Tehnologija radikalno spreminja spanec

Kakšno spanje nam prinaša prihodnost? Nove tehnologije že zdaj skrbijo za naš počitek, budnost, zbranost, preprečujejo motnje spanja ... Aplikacije pametnih ur pa sledijo, kdaj se zazibljemo v sanje.

Nenehno razvijajoče se tehnologije ne krojijo le našega dela, rekreacije, komuniciranja, zabave, organizacije, informiranja ..., ampak tudi naše spanje. Bolje rečeno, trudijo se optimizirati naš spanec in obljubljajo, da nam bodo pomagale ukrojiti naše urnike počitka tako, da se bodo ti skladali z našim družabnim življenjem, da bomo lahko bodisi spali dlje bodisi kakšno noč spanec popolnoma preskočili.

Čas prebujanja

Tabletam za spanje so se pred kratkim pridružile še tablete za daljšo budnost, ki naj bi bile varnejša in tudi učinkovitejša alternativa kofeinu. Zdi se, da so najbolj učinkovite pri ljudeh, ki jim že primanjkuje spanja, medtem ko pri tistih, ki so dobro naspani in spočiti, nimajo velikega učinka. Modafinil pacientom predpisujejo, ker izboljša zaznavanje (zlasti pri ljudeh, ki jim primanjkuje spanca) ter spodbuja budnost in osredotočenost več dni zaporedoma. Nekatere znanstvene študije so pokazale, da je to najverjetneje res, čeprav so rezultati mešani, medtem ko druge raziskave nakazujejo, da so njegovi učinki podobni tistim, ki jih ima kofein.

Gledanje televizije ali igranje video iger v postelji, strmenje v ekran računalnika ali telefona pozno v noč lahko popolnoma poruši spalni ritem.

Zdravilo je bilo razvito zato, da bi pomagali ljudem z narkolepsijo, toda nekateri so ga začeli uporabljati tudi zaradi njegovega drugega učinka - za izboljšanje koncentracije. Modafinil v večini držav uporabljajo za izvajanje kontroliranega zdravljenja in je na voljo le na recept. Ljudje, ki ga uživajo zaradi spodbujanja koncentracije ali budnosti, ga kupujejo na črnem trgu ali ga pridobijo od ljudi, ki jim ga je predpisal zdravnik. Modafinil je priljubljen tudi pri študentih - leta 2020 so raziskovalci z univerze Loughborough ugotovili, da je kar 19 odstotkov od skupno 506 anketiranih študentov s 54 britanskih univerz že uživalo substance za spodbujanje koncentracije, logičnega sklepanja, hitrejšega odločanja in spomina.

Toda ljudje, ki jih uživajo iz nemedicinskih razlogov, ogrožajo s tem svoje zdravje. V okviru študij o varnosti teh zdravil niso preučili njihovega uživanja v druge namene. Znanstveniki ne vedo, kakšen učinek ima to zdravilo na telo, če ga uživamo zato, da bi dlje časa ostali budni. Vemo pa, da so motnje ritma spanja (denimo zaradi izmenskega dela) povezane z zdravstvenimi težavami, kot sta diabetes in srčno-žilne bolezni.

Igranje video iger v postelji, strmenje v ekran računalnika ali mobilnega telefona pozno v noč je za marsikoga postalo nekaj povsem običajnega. A to ima za posledico slab spanec. Foto: unsplash.com

Nedavne študije nakazujejo, da nekateri ljudje kombinirajo tablete za spanje in budnost za uravnavanje svojega telesnega ritma in optimiziranje spanca ali za sprostitev po napornem dnevu. Posledice uživanja tablet za budnost skupaj z drugimi zdravili niso dobro raziskane. V Veliki Britaniji je prodaja ali dobava zdravil, ki so na voljo izključno na recept, ali nelicenciranih zdravil, kaznivo dejanje. V ZDA pa je kaznivo dejanje že posedovanje stimulansov, ki jih je mogoče sicer dobiti le na recept.

Pametni spanec

Mnogi ljudje že uporabljajo pametne ure, pametni nakit in fitnes trakove, da lahko sledijo svojemu spanju. Med drugim uporabljajo alarme za prebujanje v optimalnem trenutku spalnega cikla in aplikacije s senzorji gibanja, ki analizirajo vzorce spanja. V prihodnosti se utegnejo tem pridružiti še novi načini sledenja spancu, vključno s posebnimi pižamami, opremljenimi s senzorji za spremljanje spreminjanja položajev med spanjem, hitrosti dihanja in srčnega utripa, ali objemanjem robotskih blazin, katerih algoritem ustvarja dihalni vzorec, ki nam pomaga zaspati.

Robotska blazina pomaga pri dihanju za lajšanje stresa in olajša uspavanje. Foto: unsplash.com

Na Japonskem že preizkušajo negovalne robote, da bi preverili, ali bi lahko pomagali ljudem bolje spati. Roboti, ki so zasnovani za to, da ponoči pazijo na stanovalce domov za starostnike, posredujejo uslužbencem informacije o tem, kako dobro spijo, in jih opozorijo, če se kateri od njih odpravi na nočni potep.

V vaših sanjah

Tehnologije za obvladovanje sanj so v veliko zgodnejših stopnjah razvoja. Znanstveniki menijo, da bi lahko tehnologije in naprave za senzorno stimulacijo, kot so vizirji za virtualno realnost, uporabljali tudi za spalni inženiring. Ta nova znanost vključuje izpostavljanje spečega človeka senzoričnim dražljajem, kot so zvoki klikanja in vibracije, v specifičnih obdobjih spalnega cikla. Cilj bi bil izboljšati kakovost spanca, izboljšati spomin in celo zdraviti postravmatsko stresno motnjo (PTSD).

Napredek je bil dosežen, tudi kar se tiče možnosti “branja” sanj. Znanstveniki so naredili prve korake k interpretaciji sanj, tako da so merili možgansko aktivnost med spanjem in uporabili umetno inteligenco za dekodiranje vizualnih podob. Udeleženci študije, opravljene leta 2013, so morali poročati o podobah iz sanj, ki so jih imeli, medtem ko so spali v napravi za MR-slikanje. Raziskovalci so primerjali slike ljudi, ki so gledali enake podobe, medtem ko so bili budni, in izkazalo se je, da so se vzorci njihove možganske aktivnosti ujemali.

Tehnologija iz nočne more

Toda ta zgodba ima tudi distopično plat. Tehnologija, ki jo že imamo (električna luč, pametni telefoni, pretočne storitve), lahko katastrofalno vpliva na naš spanec. Nedavna ameriška raziskava je denimo pokazala, da imajo študentje na kolidžu med spanjem pogosto pri sebi svoj mobilni telefon, kar pomeni, da lahko vsak klic, posodobitev programske opreme ali obvestilo katere od aplikacij zmoti njihov spanec.

Gledanje televizije v postelji pozno v noč lahko popolnoma poruši spalni ritem. Foto: unsplash.com

Gledanje televizije ali igranje video iger v postelji, strmenje v ekran tabličnega računalnika ali mobilnega telefona pozno v noč je za marsikoga postalo nekaj povsem običajnega. A to vse ima za posledico slab spanec in lahko popolnoma poruši spalni ritem. Vse več ljudi se sooča z novimi motnjami spanja, kot so ortosomnija, obsesivno prizadevanje za popoln spanec, podobnim nezdravemu in pretiranemu ukvarjanju s prehrano. Nekateri ljudje so tako obremenjeni z izboljševanjem svojega spanca, da se zaradi tega dejansko soočajo z nespečnostjo.

Še vedno je veliko stvari, ki jih ne vemo o spanju, nove tehnologije pa spreminjajo naš spanec hitreje, kot jih lahko znanstveniki dohajajo. A eno je gotovo: spanec in tehnologija postajata v zahodni družbi bolj prepletena kot kadarkoli prej.

(Avtorja prispevka sta Catherine Coveney, višja predavateljica sociologije, univerza Loughborough, in Eric L. Hsu, predavatelj sociologije, Univerza Južne Avstralije.)


Najbolj brano