Mlade Primorke iz prve roke izvedele, kakšno je delo poslank

Po nekajletnem premoru so mlade ženske spet dobile možnost, da si pobližje ogledajo, kako poteka delo v državnem zboru. Tri Primorke, gimnazijki Viktorija Babič z Montinjana in Anabel Todorović iz Kopra ter osebna asistentka Sanja Baler iz Štanjela, so spremljale delovni dan treh primorskih poslank.

Na Dnevu s poslanko so sodelovale poslanke vseh poslanskih 
skupin. Njihove mlade gostje so se strinjale, da so dobile 
priložnost preživeti zelo zanimiv dan.  Foto: Jana Krebelj
Na Dnevu s poslanko so sodelovale poslanke vseh poslanskih skupin. Njihove mlade gostje so se strinjale, da so dobile priložnost preživeti zelo zanimiv dan.  Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > Dan s poslanko so si že pred leti zamislili v Klubu parlamentark, v katerem sodelujejo poslanke vseh poslanskih skupin. Da bi povečale zanimanje za politiko med mladimi ženskami, jih nekaj povabijo v goste. Vsaka poslanka nato svoji gostji predstavi svoje vsakodnevne obveznosti in delovni utrip parlamenta.

Delo so predstavile 21 mladim ženskam

“Če se jih bo od vseh, ki so bile danes s poslankami, vsaj nekaj odločilo, da bodo šle v politiko, je to gotovo dobro za prihodnost,” je prepričana poslanka Svobode Tamara Kozlovič, ki je včeraj s strankarsko kolegico Matejo Čalušić gostila dve koprski gimnazijki, Viktorijo Babič iz Montinjana in Anabel Todorović iz Kopra.

Tamara Kozlovič

poslanka Gibanja Svoboda

“Če se jih bo od vseh, ki so bile danes s poslankami, vsaj nekaj odločilo, da bodo šle v politiko, je to gotovo dobro za prihodnost.”

Zastopanost žensk v poslanskih klopeh je iz mandata v mandat boljša. Na zadnjih volitvah jih je bilo izvoljenih 34, leta 2004, denimo, le devet. Včeraj jih je 21 našlo čas, da so v parlamentu gostile mlade ženske, če že ne bodoče generacije političark, pa gotovo takšne, ki so in želijo biti aktivne in dobro poučene državljanke.

Andreja Živic iz Svobode je svoje delo predstavila Sanji Baler iz Štanjela, osebni asistentki svojega sina s posebnimi potrebami. Z dogajanjem v domači in mednarodni politiki je na tekočem, zato je včeraj iskala tudi odgovore na številna vprašanja, ki jih ima, nam je povedala mlada Kraševka. “Najbolj me zanima, kako lahko država pomaga tujim ženskam, ki so v stiski in se jim dogajajo številne krivice. Pravice žensk v Iranu so eno od vprašanj, ki me zelo zanima.”

Anabel Todorović

dijakinja

“Zdi se mi pomembno, da vsak državljan - še posebno pa polnoletni, ki lahko volimo - približno ve, kaj se dogaja, zakaj se dogaja in kako potekajo stvari v državi.”

Andreja Živic (levo) je delo poslanke predstavila osebni asistentki svojega sina Sanji Baler.

Občutljivost za pravice najranljivejših in široko razmišljanje o težavah v svetu so teme, ki so ju zelo povezale, poudari sežanska poslanka. Včeraj pa je šlo tudi za to, da mlade ženske dobijo neposredni vpogled v delo poslank. “Mislim, da jih je to delovanje zelo navdušilo,” je po tistem, ko je bilo za njimi že skupno fotografiranje, pozdravni nagovor podpredsednice DZ Meire Hot in predsednice kluba parlamentark Alenke Jeraj, obisk v poslanski skupini in spremljanje vprašanj predsedniku vlade ob začetku redne seje DZ, svoja opažanja strnila Andreja Živic.

Zanimiv dan za koprski gimnazijki

Dijakinji četrtega letnika Gimnazije Koper Anabel Todorović in Viktorija Babič pa sta se za en dan pridružili poslankama Svobode Tamari Kozlovič in Mateji Čalušić. Šlo je tako, da je Kozlovičeva v DZ povabila Anabel, ta pa je s seboj vzela še prijateljico Viktorijo. “To me je kar zanimalo in sem se odločila, da jo spremljam,” je Viktorija rade volje sprejela povabilo, ki je obetalo novo izkušnjo.

Anabel Todorović (z leve) in Viktorija Babič sta se v pogovoru s Tamaro Kozlovič seznanili, kako poteka zakonodajni postopek. Mateja Čalušić je morala vmes na sestanek, kajti tudi hitenje sodi k poslanskemu poklicu. Foto: Jana Krebelj

Obe sta se strinjali, da preživljata zelo zanimiv dan, med katerim nista spoznavali le poslanskega dela, pač pa se seznanili tudi z zgodovino parlamentarnega poslopja. Viktorija je bila v njem prvič, medtem ko si ga je Anabel ogledala že kot osnovnošolka, aktivna v otroškem parlamentu, in kot dijakinja, aktivna v dijaški politiki.

Pa ju politika zanima tudi sicer? “Poznam osnovne stvari, ki se dogajajo, redno in pogosto pa je ne spremljam,” je povedala Viktorija, Anabel pa dodala, “Zdi se mi pomembno, da vsak državljan - še posebno pa polnoletni, ki lahko volimo - približno ve, kaj se dogaja, zakaj se dogaja in kako potekajo stvari v državi.”

Poslank, izvoljenih na Primorskem, je sicer pet, poleg treh iz Svobode še Eva Irgl iz SDS in Meira Hot iz SD. Vsem se časovno ni izšlo, da bi sprejele katero od mladih gostij, so pa sicer pri dogodku Dan s poslanko sodelovale poslanke iz vseh poslanskih skupin.


Najbolj brano