Ursulo von der Leyen zapuščajo komisarji

Ursula von der Leyen po poročanju bruseljskega portala Politico še ni sporočila, ali se bo potegovala za drugi mandat na položaju predsednice Evropske komisije. Slaba popotnica za kandidaturo za nov mandat je, da so jo začeli zapuščati komisarji.

Največji udarec zanjo je odločitev Nizozemca Fransa Timmermansa, da se bo vrnil v domačo politiko, kjer si želi prevzeti položaj predsednika vlade. Timmermans je podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evropski zeleni dogovor.

Predčasno želi zapustiti položaj podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za konkurenco Danka Margrethe Vestager. Danska vlada jo predlaga za novo predsednico Evropske investicijske banke (EIB). Če bo dobila podporo finančnih ministrov držav članic, bo jeseni odšla iz Evropske komisije.

Bolgarka Mariya Gabriel je s položaja evropske komisarke za znanost in inovacije že odšla v Sofijo, kjer je postala ministrica za zunanje zadeve. Več kot v svoji pisarni v Bruslju je doma na Poljskem Janusz Wojciechowski, ki je evropski komisar za kmetijstvo.

V Politicu kot enega od pomembnih razlogov za to, da evropski komisarji predčasno odhajajo s položaja, navajajo nezadovoljstvo z načinom dela Ursule von der Leyen. Odločitve namreč sprejema za zaprtimi vrati, v sodelovanju z majhnim krogom svetovalcev. Eden od uradnikov je povedal, da ne uteleša kolegialnosti. Komisarji informacije o zadevah tudi z njihovega področja dobivajo iz medijev. Nezadovoljni s von der Leynovo so tudi v Evropski ljudski stranki (EPP), katere članica je. Potem ko je nemška vlada že odločila, da ima njeno podporo za nov mandat na čelu Evropske komisije, za kandidaturo potrebuje še podporo EPP.

Ne glede na to, ali bo to podporo iskala ali se bo raje preselila na drug konec Bruslja in prihodnje leto prevzela položaj generalne sekretarke zavezništva Nato, se bodo evropske politične stranke morale dogovoriti, ali bodo vztrajale pri sistemu vodilnih kandidatov za izbiro predsednika Evropske komisije ali ne. Leta 2019 Ursula von der Leyen ni bila vodilna kandidatka EPP. Izbrana je bila za zaprtimi vrati mimo tega procesa. Nikakor pri tej odločitvi ni bilo odločilno to, da so voditelji na najvplivnejši položaj v EU želeli prvič postaviti žensko. Vsaj francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je njeno ime prvi omenil v javnosti, je vedel, da je prava za vladanje s trdo roko. Za trgovce z novci pa so obtožbe o korupciji v času, ko je bila nemška ministrica za obrambo, rana, v katero bi lahko dregnili, če bi pozabila na njihove interese.


Najbolj brano