Od 300 do 490 evrov subvencije za zaposlitev mladih do 25. leta

Mladi do vključno 25. leta starosti, ki so brezposelni, se lahko vključijo v program, namenjen hitrejšemu vstopu mladih na trg dela. Če jih delodajalec zaposli, bo ta prejemal mesečno subvencijo, ki se izplačuje 18 mesecev. Ena izmed novosti je, da mora delodajalec novozaposlenemu zagotoviti mentorja in usposabljanje.

 Mladi do vključno 25. leta starosti, ki so brezposelni,  se lahko 
vključijo v program, namenjen hitrejšemu vstopu mladih na trg 
dela. Foto: SZA
Mladi do vključno 25. leta starosti, ki so brezposelni, se lahko vključijo v program, namenjen hitrejšemu vstopu mladih na trg dela. Foto: SZA

LJUBLJANA, KOPER > Javno povabilo za program Hitrejši vstop mladih na trg dela je zavod za zaposlovanje s 1. februarjem podaljšal. Trajal bo, dokler bo na voljo denar za subvencije, najdlje pa do konca septembra.

Doslej 30 zaposlitev mladih

“Do sedaj smo na območni službi Koper prejeli 34 ponudb, od tega je pogoje izpolnjevalo 30 delodajalcev. Z njimi smo tudi sklenili pogodbe ter realizirali zaposlitve,” pravi Vladimir Popovič, direktor koprske območne službe zavoda za zaposlovanje.

Vladimir Popovič

koprska območna služba zavoda za zaposlovanje

“Do sedaj smo na območni službi Koper prejeli 34 ponudb, od tega je pogoje izpolnjevalo 30 delodajalcev. Z njimi smo tudi sklenili pogodbe ter realizirali zaposlitve.”

V primerjavi s podobnimi programi, ki jih je zavod izvajal v preteklosti (program Trajno zaposlovanje mladih), tokratni program omogoča višjo subvencijo. Ta znaša od 300 do 490 evrov mesečno, delodajalec pa jo prejema 18 mesecev.

Program je namenjen zaposlovanju brezposelnih mladih do 25. leta starosti; prejšnji program je bil, denimo, namenjen mlajšim od 30 let.

Najbolj zaželeno je pridobivanje digitalnih kompetenc

Zelo pomembna novost je tudi to, da mora delodajalec zagotoviti mentorja in usposabljanje ali izobraževanje za novozaposlenega. Mladi v okviru zaposlitve pridobivajo nova znanja in kompetence. Zaželeno je pridobivanje digitalnih kompetenc. Ta pogoj lahko močno vpliva na trajnost in kakovost zaposlitve pa tudi zadovoljstvo zaposlenih, česar se mnogi delodajalci že dolgo zavedajo in svoje zaposlene vključujejo v različna izobraževanja (tudi pri zunanjih izvajalcih) za pridobivanje kompetenc, ki jih pri delu potrebujejo. Na trgu izobraževanja je zelo pestra ponudba različnih tečajev. veliko je tudi brezplačnih, kar delodajalcem in zaposlenim ponuja veliko različnih možnosti.

Delodajalec lahko mladega vključi v kolektivno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Pri tem za zaposlitev prejme za 70 evrov višjo mesečno subvencijo.

Na zadnji dan lanskega leta je bilo na območju, ki ga pokriva koprska območna služba zavoda za zaposlovanje, med brezposelnimi prijavljenih 628 mladih do 29. leta starosti. To je predstavljalo 16,7 odstotka vseh prijavljenih brezposelnih na tem območju. Ta delež v zadnjih letih počasi upada in je tudi nekoliko manjši, kot znaša na ravni države. V Sloveniji je bilo konec decembra lani med brezposelnimi 10.429 mladih do 29. leta. To je pomenilo 19,6 odstotka med vsemi brezposelnimi.


Najbolj brano