo narisala učenca čipkarske šole, še osnovnošolca Mirjam Krevs in Andraž Rupnik. “Vzorci izpod rok mlade klekljarice in klekljarja so omogočili veliko ustvarjalne svobode in uporabo različnih tehnik. Delo nam je bilo v izziv in veselje,“ je z mentorico Anko Jamšek soglašalo 14 sodelujočih čipkaric. Z dekorativnimi izdelki z abstraktnimi čipkami iz volne in drugih debelejših niti so dodobra raziskale in potrdilo uporabnost neobičajnih niti.

Razstavi bosta v stari šoli v Spodnji Idriji na ogled do ponedeljka, 21. avgusta.


Najbolj brano