Malvazija se vrača v pristan

Pristanišče San Rocco v Miljah bo v soboto gostilo četrto izvedbo prireditve Malvazije v pristanu, na kateri se bo prestavilo 35 pridelovalcev malvazije iz obmejnih vinorodnih okolišev od Brd/Collia do Slovenske Istre.

Utrinek z lanske prireditve Foto: Robi Jakomin
Utrinek z lanske prireditve Foto: Robi Jakomin

MILJE > Letošnja izvedba izpostavlja “počasnost”, ki jo na simbolni ravni predstavlja polžek, znak mednarodnega gibanja Slow Food. Med sodelujočimi je mnogo vinogradnikov/vinarjev iz vodiča Slow Wine (Kocjančič, Milič - Zagrski, Skerlj, Zidarich, Čotar, Tauzher, Draga, Primosic, Ferjančič, Guerila, Uou), obiskovalci pa bodo lahko spoznali tudi ekstra deviška oljčna olja, nagrajena na ocenjevanjih gibanja Slow Food, kakor tudi sire, mesnine, med in druge dobrote, nad katerimi bdijo prezidiji omenjenega gibanja. Posebna pozornost bo veljala “počasnemu” kruhu, torej pekarskim izdelkom z uporabo droži in kislega testa. Na prireditvi sodelujejo tudi krajevni gostilničarji, tako da nihče ne bo odšel domov ne lačen ne žejen, vendar vstopnina v znesku 25 evrov pokriva zgolj degustacijo vina!

Vinarji bodo začeli vina točiti ob 18.30, obiskovalci pa bodo imeli štiri ure časa za odkrivanje pestrega sveta malvazij, od svežih in bolj aromatičnih do zrelih in različno dolgo maceriranih, ki že sodijo na območje jantarnih ali oranžnih vin, pori katerih prevladujejo mineralne in balzamične note. V času prireditve bo brezplačni avtobus vozil s parkirišča Alto Adriatico mimo avtobusne postaje do prireditvenega prostora in nazaj.


Najbolj brano