V bodočo prestolnico kulture prihaja legendarna Patti Smith!

Do začetka Evropske prestolnice kulture je še leto in pol, na prve zvezde svetovne glasbe pa ne bo treba več dolgo čakati. Po koncertu Editors, ki bodo na meji v Rožni Dolini nastopil 2. septembra, se 5. oktobra obeta nova poslastica - prihaja namreč legendarna Patti Smith.

Patti Smith bo 5. oktobra nastopila v Rožni Dolini.  Foto: Maja Pertič Gombač
Patti Smith bo 5. oktobra nastopila v Rožni Dolini.  Foto: Maja Pertič Gombač

GORICA, NOVA GORICA > Ko so v Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO in Zavodu GO! 2025 napovedovali, da Gorici z dogodki ne bosta čakali na leto 2025, pač pa jih bodo začeli po kapljicah dozirati že veliko prej, so med domačini in obiskovalci začela krožiti ugibanja, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo. Že po prvem zvenečem imenu, ki so ga napovedali - britanskih indie rokerjih Editors, ki prihajajo 2. septembra - je bilo očitno, da Goričani mislijo prekleto resno. Danes so dodali novo, še bolj zveneče ime: 5. oktobra na novo prizorišče, parkirišče ob nekdanjem mejnem prehodu Rožna Dolina, prihaja legendarna ameriška pesnica, glasbenica, pravzaprav vsestranska umetnica Patti Smith.

Svečenica rocka, kot so jo tudi poimenovali, je leta 2019 nastopila v Trstu, ko je med drugim na odru prebirala tudi poezijo Srečka Kosovela. “Zelo se že veselim, da bom nastopila v bodoči prestolnici kulture,” je dejala v nagovoru, ki ga je poslala organizatorjem, “ne morem si zamisliti boljšega imena za brezmejnost, kot je prav Rožna Dolina, ki združuje italijansko mesto Gorica in slovensko mesto Nova Gorica. Prihod v pokrajino, kjer so Pasolini, Kosovel in Rilke pisali svoje pesmi, je zame navdihujoč”.

Pol stoletja ustvarjalnosti

77-letna Patti Smith je ikona newyorške (punk) rock scene, v zgodovino se je vpisala kot vsestranska umetnica - glasbenica, pesnica, vizualna umetnica, slikarka in pisateljica, ob tem še aktivistka. Svojo glasbo je opisovala kot “triakordni rock, zlit z močjo besede”. Najprej se je uveljavila kot pesnica, že z glasbenim prvencem Horses (1975) pa je požela odlične kritike. Tudi kasneje je nizala uspešnice, med drugim Because the Night (plošča Easter) ali People Have the Power (plošča Dream of Life). Leta 2007 je bila sprejeta v Hišo slavnih rokenrola (Rock and Roll Hall of Fame), štirikrat je bila nominirana za nagradi grammy in zlati globus, leta 2010 je dobila prestižno National Book Award za uspešnico Just Kids (v slovenskem prevodu Pač mulca), v kateri pripoveduje o svojem globokem prijateljstvu s fotografom Robertom Mapplethorpom. Med njenimi odmevnimi knjigami sta še M Train in Devotion.

“Temperatura se že dviguje, to bosta prvi veliki prireditvi v okviru približevanja in prvi množični pokazatelj, kaj nas čaka leta 2025. Obiskovalcem, turistom in domačinom želimo pokazati, kakšni veliki dogodki so pred nami. Hkrati bosta služili tudi kot test organizacije tako velikih dogodkov, ki jih bo v letu 2025 veliko,” je danes dejal novogoriški župan Samo Turel, ki je, mimogrede, rojen leta 1975, istega leta, ko je Patti Smith izdala izjemen prvenec Horses.

Koncert bo odprt za vse

“Ta dogodek predstavlja še en rezultat odličnega sodelovanja med subjekti, ki delujejo na čezmejnem teritoriju. Po razglasitvi britanske skupine Editors s ponosom predstavljamo koncert, ki bo brezplačen, torej odprt za vse, in pričakujemo, da bo epohalen,” je navdušena tudi direktorica EZTS GO Romina Kocina. “Prihod Patti Smith v Gorico skupaj s prihodom skupine Editors predstavlja izjemen mednarodni korak naprej za GO! 2025 v skladu z željami območja, ki ima vse značilnosti in potencial, da postane epicenter tovrstnih dogodkov,” je prepričan goriški župan Rodolfo Ziberna. Obetajo si, da bo parkirišče, kjer bo prostora za 10.000 obiskovalcev, po prenovi - lotili se je bodo v prihodnjem letu - postalo eno od prizorišč za množične dogodke v okviru EPK.

Nastop Patti Smith prinaša velike obete tudi za prihodnje programe. V sodelovanju s Cankarjevim domom in ZRC SAZU ekipa GO! 2025 že snuje veliko razstavo o panku, ki bo, kot pravi programski vodja dr. Stojan Pelko, “vključila podobe, znanja in spomine na to pomembno uporniško obdobje iz Slovenije, Hrvaške in Italije.”


Najbolj brano