Slike, ki izražajo radoživost in radost

Ko posije sonce, je naslov aktualne razstave Klavdija Tutte v ajdovski Lokarjevi galeriji. Avtor je na ogled postavil izbor slik, skulptoslik in risb iz obdobja 2018-2023, na katerih prevladujejo morski pejsaži z ladjami, svetilniki, pomoli in neskončnimi modrinami.

Slikar Klavdij Tutta pred eno od upodobitev iz cikla Magična 
kompozicija v pristanu.   Foto: Alenka  Tratnik
Slikar Klavdij Tutta pred eno od upodobitev iz cikla Magična kompozicija v pristanu.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Klavdij Tutta je slovenski umetnik z mediteransko širino, ki jo ustvarja z optimizmom, vedrino, aktualnostjo in vso resnostjo sredi problemov vsakdanjika in s spominjanjem na mediteransko prostranost s pogledom v neskončnost, ki ga lahko omejuje zgolj ali samo osebni horizont” je pred petimi leti ob pregledni razstavi, ki jo je ob 60. obletnici umetnika gostil Goriški muzej, zapisala Milena Koren Božiček.

V zadnjih letih se je Tuttov pogled usmeril na morski pejsaž, osrednji motivi so postali ladje, svetilniki, pomoli in človekov odnos do neizmernih morskih obzorij. “V svojih novejših delih se je približal robu obale ter v ustvarjalna videnja povezal motiviko morja, stolpasto razčlenjenih svetilnikov, pristaniških dokov in ladij, nad vsemi pa dominira sijoče sinja ploskev morja. Njegov današnji slikarski slog je izrazito osebno prepoznaven in samosvoj, je kot neke vrste mozaik vseh njegovih dosedanjih ciklov in učinkuje skoraj nadnaravno in metafizično iracionalno,” je ob odprtju razstave Ko posije sonce v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini umetnika Klavdija Tutto predstavil vodja galerije Vladimir Bačič.

Na ogled je izbor slikarskih del iz različnih ciklov, med drugim iz ciklov Mediteranska plovba, Mediteranski Arheitipi, Regata v laguni, Pristan, Magična kompozicija v pristanu, sijoče in barvite zgodbe sonca in morja s pozitivno noto in neizmerno življenjsko energijo pa so napolnile vse kotičke Lokarjeve galerije. Dela so na ogled do 8. julija.

Obiskovalca še posebej pritegnejo skulptoslike, pri katerih avtor ni več odvisen od slikovnega polja kvadrata, ampak ima na voljo različne elemente, iz katerih sestavlja poljubne kombinacije manjših ali večjih kompozicij. “S seboj pripeljem veliko točkovnih in lesenih elementov, ki jih šele na mestu samem združim v neko novo celoto. Tako slika ni niti dvakrat enaka, hkrati pa tudi gledalcu ponujam, da s premiki lesenih palic, ki so kot nekakšni jambori pred otočki, sodeluje v moji sliki, spreminja kompozicijo, s tem pa tudi napetost v kompoziciji in akcente, je torej soustvarjalec moje slike,” je povedal Klavdij Tutta. Kot je dodal, gre za neke vrste mobilno sliko, ki je hkrati igriva in ima elemente otroške igrače, s katero avtor hote in načrtno, kot pravi, izraža svojo radoživost in radost.


Najbolj brano