Z naravo so se prebudili tudi klopi

Topli in sončni dnevi številne popeljejo v naravo. Na sprehod, lahkoten tek ali zgolj na meditacijo, na travnik, v gozd, v zavetja, kjer na nas prežijo tudi klopi.

Po aktivnosti v naravi se  zmeraj dobro preglejte, stuširajte in 
oblačila operite, tako boste klopa hitreje  opazili in odstranili. Foto: unsplash
Po aktivnosti v naravi se zmeraj dobro preglejte, stuširajte in oblačila operite, tako boste klopa hitreje opazili in odstranili. Foto: unsplash

Po mili zimi, ki je svoje moči preizkušala sicer še ob koncu druge polovice marca, je končno nastopila pomlad in številne zvabila na travnike in v bližnje gozdove, kjer pa so se iz zimskega spanca prebudili tudi klopi.

Slovenija spada med države, kjer je prisotna visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki se prenašajo s klopi. Največ sicer z lymsko boreliozo in klopnim meningoencefalitisom (KME), zato se je pred zadrževanjem v naravi, gozdu, na jasah in travnikih pa tudi na vrtovih treba nujno zaščititi, po aktivnostih pa se tudi temeljito pregledati. V letu 2021 je po podatkih NIJZ zbolelo 3926 oseb za lymsko boreliozo in 87 oseb za KME.

3926

oseb je v letu 2021 po podatkih NIJZ zbolelo za lymsko boreliozo in

87

oseb je zbolelo za KME

Kdaj se prebudijo klopi?

Klopi so imeli letos izredno kratek zimski spanec. Znano je, da klopi mirujejo, kadar je temperatura nižja od sedem stopinj Celzija, a brž ko naraste, prilezejo na travne bilke, mlada drevesa, grmičevje in poganjke podrasti ter prežijo na toplokrvne sesalce.

Priporoča se uporaba svetlih, dolgih rokavov in hlač, lahko si nadenete tudi mreže. Tako boste klope hitreje opazili.

Možne so trajne posledice

Ugriza klopa nikar ne jemljite zgolj mimogrede, saj lahko okužba s klopnim meningoencefalitisom (KME) pusti hujše trajne posledice.

Ker klopi pretežno živijo na tleh, so najbolj na udaru pritlehni gozdni sesalci in ptiči, a seveda niso izključeni tudi večji in posledično človek. Klop s prednjim parom nog že na 100 metrov zazna najšibkejše toplotne tokove, premike pa tudi vonj ter čaka, da se bo gostitelj dovolj približal.

Kje so ugrizi najpogostejši

Klopu godi toplota, zato bo za svoje mesto po navadi izbral območje, kjer je temperatura nekoliko višja. Prav tako bo iskal tiste predele kože, ki so nežnejši, da je ugriz čim lažji.

Naravna zaščita proti klopom, v kolikor nimate ali ne želite uporabiti repelenta, je eterično olje sivke, citronele ali olje klinčkov.

Naravna zaščita proti klopom, v kolikor nimate ali ne želite uporabiti repelenta, je eterično olje sivke, citronele ali olje klinčkov.

Da bi se pred njihovimi ugrizi čim bolj ubranili, za sprehod oblecimo dolge rokave in dolge hlače, ki so po možnosti dobro stisnjene ob koncih. Ne pozabite tudi na pokrivalo. Uporabljajte svetla oblačila, zaradi česar boste klope opazili že ob plezanju in jih odstranili, še preden se bodo prisesali.


Najbolj brano