Damijani Gustinčič nagrada za življenjsko delo

Najvišjo nagrado Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2022 je za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva pred dnevi prejela dolgoletna ravnateljica Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne Divača Damijana Gustinčič.

Damijana Gustinčič poudarja pomen šole kot ene od ključnih 
institucij za vzgajanje in udejanjanje vrednot, kar se  kaže predvsem v skrbi pomagati najranljivejšim skupinam. Foto: Petra Mezinec
Damijana Gustinčič poudarja pomen šole kot ene od ključnih institucij za vzgajanje in udejanjanje vrednot, kar se kaže predvsem v skrbi pomagati najranljivejšim skupinam. Foto: Petra Mezinec

LJUBLJANA, DIVAČA > Damijana Gustinčič, prof. pedagogike in sociologije, specialistka menedžmenta v izobraževanju, svojo poklicno in pedagoško pot posveča delu in napredku poučevanja v osnovni šoli.

Na pedagoški in vodstveni poti je njeno vodilo slediti jasnim strokovnim ciljem. Zato intenzivno vključuje učitelje in učencev v projekte, ki prinašajo šolskemu kurikulumu dodano vrednost, lahko preberemo v utemeljitvi.

Kooperativno sodeluje s številnimi državnimi institucijami: z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Šolo za ravnatelje, Državnim izpitnim centrom, s Fakulteto za management Univerze na Primorskem, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, s Parkom Škocjanske jame in drugimi.

“Njena odprtost in njeno poudarjanje pomena šole kot ene od ključnih institucij za vzgajanje in udejanjanje vrednot se kažeta predvsem v skrbi pomagati najranljivejšim skupinam: učencem s posebnimi potrebami, učencem iz manj spodbudnega okolja, učencem priseljencem. Učence in sodelavce usmerja k aktivnemu vključevanju šole v širšo skupnost, saj je šola pomemben steber kulturnega in medgeneracijskega življenja v manjšem kraju. Na svoji strokovni poti prevzema obilico aktivnosti in odgovornosti ter s svojim zgledom udejanja pogled na to, kako pomembno je biti ne le učitelj, ki živi svoje poslanstvo in ga razdaja drugim, ampak tudi organizirani usmerjevalec pedagoških procesov in razvoja znanja v šolstvu,” je odbor za podeljevanje nagrad še zapisal v obrazložitvi.

“Nagrada mi pomeni še dodatno motivacijo za nadaljnje pedagoško delo, ki ga opravljam s spoštovanjem in srčnostjo do učencev in vseh, ki vstopajo v naš šolski prostor, z namenom izboljšanja našega dela,” pa je ob prejemu nagrade povedala Damijana Gustinčič.


Najbolj brano