Častni občan je postal Sandi Curk

Naziv častnega občana Občine Postojna za življenjsko delo in aktivizem na področju prepoznavnosti Občine Postojna v slovenskem in mednarodnem prostoru je ob letošnjem občinskem prazniku prejel Sandi Curk. Priznanje 23. april je za ustanovitev in dolgoletno urednikovanje lokalnega časopisa prejela Ester Fidel. Županovo priznanje Občine Postojna pa je za delo na področju zaščite in reševanja prejel gasilec Marko Simšič.

Občinska priznanja so šla letos v roke (z leve) Sandiju Curku, Ester 
Fidel in Marku Simšiču. Foto: arhiv Občine Postojna
Občinska priznanja so šla letos v roke (z leve) Sandiju Curku, Ester Fidel in Marku Simšiču. Foto: arhiv Občine Postojna

POSTOJNA > Sandi Curk je zaslužen za ugled, pomen in razvoj občine Postojna ter njeno povezovanje, so v utemeljitvi izpostavili na občini in izpostavili predvsem njegovo delovanje na humanitarnem področju že od mladosti dalje ter podporo dobrodelnim projektom, pomoč in podporo mladim ter drugim občanov v stiski, pa njegovo vlogo poveljnika kriznega štaba v času žledoloma, ki jo je odlično opravil. Kot poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko in Primorsko je odigral pomembno vlogo v času epidemije koronavirusa, aktivno je sodeloval tudi v času požara na Krasu ter pri požarih v podjetjih Fragmat in Excelza, pa pri pomoči beguncem iz Ukrajine. S 30-letnim vodenjem Radia 94 pa je dosegel dodatno prepoznavnost in promocijo Občine Postojna tako znotraj Slovenije kot tudi Evrope.

Ester Fidel je odgovorna urednica lokalnega časopisa že polnih 26 let, v tem času pa je uredila skupno skoraj 300 številk Prestopa in postojnskega Prepiha. “Prestop in Prepih sta gotovo del tistega, čemur pravimo “duša” občine. Duša obeh časnikov pa je prav – Ester,” pa piše v utemeljitvi priznanja 23. april.

Marko Simšič je že od malih nog s srcem zapisan gasilstvu in matičnemu društvu PGD Planina. Zadnjih 15 let je zelo aktiven tudi na ravni GZ Postojna, ki ji je predsedoval od leta 2011 do letos. V tem obdobju se je regija soočila z žledom, poplavami in masovnimi nesrečami. Je tudi član štaba GZS za vodenje velikih intervencij in predavatelj. Zaradi izjemnega doprinosa k napredku in dvigu ugleda organizacije, ne samo na lokalnem, pač pa tudi na regijskem in državnem nivoju, je prejel številna priznanja in odlikovanja, nazadnje odlikovanje za posebne zasluge, ki je eno najvišjih priznanj, ki jih podeljuje Gasilska Zveza Slovenije.

Župan Igor Marentič je priznanja podelil na torkovi osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku, ki ga občina sicer obeležuje 23. aprila. Program prireditve je povezovala igralka Lara Jankovič, sooblikovali pa so jo mladi domači plesni in glasbeni ustvarjalci Miha Bole in Ana Celin Lenarčič, Lovro Zajc in učenci Glasbene šole Postojna (duo kitar Hana Praprotnik in Jaka Biščak, na marimbi Gašper Rebec) ter Postojnska godba 1808.


Najbolj brano