V Postojni so odprli knjižnico zgodovine NOB

Postojna je bogatejša za knjižnico zgodovine narodno osvobodilnega boja (NOB) in mladinskih delovnih brigad. Slovesno so jo odprli ob nedavnem srečanju Kluba brigadirjev Slovenskega Primorja in Istre.

Franko Pleško (drugi z desne) je novi knjižnici podaril 1500 knjig, 
ki jih je nabral v skoraj 40 letih.
Franko Pleško (drugi z desne) je novi knjižnici podaril 1500 knjig, ki jih je nabral v skoraj 40 letih. 

POSTOJNA > “Po vseh šolah, tako osnovnih kot srednjih, so začeli iz knjižnic načrtno metati knjige o vsem, kar je napisanega o času med drugo svetovno vojno in po njej. Nekateri politiki pa so naše delo, delo mladinskih delovnih brigad, začeli označevati celo kot suženjsko in partizane imenovati zločince. Čeprav se je druga svetovna vojna uradno končala 9. maja 1945 oziroma pri nas 15. maja 1945, se v našem parlamentu, kot kaže, še vedno ni končala, in vsak desno usmerjeni politik je očitno tudi zgodovinar. Mi, brigadirji mladinskih delovnih brigad, se smatramo za naslednike partizanov; kar so naši partizani naredili za nas z orožjem, torej osvobodili našo domovino, smo mi, nadaljnja generacija, po vsej nam dragi domovini, takratni Jugoslaviji, nadaljevali. Sicer ne boja z orožjem, ampak z lopatami, krampi, znojem in krvavimi žulji, da smo nazaj zgradili porušeno domovino,” je podaril Franko Pleško, predsednik postojnsko-pivške sekcije Kluba brigadirjev Slovenskega Primorja in Istre, ki šteje 130 članov.

Novi knjižnici podaril zbirko kar 1500 knjig

Prav zato se je Pleško odločil, da svojemu mestu, Postojni, in svoji Primorski preda več kot 1500 knjig o NOB in brigadirstvu, ki jih je zbiral skoraj 40 let. Pleškova bogata zbirka je svoj novi dom našla na sedežu sekcije kluba v Ulici 1. maja 2b, poleg bifeja upokojencev. Veliko zaslug za ureditev knjižnice imata nekdanja brigadirja Alenka Kontelj in Peter Trugar.

Knjižnica bo po poletnih počitnicah odprta ob sredah popoldne.

“Upam, da bodo Postojnčani to novo pridobitev sprejeli kot dodano vrednost in da postane knjižnica stičišče različnih generacij,” se nadeja Pleško, ki se zahvaljuje Občini Postojna, tamkajšnji Knjižnici Bena Zupančiča, gozdarskemu šolskemu centru in Društvu upokojencev Postojna za vso pomoč. Nekaj posameznikov je že doniralo knjige, veseli pa bodo tudi novih pridobitev, tako knjig z opisom mladinskih delovnih brigad ali zgodovine NOB kot tudi raznih priznanj, medalj, fotografij, uniform ... “Vse to bomo z veseljem sprejeli v hrambo,” zagotavlja Pleško. Knjižnica bo po poletnih počitnicah odprta ob sredah popoldne, knjige pa si bo mogoče - kot v vsaki knjižnici - tudi izposoditi.

Franko Pleško

nekdanji brigadir

“Kar so naši partizani naredili za nas z orožjem - osvobodili domovino, smo mi, brigadirji, nadaljevali. Sicer ne boja z orožjem, ampak z lopatami, krampi, znojem in krvavimi žulji, da smo nazaj zgradili porušeno domovino.”


Najbolj brano