Deaktivacija bombe: evakuacija iz 400-metrskega pasu, v 600-metrskem pasu omejitev gibanja

Evakuacija prebivalcev iz 400-metrskeg pasu okrog območja najdene neeksplodirane letalske bombe v bližini novogoriške železniške postaje se bo v nedeljo začela ob 7. uri. Postopek deaktivacije bombe se bo začel ob 10. uri in bo trajal predvidoma štiri ure, na začetek in konec intervencije bo opozorila sirena.

Na današnji  novinarski konferenci so podrobno predstavili, kako 
bo v nedeljo potekala deaktivacija 25-kilogramske letalske bombe 
iz druge svetovne vojne, ki bo terjala tudi evakuacijo prebivalcev. Foto: Leo Caharija
Na današnji novinarski konferenci so podrobno predstavili, kako bo v nedeljo potekala deaktivacija 25-kilogramske letalske bombe iz druge svetovne vojne, ki bo terjala tudi evakuacijo prebivalcev. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Kot so pristojni povedali na današnji novinarski konferenci v prostorih Mestne občine Nova gorica, bo v evakuacijo na slovenski strani zajetih približno 1100 ljudi, ki imajo prijavljeno bivališče v 400-metrskem pasu okrog nahajališča bombe. Na območju 600 metrov od železniške postaje pa bo med intervencijo veljala prepoved gibanja, pri čemer bodo dostop na območje preprečili s številnimi prometnimi zaporami. Na italijanski strani državne meje bodo vzpostavili 600-metrski pas za evakuacijo, ta zajema okrog 2200 prebivalcev.

Zaprite okna in vrata, izključite naprave, poskrbite za živali

Evakuacija se bo začela ob 7. uri. “Prebivalci in uporabniki poslovnih prostorov se morajo najkasneje do 9. ure umakniti izven območja 600 metrov,” je povedal poveljnik novogoriške gasilske enote Simon Vendramin. Za vse, ki nimajo možnosti umika k svojcem ali sorodnikom, bodo lahko na konec intervencije počakali v zbirnem centru v prostorih občine, ki bo na voljo že od 7. ure. Tam bodo zanje poskrbeli prostovoljci območne enote Rdečega križa iz Nove Gorice.

“Kdor še ni utegnil prijaviti, da potrebuje pri evakuaciji pomoč - bodisi zaradi bolezni bodisi v primerih, ko gre za nepokretne osebe -, se bo lahko obrnil na gasilce, ki bodo na terenu in bodo zagotovili prevoz do zbirnega centra,” je dodal Vendramin. Vsem, za katere bo odrejena evakuacija, svetuje, naj za sabo zaprejo okna, polkna in rolete ter vrata, izključijo naj naprave in zaklenejo za seboj. Poskrbijo naj tudi za živali, vozila pa naj umaknejo v garaže oziroma izven 600-metrskega območja.

Turel: “Ni potrebe za paniko”

V času intervencije avtobusi ne bodo vozili, prav tako bo ustavljen železniški promet (razen dveh jutranjih vlakov). Območje bo zaradi varnosti nadzorovano tudi z droni, s pomočjo katerih se bodo prepričali, da na območju ni nikogar razen pripadnikov pristojnih služb. “Vse prosim, naj spoštujejo navodila in usmeritve vseh pristojnih. Ni potrebe za paniko. Občani naj se v miru odpravijo in zapustijo svoje domove,” je občanom položil na srce župan Samo Turel, ki je dodal, da bo na začetek in konec akcije, ki je usklajena tudi z italijansko stranjo, opozorila sirena.

V prvi liniji bosta Benjamin Kreševec in Aljaž Leban

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je še enkrat pojasnil, kako bo potekala nevtralizacija bombe: “Počakali bomo na zvok sirene in začeli s prvo fazo, ko bomo v eni uri poskusili nevtralizirati mehanska vžigalnika bombe. Če to ne bo možno, bomo nadaljevali z drugo fazo, ki bo trajala predvidoma tri ure. Če bo vse po sreči, bo sledila manjša detonacija, bomba bo zgorela in nekje v eni uri bo vsega konec. V primeru, da se nam to ne izide, bomo pač imeli detonacijo.”

V prvi liniji bosta pirotehnika Benjamin Kreševec, ki bo deaktiviral bombo, in Aljaž Leban, ki mu bo asistiral. Leban je pojasnil, čemu služi štiri metre visoka zaščita iz bal sena, s katero so ogradili prav tako štiri metre globoko jamo, kamor bodo položili bombo. “Jamo smo izkopali zato, da bi v primeru, da bi morali bombo onesposobiti z izzvano detonacijo, zmanjšali izmet delcev, z balami sena pa bi ga še dodatno ublažili. Govorimo sicer o izmetu gramoza in manjših delcev, ki bi lahko povzročili le manjše poškodbe objektov v neposredni bližini detonacije.”


Najbolj brano