“Vedno smo bili malo Elvisa in malo Jacksona”

Jutri se na Šentviški planoti začenja Festival Gora Rocka. V petek bodo poleg skupine Laibach in drugih domačih zasedb nastopili tudi člani primorske naveze Elvis Jackson. O trenutnih vzgibih skupine, ki letos praznuje 25-letnico delovanja, smo poklepetali s pevcem Davidom Kovšco - Budo, ki pravi, da letos jubileja še ne bodo praznovali, bodo pa kmalu izdali novo pesem in videospot.

Da so najboljši koncertni rock bend v Sloveniji - s pevcem na čelu, 
dokazujejo že 25 let.
Da so najboljši koncertni rock bend v Sloveniji - s pevcem na čelu, dokazujejo že 25 let. 

AJDOVŠČINA > Primorska punk-rock skupina Elvis Jackson je svoj lasten izraz razvijala ob spremljavi ska, punk, hard core, reggae in metal vplivov. Združili so se konec leta 1997 in svoj prvi nastop izvedli na pustno soboto leta 1998. Od prvega dne dalje veljajo za bend, ki slovi po nepozabnih, s pozitivno energijo nabitih nastopih. Da so najboljši koncertni rock bend v Sloveniji, dokazujejo že 25 let, v tem času pa so nastopili tudi na številnih odrih po Evropi.

David, nazadnje smo se pogovarjali lani avgusta na reggae festivalu Overjam v Tolminu. Kaj vse ste počeli v tem času?

“Moram priznati, da se nam v tem slabem letu na glasbenem področju ni prav veliko dogajalo. Začasno se nam je pridružil kitarist Marty Favento iz slovenske Istre, ki nadomešča našega Boštjana Beltrama - Bertota. Z njim smo že odigrali nekaj 'špilov', pravzaprav vse letošnje - Ortofest, Mašun festival, Ajdovščina v maju, Rock in Rio Kojsko. V petek prihajamo na Šentviško planoto. Pripravljamo pa tudi nov material. V studiu RSL smo nedavno posneli nov komad Pouring rain, za katerega hitro po Gori Rocka snemamo tudi videospot. Režiral ga bo Marko Duplišak.”

David Kovšca - Buda

pevec skupine Elvis Jackson

“Mešanje stilov je naš prepoznaven značaj. V tujini so se mnogi čudili, kako uspemo združiti vse te - sicer med seboj precej različne, a združljive žanre, kot so reggae, punk, rock, metal ...”

Ostajate v komadu in spotu zvesti vašemu prepoznavnemu glasbenemu in modnemu stilu?

“Spot bo bolj adrenalinski, en del ga bomo posneli v Lignanu v Italiji, drugi del pa v skate parku v Postojni. To bo bolj športna varianta, da se poklonimo vsem našim poslušalcem med 'skejterji'. Komad je v punk-rock stilu oziroma skate-punku (smeh). To pomeni, da smo zvesti svojim koreninam, to je tudi to, kar najbolje znamo.”

Obstoječi člani skupine prihajate od vsepovsod. Pa vas še vedno lahko označimo za ajdovski band?

“V resnici sva trenutno od prvotne zasedbe v skupini le še dva člana - jaz in Erik Makuc - Slavc, jaz Ajdovec, on iz Šempasa. Na bobnih že nekaj let z nami neumorno igra Štajerec Marko Soršak - Soki, z nadomestnim kitaristom pa smo zagotovo utrdili status primorske zasedbe. Ampak vadimo pa v Ljubljani. Upajmo, da se vse kmalu uredi in se Berto čim prej vrne, Marty pa ga v tem času nadomešča, da lahko koncertiramo. Že tako smo prej dve leti mirovali zaradi epidemije. On je sicer zelo izkušen kitarist.”

Ste tudi njega - tako kot Sokija - poiskali na avdiciji?

“Ne, tokrat smo ga poiskali kar sami, saj ni tako enostavno nadomestiti Bertota (smeh). Ampak Marty je hitro 'padel noter', rabil je le še koncerte, da se je uigral z nami na odru. Ko smo ga kontaktirali, da se nam začasno pridruži, se je takoj strinjal s predlogom.”

Kaj poleg glasbe še zapolnjuje vas čas?

“Trenutno smo v tistem obdobju, v katerem se prej ali slej znajdejo vse skupine: službe in družine so poleg glasbe v ospredju. Podobno kot drugi bendi, ki za nekaj časa izginejo, nato pa ponovno oživijo, ko mularija zrase. Ampak brez skrbi, glasbeni odri so naša strast. To poletje nas lahko slišite še 30. junija v Hangar baru v Izoli, 15. julija v Laškem na dogodku Pivo in cvetje, 1. septembra pa se v Anhovo vrača Nočna izmena...”

Letos obeležujete 25 let delovanja. Ali pripravljate kaj posebnega ob tej priložnosti?

“Drži, letos mineva 25 let od našega prvega nastopa, a tega jubileja letos še ne bomo obeležili, ampak to prenašamo v prvo polovico prihodnjega leta. V načrtu imamo tudi snemanje komadov in jih nato v čim krajšem času izdati na novi plošči.”

Vaš četrti album Against The Gravity (2009) je izjemen izkupiček sodelovanja s producentom Billom Gouldom (Faith No More). Je vaša tiha želja imeti ponovno takšno sodelovanje?

“Tokrat se posvečamo vsakemu komadu posebej in se prepuščamo navdihu. Nekaj večjega se sicer pripravlja na tem področju ...”

Koliko Elvisa in koliko Jacksona je v vas?

“Toliko, kot vedno (smeh), kolikor je karo kvadratkov na naših hlačah (smeh). Vedno smo bili malo Elvisa in malo Jacksona. Mešanje stilov je naša prepoznavna lastnost. V tujini so se mnogi čudili, kako uspemo združiti vse te - sicer med seboj precej različne, a združljive žanre, kot so reggae, punk, rock, metal ... Tudi zato eno leto nastopamo na Punk Rock Holiday festivalu, naslednje pa na reggae festivalu Overjam ... Kamor nas daš, mi 'užgemo' (smeh)! Naši komadi pa večinoma nastajajo iz 'jam sessiona' - improvizacije in to je tudi po moje najlepši in najbolj pristen način ustvarjanja komadov. To se kasneje čuti tudi pri končnem izdelku.”


Najbolj brano