Video na plaži: svež izbor udarnih kratkometražcev odprtega duha

Video na plaži bo na platno v gozdičku ob Svetilniku pet večerov zapored pripeljal izbor svežih udarnih kratkih filmov odprtega duha in njihove avtorje od blizu in daleč.

V petih večerih se bo v programu Video na plaži zvrstilo 57 
kratkometražcev.

 Foto: kino Otok
V petih večerih se bo v programu Video na plaži zvrstilo 57 kratkometražcev.  Foto: kino Otok

Gre za raznovrsten netekmovalni program, ki poleg javne predstavitve filmov omogoča tudi dialog, pretok idej in znanja med uveljavljenimi avtorji ter tistimi, ki so šele na začetku svoje filmske poti, ali pa se s svojim ustvarjanjem gibljejo zunaj ustaljenih prostorov klasične ali tržno naravnane filmske produkcije.

V enem večeru je tako gledalcem na ogled kombinacija slovenskih filmov mladih ustvarjalcev, ki šele vstopajo na filmsko sceno, in velikih mednarodnih festivalskih hitov, kar pomeni zelo širok vpogled v kratkometražno produkcijo preteklega leta ali dveh. Čeprav se program pretežno osredotoča na domačo in evropsko produkcijo, pa v Izolo pripelje tudi filme z drugih kontinentov.

Program bodo zaznamovali predvsem kakovostni animirani in eksperimentalni filmi, tematika, s katero se bomo največkrat srečali, pa so družinske vezi. Od slovenskih filmov, ki smo jih po festivalih že srečali, bodo prikazani Legenda o Zlatorogu režiserke Lee Vučko, Tako se je končalo poletje režiserja Matjaža Ivanišina ter film XX režiserjev Vasje Lebariča in Julija Zornika.

Program letošnje sekcije sta oblikovali mladi selektorici Mila Peršin in Teja Miholič pod mentorstvom dolgoletnega selektorja programa Matevža Jermana. Vsak večer bodo ob filmih potekali tudi pogovori z avtorji, debate in druženje pa se bodo nadaljevali ob glasbenem programu, ki se na Svetilniku prične v trenutku, ko platno Videa na plaži ugasne.


Najbolj brano