Po zobni bo nove prostore v Hrpeljah dobila tudi urgentna ambulanta

V Zdravstveni postaji Hrpelje je z junijem vrata odprla nova zobozdravstvena ordinacija. Za občane je to velika pridobitev, saj je po novem v Hrpeljah zobozdravnica prisotna vse dni v tednu. Hrpeljsko-kozinska občina pa namerava do konca prihodnjega leta prenoviti celotno zdravstveno postajo, v kateri bosta prostore dobili tudi urgentna in kovidna ambulanta.

Notranjost zdravstvene postaje Hrpelje bo predvidoma do konca prihodnjega leta v celoti prenovljena.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
Notranjost zdravstvene postaje Hrpelje bo predvidoma do konca prihodnjega leta v celoti prenovljena.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

HRPELJE > “To je za občane velika pridobitev, saj je bila zobozdravnica doslej v Hrpeljah prisotna zgolj tri dni na teden, en dan pa v Sežani, zdaj pa je 100-odsotno zaposlena v svoji zobozdravstveni ambulanti v Hrpeljah,” je povedala v. d. direktorice Zdravstvenega doma Sežana Katja Simunich Kneževič. Zobozdravnica sprejema tudi nove paciente, tako da so čakalne dobe za prvi pregled bistveno krajše.

Eden od pogojev, da je zobozdravnica ostala v Hrpeljah, kjer si je prej prostor delila z otroško zobno ambulanto, je bil namreč prav ureditev lastne ordinacije, za katero je hrpeljsko-kozinska občina namenila dobrih 42.000 evrov, Zdravstveni dom Sežana pa je poskrbel za opremo.

935.000

evrov je ocenjena vrednost prenove zdravstvene postaje Hrpelje

Občina sicer do konca leta 2024 načrtuje prenovo celotne zdravstvene postaje, kjer bosta prostore dobili v kleti urgentna, v pritličju pa kovidna ambulanta, zdravniški sobi bodo obnovili, sestrski pa preuredili za sprejem pacientov. V nadstropju bodo uredili še referenčno ambulanto, ambulanto za psihologa in večnamenski prostor ter nov vhod v prostor za fizioterapijo. Pomembna pridobitev bo tudi dvigalo.

Celotna vrednost projekta po tekočih cenah je ocenjena na 935.000 evrov, pri čemer računajo na 40 odstotkov oziroma 371.000 evrov državnega denarja. Investiciji so na zadnji seji zeleno luč prižgali tudi občinski svetniki. Z deli naj bi začeli še letos in jih dokončali do konca leta 2024, do konca leta 2025 pa bo sledila še ureditev zunanjih parkirnih površin in dostopa do dvigala.

Primanjkljaj zdravnikov za zdaj uspešno rešujejo

V zdravstveni postaji Hrpelje poleg odrasle in otroške zobozdravstvene ambulante delujeta še dve ambulanti družinske medicine, kjer pa so imeli zaradi pogostih odhodov zdravnikov v preteklosti velike težave z zagotavljanjem zdravniškega kadra. Zaenkrat primanjkljaj zdravnikov uspešno nadomeščajo. “Malo smo še v težavah, ker se zdravnica, ki je na porodniškem dopustu, vrača septembra. Jo pa v ambulanti do oktobra oziroma novembra nadomešča specializantka družinske medicine, še vedno nam pomaga tudi dr. Rodica, enkrat tedensko pa v Hrpelje prihajata še dodatni zdravnik in specializant,” razlaga v. d. direktorice.


Najbolj brano