“Če povežeš družbo in glasbo, je vedno lepo”

Zanesljivost, bogata čustvena izraznost in lep ton so le nekatere odlike oboistk Špele Turel in Ele Fakin, učenk v razredu Andreje Konjedic na Glasbeni šoli Nova Gorica. Špela in Ela svoj talent uspešno preverjata tudi na različnih tekmovanjih in v komorni igri.

Špela Turel, Tjaša Veselič in Ela Fakin.
Špela Turel, Tjaša Veselič in Ela Fakin. 

“S Špelo Turel sva začeli pri njenih nepolnih sedmih letih s kljunasto flavto. Bila je drobna in zelo resna deklica. Vse vaje sva opremili z besedili, z njimi sva pouk naredili bolj pisan in prepleten z dogodki ter opažanji iz otroškega zornega kota. Po dveh letih sva kljunasto flavto zamenjali za malo oboo. Špela je lepo napredovala in danes so njene odlike rednost, marljivost, zanesljivost, dober ritmični občutek in lep, pojoč ton,” je o svoji učenki povedala Andreja Konjedic.

12-letna glasbenica, doma iz Nove Gorice, je na lanskem državnem tekmovanju Temsig osvojila zlato plaketo in 3. nagrado, na letošnjem mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu pa 1. nagrado ter 2. mesto med osmimi oboisti njene starostne skupine. Kljub lepim rezultatom pa Špela, ki je odlična učenka tudi v osnovni šoli Frana Erjavca in se v prostem času tekmovalno ukvarja tudi s hip-hopom, veliko razmišlja tudi o vlogi oboe v manj klasičnem glasbenem svetu: “Všeč sta mi angleški in slovenski pop, predvsem pevki Adele in Nika Zorjan. Sama rada izvajam moderne, jazz skladbe, ki imajo poseben, zanimiv ritem in rada bi igrala skladbe iz kakšnega filma. Želim si, da bi nekoč imela svojo pop-rock skupino, v kateri bi ob oboi bili še klavir, saksofon in kitara. Oboa je sicer baročni inštrument in mogoče res ne sodi v rock ali pop glasbo, a vedno se to lahko spremeni. In rada bi se tudi preizkusila še na katerem drugem inštrumentu, na primer na klavirju ali kakšnem trobilu.”

Mladi oboistki v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju s časnikom Primorske novice, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo predstavili dve uspešni oboistki, učenki Glasbene šole Nova Gorica v razredu Andreje Konjedic in jima prisluhnili v izvedbah skladb, ki so jih posneli v studiu Phon Glasbene šole Nova Gorica.

Mogoče pa se je ljubezen do skupinskega muziciranja v mladi novogoriški oboistki porodila v koronskih letih, ko so se zaradi šolanja na daljavo povezovali učenci, ki so si bili v sorodu in so se lahko med seboj družili. “Špela se je povezovala z bratrancem Tiborjem, učencem klavirja in skupaj sta igrala neko rock skladbico, sicer po notah, a z izvrstnim ritmičnim občutkom. Tudi z bratom Juretom, učencem violine in kitare, sta zaigrala skupaj. Obema je pri vadbi pogosto stal ob strani, jima pomagal in ju spodbujal njun oče, aktualni župan Mestne občine Nova Gorica, Samo Turel, tudi bivši učenec naše šole,” nam je zaupala Andreja Konjedic.

“Rada osrečujem ljudi”

Oboa, komorna in orkestralna igra ter petje pa navdušujejo 12-letno Elo Fakin, doma iz vasice Sveto pri Komnu. Tudi to simpatično, nasmejano deklico že štiri leta poučuje Andreja Konjedic: “Ela je v času šolanja v mojem razredu (kljunasta flavta, oboa) pokazala izrazit glasbeni dar in živ interes za igranje inštrumenta. Vedno pripravljena na ure, hkrati pa se že od prvega leta učenja vključuje v orkestre, kamor jo je posrkalo domače okolje Komna na Krasu. Tako ima za sabo že nekaj poletnih taborov igranja v pihalnem orkestru v Štanjelu, je najmlajša članica Pihalnega orkestra Komen, trenutno se je vključila tudi v simfonični orkester Glasbene šole Nova Gorica. Stalna aktivnost v skupinski igri ji omogoča fizično kondicijo, pa tudi vzdržnost in stabilnost na solističnih nastopih in tekmovanjih.”

Ela je na lanskem mednarodnem tekmovanju v Palmanovi prejela srebrno plaketo, na letošnjem mednarodnem tekmovanju Emona v Ljubljani pa se je uvrstila na 2. mesto in osvojila zlato plaketo. Njeno igranje se odlikuje po bogati čustveni izraznosti, lepem tonu in suverenem nastopu. Zelo rada se druži s prijateljicami in prijatelji ter z njimi pogosto tudi počne nore, nenavadne stvari: “Rada osrečujem ljudi in če povežeš družbo in glasbo, je vedno vse dobro in lepo.” Ela obiskuje tudi lekcije petja pri Tjaši Fajdiga, saj je bilo petje vedno njena strast.

Ela in Špela zadnji dve leti skupaj igrata pri pouku komorne igre, kjer izvajata samostojne duete ali trie s fagotom oz. z orglami.


Najbolj brano