Najlepše bo v nedeljo in ponedeljek

Nevšečnostim z vremenom se v zadnjih dneh niso ognili niti Primorci in zdaj res že večino Slovencev zanima, kdaj bo konec neurij s točo in orkanskim vetrom. V agenciji za okolje odgovarjajo, da zagotovo jeseni, ko bodo v ozračju nižje temperature, ki sprožajo izjemne dogodke. Na srečo pa takšne ekstremne vročine, kot smo ji bili priča, prihodnji teden po vsej verjetnosti ne bo.

PRIMORSKA > Zakaj imamo to poletje po vsej državi tako hude nevšečnosti z vremenom, pojasnjuje Branko Gregorčič, meteorolog Agencije za okolje. “Tokrat smo na meji med vročo afriško in sredozemsko zračno maso ter hladnejšo, ki je iznad Atlantika preplavila večji del Evrope. Meja poteka prek območja Alp in na tem prehodu zračnih mas je vreme najbolj burno: nastajajo nevihte in hujša krajevna neurja.”

V nedeljo in ponedeljek bo sončno in ne prevroče

Gregorčič ob tem napoveduje, da se bo podobno vreme na Primorskem nadaljevalo še vse do vključno sobote. Zatem bosta sledila dva dneva sončnega vremena s temperaturami do 30 stopinj Celzija, torej brez ekstremne vročine, že v torek pa utegnejo Primorsko vnovič zajeti padavine in nevihte. Ponekod je bilo pestro že minulo noč, ob morju bo lahko tudi danes ... “Spodbudno je vsaj to, da novega vročinskega vala prihodnji teden najbrž ne bo. Le kakšen dan utegne živo srebro preseči 30 stopinj.” Dobro je tudi, da letos na Krasu ni požarov, ki so pustošili lansko poletje, in da v Istri pitna voda še vedno teče iz pip.

Ta teden smo imeli tudi kanibalsko sončno nevihto

Velikanski izbruh sončeve plazme, do katerega je prišlo pred koncem prejšnjega tedna, je naš planet dosegel v torek. Sončna nevihta, kot imenujejo izbruh, bi lahko povzročila motnje v telekomunikacijah. Ker je šlo tokrat za dva izbruha, kar se je v preteklosti redko zgodilo (prvemu, šibkejšemu, je sledil hitrejši izbruh, ki je prvega dohitel in se z njim združil v ogromen val plazme), so tokratni sončni nevihti rekli kanibalska. Sončne nevihte ali sončni veter so hitro premikajoči se oblaki magnetizirane plazme in sončnega sevanja, ki jih občasno vrže v vesolje skupaj s sončnimi izbruhi, močnimi eksplozijami na površini Sonca, ki so videti kot podkvaste zanke v bližini sončevih peg. Ko te nevihte trčijo v Zemljo, lahko povzročijo geomagnetne nevihte, motnje v magnetnem polju Zemlje, te pa motnje v telekomunikacijah in tudi polarni sij precej dlje od Zemljinih magnetnih polov.

Najbolj vroče je bilo v torek

Čeprav so imeli na Primorskem v torek najbolj vroč dan letošnjega poletja doslej - na meteorološki postaji v Biljah so zabeležili 36 stopinj Celzija in na Letališču Portorož 35,7 stopinje (v Sloveniji je bilo najbolj vroče v ponedeljek v Črnomlju, kjer so izmerili 37,2 stopinje), je bilo lani huje. V Biljah so imeli že 4. julija lani 38 stopinj in skoraj toliko stopinj še dvakrat do konca meseca, 22. in 23. julija.

Če že omenjamo izjemne dogodke - v teh dneh sta bila še vsaj dva: v Tolminu je imel v torek zvečer najmočnejši nevihtni piš, ki je prišel iz zahodne smeri, 120 kilometrov na uro, a niti v Črnomlju niso veliko zaostajali, saj je najmočnejši sunek vetra pripotoval s 105 kilometri na uro.


Najbolj brano