Aneja Žorž: “Z glasbo lahko na lažji način izrazim svoja čustva”

14-letna goriška flavtistka Aneja Žorž je svoj talent preizkusila na različnih tekmovanjih in prejela lepe nagrade. Je tudi aktivna plesalka, saj že kar nekaj let trenira jazz balet.

Aneja Žorž s svojo flavto Foto: osebni arhiv Aneje Žorž
Aneja Žorž s svojo flavto Foto: osebni arhiv Aneje Žorž

Pesem Spet, slovenska evrovizijska popevka Tinkare Kovač iz leta 2014, je Anejo Žorž navdihnila, da je za svoj inštrument izbrala flavto: “Glasba mi je bila vedno všeč. Že kot majhna deklica sem rada pela, plesala, verjetno tudi zato, ker mama in oče rada pojeta in igrata različne inštrumente. Najprej sem sicer želela igrati violino, ker jo igra tudi mama. Bila mi je tako všeč, da sta mi jo, ko sem bila stara pet let, tudi kupila. No, potem pa sem si zaradi Tinkare Kovač premislila.”

Aneja, doma iz Brij pri Dobravljah, danes učenka 9. razreda Osnovne šole Ivana Roba v Šempetru pri Gorici in 7. razreda Glasbene šole Nova Gorica v podružnični glasbeni šoli Šempeter pri Gorici, je v razredu profesorice Doris Kodelja zelo hitro osvajala veščine igranja na flavti: “Inštrument je takoj osvojila, ga lepo prijela in začela lepo pihati. Njena posebnost je bila tudi ta, da je bila vedno pripravljena delati več, da se je takoj vživela v vse skladbe in hitro osvojila ves program, ki ji je bil dodeljen. In taka je tudi še danes.”

Goriška flavtistka v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju s časnikom Primorske novice, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo predstavili 14-letno flavtistko Anejo Žorž, učenko profesorice Doris Kodelja na Glasbeni šoli Nova Gorica.

Mlada flavtistka je tako že leta 2018 okusila tudi izziv glasbenega tekmovanja: v triu s prijateljicama Pio Ptičak in Niko Pahor je na 10. mednarodnem tekmovanju Svirel v kategoriji Junior osvojila srebrno priznanje. Zasedba, ki si je kasneje izbrala ime Trio flavt Dolcezze, je pred kratkim svoje skupno muziciranje preizkusila na tekmovanju Concorso musicale giovani musicisti “Citta di Treviso”, kjer so mlade glasbenice kot najmlajše v kategoriji D prejele 3. nagrado.

Solistično je Aneja nastopila še na dveh državnih tekmovanjih Temsig leta 2019 in 2022, lani pa je na 5. mednarodnem tekmovanju Emona v 2. kategoriji prejela srebrno plaketo: “Zelo rada tekmujem. Všeč mi je, ker se na tak način za določen cilj res potrudim in zaradi vseh dodatnih vaj potem tudi resnično dobro odigram program.”

Glasba jo spremlja na vsakem koraku

Sicer pa Aneja, ki se vadbi flavte posveča vsak dan, redno nastopa na pomembnejših nastopih šole in tudi izven nje. Kot flavtistka sodeluje v orkestru Gimnazije Nova Gorica, orkestru flavt in v različnih komornih skupinah Glasbene šole Nova Gorica ter v pevskem zboru v osnovni šoli.

Glasba jo spremlja na vsakem koraku, saj tako ob igranju kot poslušanju zelo uživa: “Glasba mi pomeni sprostitev, ko lahko pozabim na vse ostalo. Z njo lahko na lažji način izrazim svoja čustva. Velikokrat jo poslušam zvečer, pogosto pa tudi v avtu.”

Njena izbrana skladba za flavto je Hypnosis Iana Clarka, ki jo je izvajala na zadnjem tekmovanju: “Zelo mi je všeč, ker je precej nenavadna. Je moderna, a vendar tako lepo zveni.”

Rada prisluhne tudi popularni glasbi, najraje izvajalcem kot so Alec Benjamin, Noah Kahan, Bishop Briggs, Olivia Rodrigo, Ed Sheeran.

Aneja pa je tudi strastna plesalka, saj že od tretjega razreda osnovne šole trenira jazz balet pri plesni šoli Pro Dance Company Nova Gorica.

In čeprav je povsem predana glasba, se ni odločila za nadaljevanje šolanja na srednji glasbeni šoli: “Vpisala sem se na novogoriško gimnazijo, pouk flavte pa bom s svojo profesorico nadaljevala na glasbeni šoli Nova Gorica.”


Najbolj brano