Primorska čaka na belega božička

Pred ljubitelji smučanja je vikend, v katerem bodo večji gorski centri v Sloveniji, Italiji in Avstriji množično odprli vrata. Gospodarska kriza je oklestila novosti pri nas in tudi na tujem. Na primorskih strminah je snega - z izjemo Kanina - še premalo. Sezona naj bi se začela tik pred božično-novoletnimi prazniki - 23. decembra.

Adut Cerknega je otroški park. Zaživel naj bi 23. decembra. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Adut Cerknega je otroški park. Zaživel naj bi 23. decembra. Foto: Veronika Rupnik Ženko

SLOVENIJA, ITALIJA Slovenski žičničarji so kljub bistveno dražji električni energiji večinoma ostali pri lanskih ali le malenkost (za evro ali dva) višjih cenah, goste pa bodo pričakale že znane, a dobro vzdrževane naprave.

Na največjem primorskem smučišču Cerkno topla in nato še mokra jesen ni dovoljevala zgodnjega zasneževanja, vendar je tehnična in gostinska ekipa smučišča povsem pripravljena, je povedal direktor Hotela Cerkno Jože Oplotnik: “Ta teden so bile vremenske razmere končno ugodne za začetek zasneževanja. Delamo vse, da bi smučišče, izposojo opreme in gostinsko ponudbo zagnali tik pred prazniki, 23. decembra. Glede na obseg predprodaje vozovnic in hotelskih rezervacij v primeru odprtja smučišča pričakujemo dobro zasedenost, a se še bojimo, da nas bo oviralo spremenljivo vreme z vmesnimi otoplitvami.”

Kakšne bodo cene?

Cene dnevnih vozovnic bližnjih domačih in tujih smučišč, otroci in odrasli:

Kanin: 10-33 evrov

Cerkno: 17,80 - 30,80

Soriška planina: 16-26

Ski bor: 12-14

Log pod Mangartom: 10-12

Krvavec: 25 - 39

Stari vrh: 26-33

Kranjska Gora: 24-40

Vogel: 20-40

Žlebe(Sella Nevea), Trbiž in Zoncolan: 10 - 39,50

Mokrine (Nassfeld): 28,50 - 56,60

Osojščica (Gerlitzen) 28-56

V Cerknem zaradi blagih strmin in otroškega parka stavijo predvsem na mlade družine, na Kaninu pa - zaradi visokogorsko razgibanega terena - predvsem na zahtevnejše odrasle smučarje. Italijanska stran povezanega smučišča je te dni v zgornjem delu (sedežnica Gilberti in gondola na Prevalo) že odprta.

Na Kaninu so te dni odprta le smučišča okoli italijanske koče Gilberti. Foto: Igor Mušič

Opremljenost smučišč

(gondole, sedežnice, vlečnice in trakovi)

Kanin: 1, 2, 1

Cerkno: 0,5,2

Soriška planina: 0,1,4

Ski bor: 0,0,2

Log pod Mangartom: 0,0,2

Krvavec: 1,7,5

Stari vrh: 0,1,3

Kranjska Gora: 0,5,9.

Vogel: 1,4,4

Žlebe: (Sella Nevea): 2,1,1

Trbiž: 1,8,4

Zoncolan: 1,5,5

Mokrine (Nassfeld): 5,9,12

Osojščica (Gerlitzen): 1,7,7

Položaj na naši strani pa je včeraj direktorica kaninskega smučišča in predsednica združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič opisala takole: “Na zgornjem delu smučišča imamo dober meter snega. Na progah Podi, Sedlo in Prevala teptamo. Smučarska povezava z italijansko stranjo je zagotovljena. Smučati se bo zagotovo dalo tudi do vmesne postaje sedežnice Skripi. Ostalo je odvisno od količine napovedanih padavin. Dneve do otvoritve, ki bo 23. decembra, izkoriščamo še za zadnja dela na žičnici in za dokončanje sistema daljinskega proženja plazov. Smučarjem bo od prvega dne na voljo kompletna običajna ponudba. Želimo si dober obisk. Vsak evro bo dobrodošel, saj je še velika neznanka, za koliko več bomo po novem letu plačevali za elektriko.”

Opozoriti velja, da potovanje proti Bovcu kroji veliko cestno gradbišče za Kobaridom. Zaradi obvoza z izmeničnim prometom, ki ga ureja semafor, je treba računati z do pol ure daljšim časom vožnje.

Oddaljenost smučišč

Čas vožnje po prometnih predpisih; od Kopra in od Nove Gorice:

Kanin - 2:20in 1:15

Cerkno - 1:45 in 1:30

Soriška planina - 2:05 in 1:25

Ski bor - 1:05 in 0:45

Log pod Mangartom - 2:30 in 1:25

Krvavec: 1:25 in 1:30

Stari Vrh - 1:45 in 1:55

Kranjska Gora - 2:00 in 1:50

Vogel - 2:10 in 1:50

Žlebe - (Sella Nevea) - 2:25 in 2:00

Trbiž - 2:00 in 1:30

Zoncolan - 2:00 in 1:30

Mokrine (Nassfeld) 2:10 in 1:40

Osojščica - (Gerlitzen) 2:05 in 1:50

Na mejo s Primorsko z vrhom smučišč sega Soriška planina nad Podbrdom, kjer bodo vrata - tudi ob pomoči tehničnega zasneževanja - odprli v soboto - najmanj z dolgo in kratko vlečnico, gostinsko ponudbo in izposojevalnico. Obseg ponudbe bosta krojila količina in kakovost (mešala naj bi se dež in sneg) četrtkovih in petkovih padavin.

Izven naše pokrajine je večini Primorcev časovno najbližje že odprto smučišče Krvavec, kjer se ta teden že vrti pet naprav, odprtih pa je šest prog. V zahodni Sloveniji se snežnih radosti te dni na 70 centimetrih naravnega snega ob štirih žičnicah in na petih progah že veselijo na Voglu. Od začetka tedna kranjskogorski žičničarji intenzivno zasnežujejo smučišča nad hoteli in napovedujejo njihovo otvoritev v soboto.

Manuela Božič Badalič

direktorica kaninskega smučišča in predsednica združenja slovenskih žičničarjev

“Želimo si dober obisk. Vsak evro bo dobrodošel, saj je še velika neznanka, za koliko več bomo po novem letu plačevali za elektriko.”

Primorcem je priročen še Stari Vrh nad Škofjo Loko, katerega glavni adut je dolga proga (400 metrov višinske razlike) za nočno smuko. Topovi tam že brnijo, otvoritev pa napovedujejo 23. decembra.

V Italiji zelo konkurenčne cene

V Sloveniji je bila te dni zima najbolj prijazna na Pohorju, ki je zaradi oddaljenosti predvsem primerno za podaljšani vikend ali krajše počitnice. Na Mariborskem Pohorju, na Rogli in na Kopah (povsod je veliko nastanitvenih zmogljivosti) že delajo skoraj s polno paro. Izstopa Maribor, kjer te dni ob 16 progah že obratuje deset naprav. Na Rogli je odprtih pet prog, na Kopah pa tri, a je ob napovedanih padavinah že čez vikend pričakovati obogatitev ponudbe. Pohorski žičničarji prodajajo tudi štiridnevno vozovnico, s katero je mogoče obiskati vsa navedena smučišča.

Jože Oplotnik

direktor Hotela Cerkno

“Glede na obseg predprodaje vozovnic in hotelskih rezervacij v primeru odprtja smučišča pričakujemo dobro zasedenost, a se še bojimo, da nas bo oviralo spremenljivo vreme z vmesnimi otoplitvami.”

Vojsko ima 20 centimetrov snega - zaenkrat dovolj za tri kilometrsko tekaško progo. Foto: Igor Mušič

Živahno je že tudi na bližnjih strminah Italije, kjer imajo - glede na kakovostnejšo ponudbo - zelo konkurenčne cene, in Avstrije, ki pa je občutno dražja od zahodnih sosedov. Sneg je bolj obdaril Avstrijce - tudi na nam bližnjih koroških Mokrinah (Nassfeld) in Osojščici (Gerlitzen), kjer je naravne beline 70 centimetrov. Na Mokrinah se že vrti 13 naprav, na Osojščici pa osem. Tam v sezono stopajo z novo sedežnico na južnem pobočju.

V bližnji Italiji je mešanje snega in dežja - z izjemo Kanina - zamaknilo začetek sezone. V četrtek je napovedana otvoritev na Zoncolanu, kjer so lanski postavitvi nove sedežnice Giro d'Italia letos dodali še višinsko tehnično zasneženo tekaško progo. V petek bodo prvi zavoji mogoči tudi na zgornjem delu Višarij nad Trbižem, v soboto pa naj bi se zavrtele še preostale naprave na zgornjem delu smučišč.

Če bodo naravni pogoji, vrvež tudi na primorskih miniaturah

Če bodo naravni pogoji primerni, bo nekaj vrveža tudi na malih, žepom navadnih smrtnikov precej bolj prijaznih smučiščih.

Tu je v ospredju večkrat nagrajeni Ski Bor nad Črnim Vrhom nad Idrijo z dobrim sistemom tehničnega zasneževanja, ki pa 700 metrov nad morjem ne more delati čudežev. Po tehnični opremljenosti mu je letos ob bok z novim teptalnim strojem in izboljšanim sistemom zasneževanja ter žarometi stopil Log pod Mangartom.

Prostovoljci na obeh smučiščih so že začeli z zasneževanjem. Če bo dovolj mrzlih noči (zaželene so vsaj štiri) in če ne bo vsega pokvaril dež, naj bi se tam zimske radosti začele 23. decembra.

Gorenjsko-primorsko obmejna Soriška planina bo predvidoma odprla vrata v soboto. Foto: Igor Mušič

V Posočju sta živi še dve smučišči. Vlečnico in teptalni stroj (tudi za tekaško progo) ter zasneževanje ima pripravljen Smučarsko skakalni klub iz Ponikev na Tolminskem, podobna pa je tudi ponudba na nekoliko daljši strmini na Kalu nad Kanalom, kjer se že leta kljub zelenim zimam in brez topov trudijo prostovoljci SK Salonit. Na teh prizoriščih si želijo, da bi sezono začeli ob koncu starega leta.

V bližini Črnega Vrha bo živo še klubsko smučišče SK Javornik, kjer se bodo ob skromnih zmogljivostih zasneževanja zanašali predvsem na naravo. Morda bodo z njeno pomočjo ujeli vsaj nekaj vijuganja ob vstopu v novo leto. Na Idrijskem velja omeniti še Vojsko, kjer že imajo 20 centimetrov naravnega snega, tamkajšnja vlečnica pa - kadar narava dovoljuje- služi predvsem programom Centra za obšolske dejavnosti. Zavrtela naj bi se prve dni januarja, tri kilometrsko smučarsko tekaško progo pa je TSK Idrija že uredil.

Sneg je zaenkrat le pobelil Lokve nad Novo Gorico, kjer bo športni zavod Nova Gorica z izvajalcem, društvom GADS, tudi letos poskrbel za delovanje otroškega smučišča in tekaške proge. Če bo narava dala vsaj nekaj podlage, bodo smučišče do uporabnosti tudi tehnično zasneževali.


Komentar novinarja

Igor Mušič

Smuk v energetsko negotovost

Za večino smučišč se konec tedna začenja sezona obratovanja. Za upravljalce bo to smuk v poslovno negotovost, saj v glavnem še nimajo zakupljene električne energije za prihodnje leto ali dve, ko bo ta bistveno dražja. Država sicer pripravlja pomoč, a še ni jasno, kaj bo ta žičničarjem v resnici prinesla. V novi sezoni se bo težko izogniti potrojitvi starih cen ali še čemu hujšemu. Država bo morala poskrbeti, da pogoji poslovanja zaradi cen vsaj ne bodo slabši kot pri zimski turistični konkurenci ...

Preberi več

Najbolj brano