Zaradi plazu v Idriji evakuirali iz dveh hiš, zasuto Unescovo rudarsko hišo čistijo, ceste pogojno prevozne

Plazu, ki je že v petek ogrozil del hiš v idrijski Bazoviški ulici, se je danes ponoči pridružil še eden. Stanovalke dveh hiš so evakuirali, v plaz ujeto Unescovo Rudarsko hišo pa že vso soboto čistijo. Prometne razmere v občini se izboljšujejo, a se plazovi še prožijo.

Zaradi plazu so stanovalke iz dveh hiš evakuirali, še nekaj jih je 
ogroženih, tudi Unescova rudarska hiša. Foto: Saša Dragoš
Zaradi plazu so stanovalke iz dveh hiš evakuirali, še nekaj jih je ogroženih, tudi Unescova rudarska hiša. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > V občini Idrija so danes uspeli ceste očistiti za pogojno prevoznost. Na vseh so še nanosi kamenja, sproti pa se še prožijo plazovi. Največja plazova v idrijski Bazoviški ulici ogrožata nekaj hiš, dodobra pa sta zasula muzejsko Unescovo rudarsko hišo.

“Ves dan že odvažamo kamenje in zemljo, ki nam je zasula hišo. Zdaj potrebujemo nekaj orodja, a sta v Idriji v soboto popoldne zaprti obe tehnični trgovini,” je povedal Cvetko Svetlik iz Kanomlje.

Zaprti trgovini sta bili problem za številne občane, ki so jim plazovi delno zasuli hiše. Najhuje je prav v vseh treh Kanomljah in nizvodno ob Idrijci od Marofa do Želina in naprej v Cerkno.

Množico plazov odkopavajo na Cerkljanskem. Vodo, ki je zalila prostore korporacije Hidria, so izčrpali. Ceste so pogojno, vsaj za nujne vožnje, od danes popoldne prevozne v obeh občinah.

V Idriji so že v petek zaradi večjega plazu evakuirali stanovalke iz dveh hiš v Bazoviški ulici. Neposredno nad plazom sta ogroženi še dve hiši. “Seveda nas je strah. Zelo strah,” je povedala Dragice Basile.

Direktor Mestnega muzeja dr. Miha Kosmač (srednji) je s sodelavcema Stankom Mavrijem in Tilnom Kalanom Unescovo Rudarsko hišo vso soboto reševal izpod plazu. Foto: Saša Dragoš

“Sinoči sem odredil prenos vse premične dediščine iz muzejske rudarske hiše. Danes pa delno zasuto hišo, skozi katero že zamaka, čistimo oziroma odvažamo nanešeno zemljo,” je povedal direktor Mestnega muzeja Idrija dr. Miha Kosmač.

Mestni muzej torej ostaja še brez drugega svojega objekta - po bolnici Franja bo do nadaljnjega ostala zaprta tudi rudarska hiša, sicer del Unescove dediščine živega srebra.


Najbolj brano