Mišič bi bil še direktor, položaj mika tudi konkurente

Začelo se je iskanje novega direktorja Okolja Piran. Gašparju Gašparju Mišiču bo junija potekel mandat, poslovno leto 2022 pa zaključuje s 257.000 evri čistega dobička. Z njegovim letnim poročilom se strinja tudi nadzorni svet Okolja Piran, ki mu predseduje Roman Bažec, in tudi večina občinskih svetnikov.

Gašpar Gašpar Mišič Foto: Bor Slana/STA
Gašpar Gašpar Mišič Foto: Bor Slana/STA

PIRAN > Javno podjetje Okolje Piran oziroma njegov nadzorni svet je objavil javni razpis, s katerim išče novega direktorja. Rok za prijavo poteče že ta četrtek, 27. aprila. Poleg zakonskih pogojev mora kandidat imeti univerzitetno ali visokošolsko izobrazbo, najmanj pet let delovnih izkušenj pri vodenju dejavnosti v javnem podjetju, osnovno znanje italijanskega jezika, predložiti pa mora tudi program razvoja družbe in življenjepis. Mandat direktorja bo trajal štiri leta, imenoval pa ga bo ustanovitelj družbe, torej Občina Piran, na predlog nadzornega sveta. Kandidati bodo o izbiri obveščeni do konca maja. V piranskih kuloarjih še ne vedo, kdo je prvi favorit za imenovanje. Znano je, da bi Gašpar Gašpar Mišič, ki je na županskih volitvah pogorel v drugem krogu, želel nadaljevati začeto delo, a pred nekaj tedni javnosti ni želel razkriti ali se bo prijavil za direktorsko mesto.

Njegov mandat na čelu Okolja bo sicer potekel 14. junija. Leta 2019 se je prijavil na javni razpis in takratni nadzorniki so ga podprli med enajstimi kandidati, za njimi pa še občinski svet. V Okolje je prišel po tem, ko je med letoma 2014 in 2018 vodil javno podjetje Marjetica Koper.

12,197.880

evrov so leta 2022 znašali prihodki Okolja Piran

11,813.619

evrov pa je bilo odhodkov

Okolje je imelo likvidnostne težave

Mišič je zadnja štiri leta namenil finančni sanaciji podjetja in to, da je z določenimi ukrepi podjetju res zelo pomagal, mu priznava tudi župan Andrej Korenika. Javno podjetje Okolje Piran je imelo takrat pri poravnavanju tekočih obveznosti likvidnostne težave, njegov direktor Alen Radojkovič pa je, denimo, finance predstavil tako: decembra 2011 so imeli 8,95 milijona evrov prihodkov in 9,62 milijona obveznosti do bank in dobaviteljev, decembra 2018 so imeli 10,4 milijona evrov prihodkov in 6,74 milijona obveznosti. Obveznosti do bank so leta 2011 znašale 3,65 milijona evrov, leta 2018 pa 2,29 milijona.

Številke, ki jih je javnosti ponudil Mišič, še pravijo, da so leta 2019 kratkoročne obveznosti znašale 6,344.342 evrov in so presegale kratkoročna sredstva za 2,379.268 evrov. Družba je imela slabo bonitetno oceno D2. Danes je drugače, saj družba izkazuje stabilno finančno poslovanje, kratkoročni koeficient likvidnosti se je z 0,61 leta 2019 povzpel na 1,51, kratkoročna sredstva so 30. novembra 2022 presegala kratkoročne obveznosti za 1,398.844 evrov, leto 2022 pa je Okolje zaključilo z bonitetno oceno 8, najboljšo doslej.

Občinska dokapitalizacija

“Pri podrobnem pregledu razlogov za slabo finančno stanje družbe je bilo med drugim ugotovljeno, da Okolje Piran v zadnjih desetih letih za izvajanje nekaterih gospodarskih javnih služb ni prejemalo vseh plačil za opravljene storitve. V zgolj dveh gospodarskih javnih službah je vsota presegala 1,300.000 evrov,” pravi Gašpar Gašpar Mišič.

Navaja tudi, da Občina Piran kljub temu, da je bila seznanjena z izgubo, izkazano v letnih poročilih družbe, ni pristopila k zagotovitvi subvencije oziroma nadomestila za izkazan primanjkljaj, zato je avgusta 2021, po enoletnem usklajevanju z Evropsko komisijo, ministrstvom za finance in Okoljem Piran, znesek v višini 1,307.902 evrov poravnala v obliki dokapitalizacije.

Madež kriminalistične preiskave

Ko je junija 2019 postal direktor, je Okolje Piran zaposlovalo 133 ljudi, danes jih 134. Prihodki iz poslovanja danes znašajo 12,197.880 evrov, odhodki pa 11,813.619 evrov. Mišičev mandat si bomo zapomnili tudi po tem, da je Okolje Piran dobilo vodno pravico v Jernejevem kanalu ter končno začelo čistiti kanal in urejati privezna mesta, medtem ko so bila pogajanja s civilno družbo okoli prenove ribiškega pristanišča na Seči neuspešna. Priznavajo mu tudi večjo skrb za čistočo javnih površin.

K njegovemu mandatu pa sodi tudi kriminalistična preiskava oddajanja dela centralne portoroške plaže družbi Hotel Palace Portorož ter še zmeraj nerešeni problemi z zastarelim črpališčem fekalnih voda ob nekdanji upravni stavbi Droge v Portorožu.


Najbolj brano