Dars nas lahko zatoži tudi mami

“Že na začetku smo se odločili, da objavljamo le take napise, ki vzbudijo pozitivna čustva, morda kakšno igro besed, nikakor pa ne negativnih ali grozilnih,” pojasnjuje Tomo Juvan z Darsa. Za lansko valentinovo so objavili prvi tak zapis, do danes so jih objavili veliko, nekateri so postali skoraj viralni. 84 odstotkov voznikov sporočila pozdravlja, negativno jih ocenjuje le 16 odstotkov.

Za  napis
Za napis 'Vozi trezen, sicer bomo povedali mami' so zbrali skoraj 5000 všečkov. Foto: FB Dars

SLOVENIJA > Ko so vozniki na tablah nad avtocesto lansko pomlad opazili napis 'Nisi hlod, ne vozi nasekan', si je marsikdo mislil, da se Darsovi operaterji šalijo. Pa se niso. Takrat so bili za njimi že trije meseci, odkar so začeli na portalih nad avtocesto objavljati zabavne napise, seveda s skritim preventivnim in vzgojnim namenom.

“Začelo se je pred lanskim valentinovim, ko nam je predsednik uprave pokazal sporočilo, ki ga je dobil na elektronski naslov. Nekdo mu je poslal napis 'Nekdo te ima rad, vozi varno'. Pokazal nam ga je in rekel, naj proučimo, kaj bi lahko s tem počeli,” se začetka nenavadnih zabavnih sporočil na avtocestnih portalih spominja Tomo Juvan iz Darsove službe za komuniciranje.

Juvan in sodelavci so takrat že spremljali podobne nekonvencionalne napise nad avtocestami v nekaterih državah, predvsem v ZDA in Franciji. Ugotovili so, da v ZDA za te napise celo objavljajo javne razpise, na katerih zmagujejo najbolj kreativni ustvarjalci. “In smo se odločili, da bomo poskusili še pri nas,” je povedal Juvan. 'Nekdo te ima rad, vozi varno,' je bil prvi napis, ki so ga za lansko valentinovo objavili na 37 portalih oziroma svetlobnih tablah nad našimi avtocestami. Dodali so jim še dva, ki so se jih domislili sami.

“Pred tem smo tudi sami ugotavljali, da klasičnih opozorilnih napisov vozniki na teh tablah preprosto ne opazijo več,” je povedal. “Pa tudi vozniki in potniki so nas pozivali, naj nekaj spremenimo, ker jih sploh več ne berejo. Predstavljali smo si, da bodo taka sporočila vzbudila več pozornosti. In izkazalo se je, da so jih res.” Napisu, da nas ima nekdo rad, so sledili napisi 'S tabo je svet lepši, vozi previdno', 'Ljubezen nima omejitve, hitrost vožnje jo ima', čez tri mesece se je pojavil že 'nasekan hlod' in tako naprej.

Juvan pravi, da so pričakovali pozitivne odzive, da pa jih bo toliko, si niso upali niti predstavljati. “Prejeli smo ogromno komentarjev in klicev. Večinoma pozitivnih. Presenečeni smo bili zato, ker vemo, da v Sloveniji znamo vsi kritizirati. Ko je treba koga pohvaliti, pa smo raje tiho. Vozniki in potniki so potem rekli, da si želijo teh napisov in naj kar ostanejo,” je še dodal Juvan.

Ko so vozniki na tablah opazili ta napis, so mislili, da se Darsovi operaterji šalijo, pa se niso. (Foto: FB Dars

Opozorila najmanj ubogajo moški

Po njegovih besedah so v naši družbi pozitivna sporočila veliko bolj učinkovita od opozorilnih ali celo grozilnih. Iz resnih psiholoških raziskav izhaja, da negativna sporočila nimajo nobenega učinka ali pa da dosežejo celo nasprotni učinek. “Kar 75 odstotkov nesreč na avtocestah povzročijo moški, nesreč z najhujšimi posledicami celo 95 odstotkov. Najbolj verjetno je, da bodo moški vozili prehitro, pijani in nepripeti z varnostnim pasom,” je ugotovitve raziskav povzel Juvan.

In te raziskave so pokazale tudi, da klasična opozorilna sporočila najmanj učinkujejo na moške voznike. Na ženske še nekako vplivajo, na mlade moške voznike, ki se bojijo izgube vozniškega dovoljenja, tudi, na moške voznike srednjih let pa absolutno ne. “Veliko bolj učinkovita so taka zabavna, pozitivna sporočila. Številni so nam pisali, da so se jih ta sporočila dotaknila in jim dala misliti. In da so začeli voziti bolj previdno,” je dejal Juvan.

Uspešnice o mami

Z zabavnimi sporočili Dars zdaj sodeluje pri vseh kampanjah agencije za varnost prometa, vmes pa objavlja še “svoja” sporočila, na izviren način vošči ob novem letu, opozarja na pomanjkanje vode, na rojstni dan države … “Teme so vnaprej določene, ob martinovem in pred novim letom je seveda alkohol, spomladi motoristi … Čeprav smo mislili, da smo najbolj presenečali s sporočili ob valentinovem, so nas vozniki nazadnje zasuli z odzivi na napise ob materinskem dnevu,” je povedal Juvan.

'Vozi trezen, sicer bomo povedali mami' je bil zmagovalni napis, za katerega so na facebooku zbrali skoraj 5000 všečkov in več kot 1000 delitev. Uspešnica je bil tudi napis “Božiček vidi, če voziš prehitro”, pa seveda tisti z nasekanim hlodom. “Nekaj jih je bilo res posrečenih in ti so poželi največ pozornosti,” pravi naš sogovornik.

Z izvirnim sporočilom so voznike in potnike opozarjali tudi na pomanjkanje vode. (Foto: FB Dars)

Ekipa na Darsu si napise včasih sposodi, večinoma pa se jih domislijo sami. Bistvo sporočil je, da so kratka, zabavna in učinkovita. Najdaljša imajo lahko osem besed in jih izpišejo v dveh vrsticah, le pri prevodu v angleščino jim jih je nekaj “zbežalo” v tretjo vrstico. “S tem pazimo tudi na varnost prometa. Če morajo ljudje prebrati tri vrstice, jim to jemlje bistveno več pozornosti, kot če morajo prebrati nekaj besed v eni ali dveh vrsticah. Vse ljudi pa opozarjamo, naj napisov ne slikarijo, ker jih slikamo sami in objavljamo na našem facebooku,” je še povedal Juvan.

Kljub veliki pozornosti, ki jih ti napisi vzbujajo pri voznikih in potnikih na avtocestah, pa Dars ob vsakem zastoju, posebnem dogodku ali nesreči te napise seveda v trenutku zamenja z “resnimi” obvestili o zastojih, reševalnem pasu, trajanju zapore …


Najbolj brano