Cerkno: solz ob odpravljanju škode ne skrivajo

Po včerajšnji popoldanski vodni ujmi čez dobršen del Cerkljanske, je odpravljanje posledic danes potekalo hitro. Ob videnem, med drugim uničenih treh barakah bolnice Franje in delu ceste iz Cerknega proti Novakom, župan Gašper Uršič ocenjuje, da je škoda višja kot po ujmi leta 2007. Zaradi pretrganih vodovodov v vsej občini velja ukrep obveznega prekuhavanja pitne vode.

Cerkljani so po ujmi stopili skupaj in pomagali gasilcem in 
gradbincem čistiti tudi javne površine (na fotografiji središče 
Cerknega). Foto: Saša Dragoš
Cerkljani so po ujmi stopili skupaj in pomagali gasilcem in gradbincem čistiti tudi javne površine (na fotografiji središče Cerknega). Foto: Saša Dragoš

CERKNO > “V kleti in na vrtu ni ostalo nič. Avto v garaži je za odpad. Voda je segala dober meter visoko. To je neprimerljivo huje, kot po ujmi leta 2007,” je ob odpravljanju posledic včerajšnje popoldanske razbesnele nevihte nad Cerkljansko povedal Peter Poljanšek na robu Cerknega. Podobno množica prizadetih ljudi med Trebenčami, Cerknim in Novaki, ki ob tem ni zadrževala solz. Tudi župan Gašper Uršič se pridružuje oceni, da so posledice hujše kot ob ujmi leta 2007.

Najhuje med Cerknim in Novaki

Nad očakom Poreznom utrgan oblak je razbesnel množico hudournikov v občini Cerkno, ki so odnašali vse pred seboj. V samem središču Cerknega, ob občinski stavbi in Pošti, je voda prenašala poštne avtomobile. Medtem ko so v petek te avtomobile čistili, so gasilci Pošto in stavbo občino poskušali rešiti iz oklepa blata. “Jaški so zamašeni, Zaradi visoko nanešenega blata glavnega jaška še ne uspemo odmašiti,” so nam povedali gasilci med odvažanjem blata v potok Cerknica. Na terenu so bili že polnih 20 ur, sprva 150 in v petek popoldne nekaj manj.

Cerknica je bila dan prej razbesnela reka, ki ji vsi po ujmi leta 2007 izvedeni protipoplavni ukrepi niso bili kos. “Obratno. Brez teh ukrepov bi bilo neprimerljivo huje. Ogledal sem si razmere ob nepoplavljenem trgovskem centru. To pomeni, da je bila regulacija reke Cerknica uspešna. Na srečo je bil potok tudi očiščen,” je prepričan direktor uprave občine Oton Lahajnar.

Razbesneli hudourniki so drevje sproti lomili in ga odnašali s seboj, prav tako dele cestišč. S kamnitimi podori zasute, nedostopne hiše med Trebenčami in Poljanami, so rešili najprej. Popravilo odtrganih cest bo zahtevalo več mesecev, če ne let.

Najhuje je med Cerknim in Novaki, kjer je dele državne ceste spodkopalo, na debelo zasulo s kamenjem in podrlo del pomožnih objektov tamkajšnjih hiš. Plaz je poškodoval tudi vstopno postajo sedežnice Brdo na SC Cerkno. “Škode ni veliko in jo bomo hitro sanirali,” je zagotovil direktor Hotela Cerkno Borut Pirih.

Ob 80. obletnici še tretjič uničena bolnica Franja

Ker so cesto in elektro vode proti Novakom danes sanirali, je bila zaprta. Podobno zaradi visokih nanosov skal in kamenja tudi cesta v vas Poljane. Sodelavci Mestnega muzeja, ki upravlja s partizansko bolnico Franja, so se v poškodovan spomenik prebili s pomočjo gasilcev. “Povsem uničene so tri barake - elektrarna, kuhinja in rentgen, še tri so močneje poškodovane, vse pa so zalite,” je povedal direktor dr. Miha Kosmač. Še huje so poškodovani vsi dostopi v Franjo.

Ob 80. obletnici je spomenik humanosti dočakal tretje uničenje. Čeprav so sodelavci Muzeja takoj zastavili poti obnove, je obiskov v jubilejnem letu bržčas konec. “Varen dostop v sotesko ni mogoč. Prosimo, da se vanjo ne podajate,” za razumevanje prosijo obiskovalce.

Da prihodnji torek v občini pričakujejo za Franjo pristojno ministrico dr. Asto Vrečko in ministra za naravne vire Uroša Brežana, je potrdil tudi župan Uršič. Danes pa si je posledice ujme ogledal s pristojnim državnim svetnikom Andrejem Poglajnom in predsednikom DS Markom Lotričem.

Ocenjujejo, da je škode po ujmi za več milijonov evrov. Na točno oceno bo potrebno čakati. “Ker je ujma zajela širše območje kot leta 2007 in je poškodovane več infrastrukture, ob kanalizaciji in vodovodih zlasti cest, je tudi škoda višja kot pred 16 leti,” meni župan Uršič.

Do sanacije infrastrukture v prizadetem delu občine Cerkno velja obvezen ukrep prekuhavanja pitne vode.


Najbolj brano