Pa-pa-pa-pa-pa-pa parade, vse naše!

Vsakič ko jo ušesa ujamejo, tisto Brecljevo Pa-pa-pa-parado, v kateri stopajo najprej naši, pa vaši, je nasmeh nekoliko grenak. Od lani tudi zato, ker Marka Breclja ni več med nami. A razlog za grenkobo tiči tudi v dejstvu, da nadvse duhovita pesem še kar ne neha biti aktualna, sočasna ... Naših, vaših, vojsk in Lojzk ni še konec. Morda jih tudi ne bo, dokler bomo iskali razlike, in ne vsega, kar nas povezuje.

Vendarle je tokratna sobota, še zadnja pod zastavo pomladi, dan za več svojevrstnih parad, ki v sebi nosijo svetlobo, upanje in stremijo k povezovanju. Parada ponosa, ki žal poteka le v Ljubljani, in ne tudi v kakšni primorski občini - no, predlani je ena vendarle povezala obe Gorici - je tisti dogodek, ki nas vsako leto znova spomni, da pravice LGBTIQ+ skupnosti niso samoumevne in da se - seveda, izpišimo - geji, lezbijke, biseksualci, transpolne osebe in drugi, ki jih ne objema tog ona-on heteronormativni okvir - še vedno borijo za sprejetost in pravice. V družbi ni nič, kar je ena generacija izborila, zagotovljeno tudi za tiste, ki prihajajo. Lahko smo pravzaprav vsi ponosni tudi na novelo družinskega zakonika, ki od februarja zveze istospolnih partnerjev po pravicah izenačuje z ostalimi. In ko bodo junija mavrične zastave visele tudi po primorskih občinah, bomo lahko še ponosnejši.

“In ko bodo junija mavrične zastave visele tudi po primorskih občinah, bomo lahko še ponosnejši.”

Danes vabijo tudi 38. Slovenski dnevi knjige in 21. Poletna muzejska noč, ki sta tudi svojevrstni paradi kulture in, ko bi ga le vsi čutili!, ponosa. Obe pobudi sta pravzaprav imenitni vstopni točki v poletje. Slovenska knjižna bera je bogata. Seveda je treba znati izbrati, a poletje je s knjigo še lepše. In četudi ni denarja, da bi se kam premaknili, je v knjigah dovolj svetov, ki že kar nudijo premik. Svetov, ki jih med drugim slikajo tudi izvirni ilustratorji, kakršna je Solkanka Ana Zavadlav, sveža Levstikova nagrajenka za ilustracije Calvinovih pravljic.

Vrata danes odpirajo brezplačno tudi muzeji in galerije, ki bodo na poletno muzejsko noč vsak po svoje paradirali in obiskovalce napojili s spoznanji preteklosti in ustvarjalnostjo sedanjosti, da bi le človek, opolnomočen s kulturo in umetnostjo, ostal človeku človek.

In če smo začeli z legendarnim kantavtorjem, ki sedaj v Kopru čaka na svoj muzej, z njim še končajmo. Zvečer bo namreč v okviru 3. Festivala Skladišče Magazzino Libertas tudi lutkovna predstava Samost, ki navdih črpa iz Brecljevega legendarnega albuma Cocktail. Ne pozabimo, Marko Brecelj je s svojim Društvom prijateljev zmernega napredka v Kopru že leta 1990 odprl vrata Festivalu LGBT filma, ki je danes najstarejši v Evropi. “Gre parada v vnebovzetje, pa-pa-pa, tukaj pa ostaja smetje ...” sklene svojo Parado. Še lahko dokažemo, da ni imel prav.


Preberite še


Najbolj brano