“Reševalni pas dejansko rešuje življenja!”

Od znamenitega posnetka gasilcev, ki so si peš utirali pot med nepregledno množico vozil, do mesta prometne nesreče na AC Logatec-Unec je včeraj minilo deset let. Gasilec, ki je v polni opremi pretekel dobra dva kilometra, je z aktivacijami vseh deležnikov vzpodbudil intenzivno ozaveščanje, da pri reševanju življenj šteje vsaka sekunda, vzpostavitev reševalnega pasu za intervencijska vozila pa je ključna.

Deseto obletnico dogodka, ki je prelomno vplival na začetek 
izvajanja projekta Ustvarimo reševalni pas, so partnerji projekta  
obeležili s posebno ozaveščevalno akcijo.   Foto: Bor Slana
Deseto obletnico dogodka, ki je prelomno vplival na začetek izvajanja projekta Ustvarimo reševalni pas, so partnerji projekta obeležili s posebno ozaveščevalno akcijo.  Foto: Bor Slana

LOM > V desetletju aktivacij so domači vozniki pomen pravilnega vzpostavljanja reševalnega pasu ob vsakem zastoju že dodobra usvojili, tuje voznike pa deležniki od lanskega leta ozaveščajo še bolj intenzivno. Deseto obletnico dogodka, ki je prelomno vplival na začetek izvajanja projekta, so v soboto s posebno akcijo na avtocestnem počivališču Lom obeležili Agencija za varnost prometa, Ministrstvo za infrastrukturo, DARS, Zavod Reševalni pas, Policija, Zavod Vozim, AMZS, gasilci in reševalci. Tudi letošnja aktivacija je bila namenjena ozaveščanju domačih in tujih voznikov, da je pravilno razvrščanje v primeru zastojev na avtocesti življenjskega pomena.

“V ozaveščanje je bilo do danes vloženega ogromno truda in prostovoljnega časa, a rezultati so danes zelo opazni, žal pa še vedno lahko opazujemo primitivne posameznike, ki se pomena reševalnega pasu ne zavedajo ali pa si mislijo, da je ustvarjen za njih same. Osebno verjamem, da smo spremenili veliko, obenem pa tudi, da lahko skupaj, s tukaj prisotnimi, naredimo še več in dosežemo, da bo Slovenija znana v Evropski uniji tudi kot država, v kateri vozimo kulturni vozniki in tudi od tujcev zahtevamo, da na naših avtocestah vozijo strpno in kulturno,” je izpostavil Anže Albreht, ustanovitelj Zavoda Reševalni pas, gasilec in reševalec.

“Projekt Zavoda Reševalni pas je čudovit primer, kako so za spremembo vzorcev vedenja v prometu pomembni zgled, razumevanje in ozaveščanje,” je poudarila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Simona Felser, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa, pa je izpostavila: “Pred začetkom šolskih počitnic in v času poletnih mesecev vse udeležence v prometu pozivamo k strpnosti, k uporabi varnostnega pasu, vožnji brez distrakcij, kot so telefon in druge naprave, ter s hitrostjo, ki je prilagojena omejitvam in razmeram.” Prostovoljci so voznikom v akciji razdeljevali letake Ustvari reševalni pas v šestih jezikih (slovenski, angleški, hrvaški, nemški, madžarski in italijanski), magnetne nalepke za vozila Reševalni pas ter vodo Ostani zbran, ko sedeš za volan.


Najbolj brano