Vi ste srce Krasa

Hvala iz srca so včeraj, natanko dva meseca od izbruha požara na Renškem vrhu, domačini v Kostanjevici na Krasu še enkrat izrekli vsem, ki so poleti dobra dva tedna pogumno, nesebično in požrtvovalno sodelovali pri gašenju požara na Krasu.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

KOSTANJEVICA NA KRASU > Ljudje v občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen, ki jih je pred dvema mesecema prizadela ognjena stihija, niso pozabili na izjemno solidarnost in požrtvovalnost več tisoč pripadnikov služb za zaščito in reševanje, na čelu s prostovoljnimi in poklicnimi gasilci, ki so se v juliju 15 dni bojevali s požarom in obvarovali življenja občanov ter njihove domove pred najhujšim. Za pomoč so se jim želeli še enkrat zahvaliti in tako se je med domačini Kostanjevice na Krasu rodila ideja za posebno prireditev v zahvalo.

Na včerajšnjem družabnem dogodku Vi ste srce Krasa se je zbralo približno 800 povabljenih “junakov požara”, v prvi vrsti gasilcev, z različnih koncev Slovenije. Prišlo bi jih še več, a so bili številni še vedno na terenu, kjer so odpravljali posledice obilnih padavin v zadnjih dneh, sta v imenu organizacijske ekipe pojasnila člana sveta KS Kostanjevica na Krasu Tina Urdih in Erik Spačal, sicer tudi podpoveljnik kostanjskega prostovoljnega gasilskega društva.

Gostitelji iz Kostanjevice na Krasu in iz sosednjih krajev so se znova izkazali z gostoljubnostjo in ob podpori občin Miren Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen ter sponzorjev in donatorjev pripravili pravo kraško veselico. Goste, ki jih ni ustavil dež, so že dopoldne v Opatjem selu sprejeli člani društva Žbrinca, potem pa so jih popeljali na vodene oglede po Krasu. Popoldne, ko je posijalo sonce, so se številni najprej ustavili v središču Kostanjevice, na kržadi, kjer je na pobudo Tatjane Frančeškin in Majde Trbižan ter s pomočjo ostalih krajanov na posebni razstavi zbranih že skoraj 600 majic gasilskih društev in enot ter drugih služb, ki so se spopadale s požarom.

Še posebej slovesno in veselo pa je bilo na osrednji prireditvi, ki jo je vodil Ervin Čurlič.Po gasilski sireni, ki je tokrat zatulila v znak zmage nad požarom, so se zbranim za pomoč zahvalili župani vseh treh občin Mauricij Humar, Tarik Žigon in Erik Modic. V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Komen, Moški pevski zbor Kras iz Opatjega sela, učenci podružnične šole Kostanjevica na Krasu in pevka Lea Marušič. Domačini so poskrbeli tudi za obilico smeha ter za ponudbo domačih dobrot in žlahtne kapljice.

“Veseli smo, da so se ti naši junaki vrnili med nas. Danes predvsem z namenom, da se jim še enkrat zahvalimo za srčnost, s katero so se zoperstavili požaru, in da se vsi skupaj veselimo, da smo premagali to ujmo. V upanju, da se ne bo ponovila,” je v imenu domačinov poudaril predsednik sveta KS Žarko Trbižan. Besede zahvale bodo za vedno ostale v spominu tudi v kamnitem srcu, ki ga je gasilskim kolegom iz Kostanjevice na Krasu izdelal Danilo Rovan iz Vrhpolja. Druženje se je ob zvokih glasbenih gostov nadaljevalo še pozno v noč.


Najbolj brano