Linije so kot ljudje, vsaka je drugačna

Mestna galerija Nova Gorica letošnjo pestro sezono zaključuje s slikarsko razstavo Marije Gregorčič, naslovljeno Linije so kot ljudje, vsaka je drugačna. Ujamete jo lahko še do petka.

Milena Gregorčič (desno) se pri 70 letih s svojo 80. razstavo  prvič 
predstavlja na Goriškem. Njeno delo je na otvoritvi predstavila  
umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe.  Foto: Davorin Koron
Milena Gregorčič (desno) se pri 70 letih s svojo 80. razstavo prvič predstavlja na Goriškem. Njeno delo je na otvoritvi predstavila umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe.  Foto: Davorin Koron

NOVA GORICA > Milena Gregorčič, rojena leta 1952 v Ljubljani, kjer tudi živi in dela, prvič razstavlja na Goriškem. Postavitev Linije so kot ljudje, vsaka je drugačna sovpada s kar dvema jubilejema akademske slikarke, ki je 14. aprila dopolnila 70 let, obenem pa je to njena 80. samostojna razstava. Sodelovala je še na več kot 500 skupinskih, za svoja dela pa prejela številne nagrade in priznanja.

Slikarka, grafičarka in oblikovalka v Novi Gorici predstavlja slike na prosojnem nosilcu, in sicer akvarele na paus papirju. Kot pojasnjuje, raziskuje linije dolgega formata, ki imajo nešteto oblik in izrazov, pri čemer se slika iz dvodimenzionalnega slikovnega polja širi v tretjo dimenzijo. “Linije so kot ljudje, vsaka je drugačna, vsaka s svojim karakterjem in svojim druženjem,” pravi umetnica.

“Gledalčevemu pogledu se prosojna belina nosilca podob kaže kot zaslon, na katerega se lovijo gestualni zapisi, linije in sence, ki sestavljajo nepredvidljive kompozicijske sheme, svojevrstne svetlobne zapise, ki jih neprestano spreminjajoči se kot osvetlitve sproti briše in hkrati ustvarja nova zaznavna razmerja,” je med drugim zapisala umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe. Razstavo je pospremil še en umetniški dogodek - ob odprtju je Lado Jakša uprizoril multivizijsko predstavo z avtorsko glasbo na temo razstavljenih del, naslovljeno Fluidno lebdenje prosojnih partitur.


Najbolj brano