Na območju bivšega Toka naj bi zrasla neprofitna stanovanja

Na Bistriškem drastično primanjkuje stanovanj. V anketi, ki jo je opravila občina, je kar 369 občanov izrazilo potrebo po takojšnjem najemu neprofitnega stanovanja, občina jih ima le 160. Nova neprofitna stanovanja naj bi zrasla na območju nekdanjega Toka, občina pa bo mladim pri reševanju stanovanjskega problema pomagala tudi s subvencioniranjem komunalnega prispevka.

Na degradiranem območju nekdanjega Toka namerava občina 
skupaj s stanovanjskim skladom zgraditi dva bloka z neprofitnimi 
stanovanji.   Foto: Katja Kirn Vodopivec
Na degradiranem območju nekdanjega Toka namerava občina skupaj s stanovanjskim skladom zgraditi dva bloka z neprofitnimi stanovanji.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Spletna anketa o potrebah po najemu neprofitnih in profitnih stanovanj v občini Ilirska Bistrica, ki jo je občina opravila med 8. in 28. februarjem, je pokazala, da je med občani izjemno velik interes tako po najemu neprofitnih kot tudi profitnih stanovanj.

V anketi je sodelovalo 618 občanov, med njimi slaba tretjina mladih do 30 let, petina pa mladih družin, v katerih sta starša mlajša od 35 let. Kar 60 odstotkov (369) jih je zainteresiranih za takojšnji najem neprofitnega stanovanja, 290 pa za takojšnji najem profitnega stanovanja.

1.000 evrov za male komunalne čistilne naprave

Poleg komunalnega prispevka za mlade in mlade družine bo občina v naseljih, kjer ni urejenega odvajanja in čiščenja odpadne vode, sofinancirala tudi nakup in vgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav v velikosti do 50 populacijskih enot, in sicer v višini 1.000 evrov na posamezen stanovanjski objekt oziroma največ do polovice vrednosti nakupa, postavitve in zagona male komunalne čistilne naprave. Poleg tega bodo do konca letošnjega leta oproščeni plačila komunalnega prispevka vsi zavezanci, ki želijo graditi na območju industrijskih con.

“Rezultati niso presenetljivi, stanovanjska problematika je v občini zelo resna, saj se dolga leta ni vlagalo ne energije ne denarja v to področje,” rezultate pojasnjujejo na ilirskobistriški občini, kjer nameravajo stanovanjsko politiko, vključno z gradnjo novih stanovanj, uvrstiti med prednostne naloge.

Kot prva bo na vrsti gradnja dveh stanovanjskih blokov, ki naj bi jih v sodelovanju s Stanovanjskim skladom RS zgradili na območju nekdanje tovarne Tok. Za projekt je v letošnjem proračunu zagotovljenih 200.000 evrov.

Gregor Kovačič

župan Občine Ilirska Bistrica

“Izzivi so res veliki, saj je nepremičninski trg na Bistriškem pravzaprav mrtev.”

“V Ilirski Bistrici primanjkuje vsakršnih stanovanj, tako profitnih ali neprofitnih za najem kot tudi za nakup. Tukaj so izzivi res veliki, saj je nepremičninski trg na Bistriškem pravzaprav mrtev,” ugotavlja župan Gregor Kovačič. Občina ima trenutno na voljo približno 160 neprofitnih stanovanj. “Analiza pa je pokazala, da je 70 stanovanj v tako slabem stanju, da se vanje ne izplača več vlagati,” še pojasnjuje.

Z novo stanovanjsko politiko želijo ustvariti razmere, ki bodo zadržale mlade v občini. V prihodnjih letih bodo zato proračunska sredstva prednostno usmerjali v gradnjo novih stanovanj in manj v izvajanje različnih drugih razvojnih projektov po občini, napoveduje župan.

160

neprofitnih stanovanj ima občina

369

občanov je zainteresiranih za takojšnji najem

Prvi korak so subvencije

Prvi korak k reševanju stanovanjske problematike mladih prinaša odlok o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade in mlade družine, ki so ga bistriški občinski svetniki soglasno potrdili na zadnji seji. “To je prvi signal mladim, da si želimo, da bi svoje stanovanjsko vprašanje reševali doma, s tem pa bi se tudi aktivno vključevali v razvoj lokalne skupnosti,” je sprejem odloka pospremil Kovačič.

Po odloku so do 40-odstotne subvencije od odmerjenega in plačanega komunalnega prispevka upravičeni mladi, ki niso starejši od 40 let, do 50-odstotne subvencije pa mlade družine, v kateri nobeden od staršev ni starejši od 40 let. Pri tem morajo izpolnjevati tudi dva pogoja; da stanovanjski problem na območju občine rešujejo prvič in so lastniki parcele, na kateri je predvidena gradnja ali rekonstrukcija objekta. Če upravičenec v roku petih let od pridobitve subvencije na objektu ne bo prijavil stalnega bivališča, bo moral subvencijo vrniti. Do subvencije pa so upravičeni tudi tisti, ki so vlogo za odmero komunalnega prispevka vložili v letošnjem letu in ga tudi že plačali.

Na območju bistriške občine se komunalni prispevki za gradnjo povprečne enostanovanjske stavbe gibljejo med 2.000 in 8.000 evrov, višina subvencije pa je omejena na največ 3.000 evrov. V proračunu za leto 2023 je za subvencije zagotovljenih 40.000 evrov.


Najbolj brano