V Tolminska korita le 200 obiskovalcev na uro

Bovški trg bo poleti vsak teden od četrtka do nedelje gostil prireditve, poletni turistični prevozi bodo letos segli tudi do Čezsoče, kobariški prevozi Hop ON Hop OFF bodo brezplačni, v Tolminu pa bodo pobirali parkirnino na dveh dodatnih turističnih parkiriščih ob naravnih kopališčih.

Letos bo veljal omejen vstop v Tolminska korita, znamenitost si bo 
lahko ogledovalo le 200 obiskovalcev na uro. Foto: Neva Blazetič
Letos bo veljal omejen vstop v Tolminska korita, znamenitost si bo lahko ogledovalo le 200 obiskovalcev na uro. Foto: Neva Blazetič

POSOČJE > To je le nekaj novosti, ki jih prinaša letošnje poletje v Posočju. Česa vse se lahko v prihodnjih dveh mesecih nadejajo domačini in obiskovalci, so včeraj napovedali predstavniki občin in akterji posoškega turizma.

V Bovcu koncerti od četrtka do nedelje

Da bo v Bovcu letos še živahneje kot pretekla leta, je naznanil skrbnik odnosov z javnostmi v bovški občini Milan Štulc. Prireditve bodo na bovškem trgu vsak teden, od četrtka do nedelje, od 16. julija do 21. avgusta, ko jih bo sklenil jih bo folklorni Festival src. Ustaljenim turističnim prevozom do slapa Virje, izvira Soče, Lepene in Mangartskega sedla letos dodaja še povezavo do vasi Čezsoča. Cenik bo znan predvidoma do 1. julija. Za prevoz na Mangartsko sedlo bo po novem na voljo tudi električni kombi, ki ga bo v začetku julija lokalni skupnosti predal v uporabo Triglavski narodni park.

Predstavniki treh posoških občin in turistični akterji so predstavili novosti letošnje sezone. (Foto: Turizem Dolina Soče)

Hop ON Hop OFF letos brezplačno

Kobariški župan Marko Matajurc je med drugim izpostavil Poletje v Kobaridu, ki se začenja prihodnji teden in bo ob četrtkih polnil prireditveni prostor s koncerti in stojnicami z lokalnimi izdelki. Napovedal je tudi, da bodo prevozi Hop ON Hop OFF letos brezplačni, kar sicer ne pomeni, da bo tako tudi v prihodnje. Glede režima ob reki Nadiži je poudaril, da so hišni ljubljenčki dobrodošli, vendar na lokacijah, kjer niso moteči za ostale kopalce.

Ob predstavitvi že ustaljenih festivalov in prireditev, kot sta denimo Tminsko poletje in FrikaFest, je tolminski podžupan Tomaž Štenkler kot novost izpostavil pobiranje parkirnine (od 1. julija) na dveh dodatnih turističnih parkiriščih ob naravnih kopališčih, to sta Slap ob Idrijci in Bača pri Modreju, kjer bo za parkiranje treba odšteti 6 evrov na dan. Na voljo bodo tudi sezonske dovolilnice za domačine (18 evrov) ter tedenske za goste (16 evrov).

Vstopnice za Tolminska korita raje kupite vnaprej

Direktor Turizma Dolina Vilijam Kvalić je med drugim opozoril, da bodo v Tolminskih koritih letos začeli z omejitvijo vstopa do 200 obiskovalcev na uro, in priporočil vnaprejšnji nakup vstopnic na spletu. Izpostavil je tudi pestro bero prireditev v Kanalu ob Soči ter ter pomen turističnih produktov Juliana Trail in Juliana Bike, ki v Julijskih Alpah tketa mrežo skupno 1000 kilometrov turnokolesarskih poti. Letošnja novost je pridružena zanka Juliana Trail, ki poleti prihaja v Breginjski kot.

Miro Kristan iz Posoškega razvojnega centra se je dotaknil še prevozov po Bohinjski progi, ki bo letos postregla z doslej najbogatejšo ponudbo vlakov, ki bodo prilagojeni tudi za prevoz koles. Gre za jutranji prevoz proti Gorenjski in zvečer povratek nazaj.

K pestremu posoškemu poletju prispeva tudi Soča Outdoor Festival, ki letos beleži 10. jubilej. Njegov soorganizator Peter Dakskobler je s številkami ponazoril, kako močno se je v tem času tekmovanje okrepilo; medtem ko so na prvi izvedbi gostili približno 250 tekačev, je letos na vse discipline prijavljenih več kot 2000 športnikov, kar je za četrtino več kot lani. Festival, ki se ponaša tudi z bogatim spremljevalnim programom, se začenja to nedeljo, 25. junija, v Kobaridu.


Najbolj brano