Gajardo je najlepši, Bakin najbolj ubogljiv, Sarožin najtežji

V osrčju hrvaškega dela Istre so na tradiciolnalni kanfanarski Jakovlji v soboto postavili na ogled izbrane primerke avtohtone istrske pasme goveda, boškarine, ter izbrali najlepšega, najtežjega in najbolj poslušnega.

Na letošnji Jakovlji je sodelovalo 21 boškarinov in 14 rejcev iz vseh 
koncev  Istre in z otoka Krka.  Foto: Profimedia
Na letošnji Jakovlji je sodelovalo 21 boškarinov in 14 rejcev iz vseh koncev Istre in z otoka Krka.  Foto: Profimedia

KANFANAR > Sobotni sprevod boškarinov na že 33. kanfanarski Jakovlji so pripravili v okviru pestrega celotedenskega dogajanja pod naslovom Šetimane od Jakovlje. Z njo želijo predvsem ohranjati zavedanje o pomenu zaščite te avtohtone istrske vrste goveda, je poročal Glas Istre.

Naslov najlepšega boškarina so namenili Gajardu, ki je v lasti Marinele Jugovac, medtem ko je naslov najbolj poslušnega pripadel Bakinu, ki je v lasti Maria Gašparinija. V kategoriji najtežjega boškarina je zmago odnesel Sarožin rejca Maria Udovičića, ki je s svojimi 1435 kilogrami premagal vse “sotekmovalce”. Na letošnji prireditvi je sodelovalo 21 boškarinov in 14 rejcev iz vseh koncev Istre in z otoka Krka.

Njihove lastnosti je pozorno ocenjevala tričlanska strokovna komisija, ki se ravna po tradicionalnih kriterijih. Med drugim je pri ocenjevanju vzela v obzir videz rogov in telesa, stabilnost hoje, dolžino repa, ukrivljenost hrbtenice ter barvo dlake.


Najbolj brano