Vam dol visi za poezijo? Pridite!

Ne, misel iz naslova ni povezana z ujmami, ki so prizadele večji del Slovenije, občutkom nemoči ali jezo, ki ji sledi. Pravzaprav obratno, na Lukatelcah v Volčah bodo ob poeziji in glasbi jutri, ob 19. uri, krepili duha z Nezbranimi komadi v živo. V soboto bodo predstavili knjigo surovih pričevanj s Soške fronte, v nedeljo pa bo ob isti uri v gosteh naravovarstvenik Daniel Rojšek, ki je že pol stoletja na strani narave.

Pesnica Kaja Teržan bo na Lukatelcah nastopila z violinistko Vito 
Kobal in harmonikarjem Ivom Švigljem.
Pesnica Kaja Teržan bo na Lukatelcah nastopila z violinistko Vito Kobal in harmonikarjem Ivom Švigljem. 

VOLČE > Nezbrani komadi v živo so nekakšen glasbeno pesniški podaljšek zbirke Nezbrani komadi, v katero je pred tremi leti urednik Andrej Ilc združil pesmi najrazličnejših domačih in tujih avtoric in avtorjev, od Samuela Becketta do Marka Breclja, od Margaret Atwood do Anje Golob, Miljane Cunta, Svetlane Makarovič, Petre Koršič, Katje Perat in Sylvie Plat. “Nabral je 222 pesmi iz sodobne poezije, iz čistega veselja in užitka ob branju. Izšle so kot Nezbrani komadi in se prodajale kot kifeljčki. Ilc, navdušen nad tem, sklene pot do Izbranih komadov odpreti čim več ljudem. Knjiga navdihuje branja in muziciranja, uredniku, pesnicam in pesnikom pa se pridružujejo glasbenice in glasbeniki,” je zapisal Zdravko Duša, oče Lulatelc, niza prireditev na Lukatelu, kjer je kulturno društvo Myra Locatelli Ilca gostilo že lani, tedaj s članoma Bossa de Novo.

Jutri se mu bo pridružila Kaja Teržan, med drugim z Jenkovo nagrado ovenčana pesnica, ki prinaša pesmi iz svoje zbirke Nekoč bom imela čas. Predstavila jih bo z violinistko Vito Kobal in harmonikarjem Ivom Švigljem, ki “kot fusion duo iščeta in najdeta avtorski izrazu v subtilnih melodijah z ljudskim pridihom”. V resnici je treba povedati, da je Ilčev izbor - po predhodnikih Komadi: 111 pesmi za mlade in njim podobne (Mladinska knjiga, 2004) in Drugi komadi: 111 pesmi za mlade in vse druge (Mladinska knjiga, 2006) - pravo aktivistično dejanje, saj imajo tudi tokratne “pesmi za bolj ali manj odrasle” jasen cilj, ki ga je v spremni ubesedil nedvoumno: “Nič ni narobe, če se ne spoznate na poezijo ali se v najboljšem primeru požvižgate nanjo. Berite pesmi.”

Andrej Ilc

literarni urednik zbirke Nezbrani komadi

“Nič ni narobe, če se ne spoznate na poezijo ali se v najboljšem primeru požvižgate nanjo. Berite pesmi.”

Kot bi Coppola režiral Soško fronto

V soboto bo Željko Cimprič, “siva eminenca Kobariškega muzeja”, kot so ga predstavili prireditelji, v goste pripeljal Zgodbe na poti miru, kot nosi naslov njegova knjiga. “Poiskal je žive zapise izpred več kot stotih let z opisi dejanskega vojnega dogajanja na krajih, ki jih danes povezuje Pot miru. To niso suhoparna dejstva v številkah, statistikah, premikih in analizah. Iz njih govorijo noči, mraz, skale, izstrelki, kri, smrti, junaštvo in strah. Vse v bližnjih kadrih, kot da pripoved režira kak Nolan ali Coppola. Z neposrednostjo osebne izkušnje, ki gre mimo možganov do mozga,” je zapisal Duša.

Uredniški delež v knjigi, ki jo je založil Kobariški muzej, podpisuje predstojnica zgodovinskega inštituta pri ZRC SAZU dr. Petra Svoljšak, mednarodno priznana raziskovalka dediščine prve svetovne vojne, v pogovoru z Dušo pa jo bosta prelistala avtor izbora Željko Cimprič in oblikovalec Matic Leban.

V sozvočju z naravo, ki preglasi vsakodnevni hrup

Nedeljski večer, naslovljen Vedno na strani narave, pa bo v znamenju nikoli dovolj aktualne skrbi za okolje: Daniel Rojšek, bo predstavil oseminštirideset let svojih prizadevanj in izkušenj pri varovanju narave, od primera Proste industrijske cone Sežana daljnega leta 1975 in še danes aktualnega poročila o naravni in kulturni dediščini na območju predvidene hidroelektrarne Trebuša do delovanja pri Zavodu za varstvo naravne dediščine v Novi Gorici.

“Lukatelovo občinstvo bo iz prve roke poučeno o najpomembnejših nalogah in pripravi strokovnih osnov za zavarovanje narave. S primeri, kot so vpis Škocjanskega Krasa v Seznam svetovne dediščine pri UNESCO, varstvo reke Soče, kraških jam ali popis naravne dediščine v dolini Učje, bo izkušeni gost v živo prikazal primere iz našega časa in okolja ter predstavil, poleg številnih lepot, tudi primere nasilja nad naravo.” Kot pravijo v Volčah, bo najbrž v nedeljo v ospredje stopilo tudi dogajanje, ki je premaknilo ne le to srečanje - večer z Rojškom bi se moralo zgoditi že prejšnjo nedeljo -, ampak celotno Slovenijo.

Do konca avgusta bodo Lukatelce gostile še več dogodkov: prihodnji petek, 18. avgusta, prihaja filozofinja Renata Salecl s knjigo Čas grobosti, v soboto bo Brina Svit predstavila svoj zadnji roman Uporni bicikli, 25. avgusta bosta Inšpektorja Vrenka secirala Avgust Demšar in Dario Varga, 26. avgusta pa bo ob Špikovih dnevih Bralna uprizoritev drame Janeza RamovešaHeronova spirala. Nekje po poti bo objavljen tudi nadomestni datum za odplavljeni večer z Diano Matković in njeno romaneskno uspešnico Zakaj ne pišem.


Najbolj brano