Po čem si bomo zapomnili leto 2022 in katere naložbe so ga zaznamovale

Izolska in piranska občinska oblast sta se v lanskem letu soočili z močjo civilnih iniciativ. V Izoli so z referendumom ustavili preveč na kožo velikega kapitala pisan občinski prostorski načrt, v Piranu pa s podporo večine občinskih svetnikov predrago prenovo ribiškega pristanišča na Seči. A je nekaj naložb obema občinskima oblastema vendarle uspelo izpeljati.

V Piranu je potekalo snemanje visoko proračunskega akcijskega 
filma z zvezdniško zasedbo, vrnilo se je tudi srečanje voznikov 
motorjev Harley-Davidson.     Foto: Alenka Penjak
V Piranu je potekalo snemanje visoko proračunskega akcijskega filma z zvezdniško zasedbo, vrnilo se je tudi srečanje voznikov motorjev Harley-Davidson.  Foto: Alenka Penjak

IZOLA, PIRAN > Januarja je Gibanje za Izolo zbralo dovolj podpisov za referendum o sprejetem občinskem prostorskem načrtu. Izolani so glasovali proti njegovi uveljavitvi, ker je predvideval preveč pozidave, prvovrstno kmetijsko zemljo pa bi s tovornjaki peljali v neobdelane grape na podeželje.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Sporno krožišče

Na izolski Prešernovi cesti je zraslo krožišče s 44-metrskim premerom, za katerega se Izolani še vedno sprašujejo, komu je namenjeno in koliko več od napovedanega 1,15 milijona evrov je stalo. Gradbenih zgodb s tem še ni bilo konec: mandrač je po delni obnovi precej manj tradicionalno ribiško pristanišče, izolski gasilci pa še vedno uporabljajo star gasilski dom, ker novi v notranjosti še ni dokončan.

(Foto: Mirjana Cerin)

Temeljni kamen za nov vaški dom

V senci županskih volitev je nastala Krajevna skupnost Šared-Baredi. Novemu vaškemu domu na Šaredu, za katerega je občina še pred koncem avgusta položila temeljni kamen, morajo zgraditi še streho, čeprav so načrtovali, da bodo do januarja končali pritličje in zunanjost.

(Foto: Mirjana Cerin)

Začetek urejanja Jernejevega kanala

Čeprav prenova ribiškega pristanišča na Seči ni uspela, se je začelo urejanje Jernejevega kanala, ki končno prinaša legalne priveze. Svojevrsten podvig predstavljajo tudi namestitev dvigala v piranski zdravstveni dom, gradnja krožišča pri OŠ Cirila Kosmača in nov most čez Drnico.

(Foto: Jan Klokočovnik)

Zvezdniški obiski tudi v Piranu

V Piranu je potekalo snemanje visoko proračunskega akcijskega filma z zvezdniško zasedbo, vrnilo se je tudi srečanje voznikov motorjev Harley-Davidson.

(Foto: Alenka Penjak)

Akvarij z novim skrbnikom

Akvarij je dobil novega skrbnika, Univerzo na Primorskem. Premaknilo se je tudi na Košti, kjer je občina postala lastnica zemljišča, namenjenega gradnji stanovanj, ob tem pa v prostor vendarle umešča tudi cesto med Sečovljami in Parecagom.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)


Najbolj brano