Nadarjene učenke violončela iz razreda Petre Vodopivec

Petra Vodopivec je učiteljica violončela v Glasbeni šoli Nova Gorica. V njenem razredu so tri dekleta, s katerimi se udeležuje tekmovanj: desetletni Ana Klanjšček in Sara Rosa sta v 4. razredu violončela, enajstletna Angela Vezjak pa je v 5. razredu in je tudi učenka klavirja v razredu Natalije Šaver. Deklice so v tem in preteklih šolskih letih na tekmovanjih dosegle visoke ocene in uvrstitve.

Ana Klanjšček, Sara Rosa in   Angela Vezjak Foto: Glasbena šola Nova Gorica
Ana Klanjšček, Sara Rosa in Angela Vezjak Foto: Glasbena šola Nova Gorica

Vse tri v osnovni šoli obiskujejo 5. razred, Ana v OŠ Šempas, Sara v OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici, Angela pa v OŠ Dobravlje. Ana in Sara sta se v tem šolskem letu udeležili 52. državnega tekmovanja Temsig kot Pomladni duet in osvojili srebrno plaketo. Nastopati kot duet je drugačna izkušnja kot igrati solistično ali v orkestru. Disciplina je drugačna; igraš solistično, pa vendar moraš biti ves čas pozoren na drugega člana. Dobra stran igre v duetu je to, “da si pridobiš zelo dobrega prijatelja,” pravita.

Izkusile so tudi spletna tekmovanja

Vse tri so izkusile tudi, kako potekajo spletna tekmovanja. Čeprav se na prvi pogled zdi, da so preprostejša, saj temeljijo na video posnetku, pa so snemanja zahtevnejša, kot je izvedba skladb na tekmovanjih v živo. Na 13. odprtem svetovnem glasbenem tekmovanju leta 2022 je Ana tako dosegla 1. nagrado in naziv odlična izvajalka, Sara 1. nagrado in naziv virtuozna izvajalka, Angela pa je v tem letu na tem tekmovanju prejela 1. nagrado in naziv odlična izvajalka. Ani so bile priprave na spletno tekmovanje všeč, saj je lahko pri pripravi posnetka skladbo večkrat ponovila. Sara med snemanji ni imela toliko treme, ker ni bilo poslušalcev in zdi se ji dobro, da imaš več možnosti pri izbiri najboljše izvedbe. Angela pa raje odigra v živo, saj, kot pravi, “pri snemanjih, če se enkrat zmotiš, ponoviš še enkrat in še enkrat, ampak moraš ponavljati. V živo, ko enkrat odigraš, je konec. Pri obeh je trema.” Za vse tri velja, da so nastopi in tekmovanja zahtevni zaradi treme in strahu, da bi se zmotile. Zavedajo pa se, da bistvo izvedbe ni v zgrešeni noti. Kot pravi Sara, “nekomu je lahko skladba všeč, tudi če narediš napako,” na koncu pa poslušalci vedno ploskajo, kot je Ana dejala, “zato, da nas spodbudijo za nadaljnje delo.”

Nadarjene violončelistke v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na Radiu Koper na sporedu drevi ob 20. uri, boste lahko prisluhnili Ani Klajnšček, Sari Rosa in Angeli Vezjak, ki se v Glasbeni šoli Nova Gorica urijo pod budnim očesom Petre Vodopivec.

“Pomembno je, da pri svojem delu uživaš”

Pred dvema letoma je Angela na Temsigu osvojila zlato plaketo. Že od malega pa se udeležuje različnih seminarjev in tečajev za violončelo: dvakrat je sodelovala na Cellofestu, igrala je v orkestru Tartinijade, bila na seminarjih pri izvrstnih violončelistih, kot sta Igor Mitrović in Sebastjan Bertoncelj. Za uspeh na tekmovanjih in drugod pravi, da sta pomembni dve stvari: “Da ti je tisto, kar počneš, všeč in da v tem uživaš.” Tako kot Angela, tudi Ana in Sara obiskujeta seminarje in delavnice. Ana je igrala v orkestru Tartinijade, Sara se je udeležila Cellofesta, obe pa sta bili na seminarju pri Sebastjanu Bertonclju. Dekleta so se udeležila še drugih tekmovanj: Ana tekmovanja Musica Goritiensis, na 1. slovenskem tekmovanju mladih glasbenikov Mladi violončelist je prejela priznanje zlati violončelist, Ana in Angela sta dosegli odlične rezultate tudi na glasbenem tekmovanju v Ljutomeru leta 2021, Ana je bila srebrna, Angela zlata. Petra Vodopivec je povedala, da so z Angelo in Ano hitro pristopili k tekmovanjem: “Ana ima otroški, zvedav pristop, je polna domišljije, z radovednostjo pristopa tudi Sara, Angela pa je resnejša in ima izoblikovan okus. Sara ima jasno sliko o zvoku, ve, kaj si želi, kako naj se sliši. Z nekaterimi učenci, kot so one, lahko delamo preskoke pri učnem procesu, ker hitro osvojijo snov, se ne čuti manka za nazaj.”

Ana vadi vsak dan po tričetrt ure, pred tekmovanji tudi več. Vaditi ji ni težko, pri tem ji včasih pomaga mama. Sara vadi vsak dan po približno pol ure. Pomaga ji mama, ki je tudi učiteljica kitare, včasih ji zaigra, da razume, kako mora skladba zveneti. Angela vadi vsak dan tudi med vikendom, “je treba”, reče. Eno uro vadi violončelo, pol ure klavir. Obiskuje še nogomet in judo, rada bere pustolovske knjige in všeč ji je glasba iz filmov. Njena starejša sestra igra klavir in violino, oba brata klavir, mama violino, včasih zaigrajo tudi skupaj in je prav zabavno. Sara kotalka, Ana pa rada riše in piše pesmice. Morda bo umetnica, ko odraste. Vse tri rade igrajo violončelo, ker jim je zvok zelo všeč, rade igrajo v orkestru. Vse tri so si enotne, da je v orkestru zanimivo, ker je glasba bolj polna, zvok je raznolik in bogat, veliko je različnih glasbil in lepo je tudi to, da se med odmori družijo.


Najbolj brano